cIMeC Homepage
Muzee
                    
Muzeul Științei și Tehnicii "Ștefan Procopiu"

Palatul Culturii Iasi
Piata Stefan cel Mare si Sfant nr. 1
Tel.032 147 402

Muzeul Științei și Tehnicii "Stefan Procopiu" din cadrul Complexului Național Muzeal "Moldova" - Iași conservă si valorifica un patrimoniu specific istoriei stiintei si tehnicii din România. Sectiile muzeului ("Energetica", "Înregistrarea si redarea sunetului", "Telecomunicatii", "Mineralogie-Cristalografie") sunt dispuse pe o suprafata de 974 mp (14 camere), la parterul aripei de est a Palatului Culturii din Iasi. În 1955, la initiativa acad. Cristofor Simionescu, ing.Marcel Iticovici si a regretatului prof.univ.dr.Ioan Curievici, a fost definitivat proiectul unui Muzeu politehnic, integrat Palatului Culturii din Iasi, iar prima sectie , "Energetica", a fost inaugurata la 1 martie 1961 si reorganizata în anii 1980 si 1992, cu scopul de a prezenta publicului mijloacele de producere si formele de utilizare a principalelor tipuri de energie cunoscute de om.

Patrimoniul initial a fost constituit în mare parte din donatiile oferite de Uzinele "Timpuri Noi"-Bucuresti, Întreprinderea "Electroaparataj"-Bucuresti, întreprinderea de retele electrice din Timisoara, Institutul Politehnic-Iasi. În paralel cu dezvoltarea expozitiei existente a fost creat nucleul unei colectii de aparate pentru înregistrarea si redarea sunetului, într-o singura sala, care a permis deschiderea în 1966, a unei originale prezentari a simfonionului, a orgii Barbarie, a fonografului Edison si a patefonului. Pâna în 1972, când are loc inaugurarea oficiala, patrimoniul sectiei "ânregistrarea si redarea sunetului" s-a îmbogatit cu simfonioane, polifoane, cutii muzicale, orchestroane, piane mecanice , gramofoane si patefoane. Completarea colectiei de automate muzicale s-a facut preponderent cu ajutorul achizitiilor. Reorganizat în 1972, Muzeul politehnic cuprindea sectiile: "Energetica" si "ânregistrarea si redarea sunetului", amenajate si extinse în sapte camere.

Dezvoltarea unei bogate si valoroase colectii de piese, reprezentative pentru evolutia telegrafiei, telefoniei, radiotehnicii si televiziunii, a permis deschiderea în anul 1984, a celei de a treia sectii, "Telecomunicatii". În mare parte, noua sectie si-a constituit patrimoniul din donatii ale Directiei regionale P.T.T.R Iasi, Radio Clubului -Bucuresti, Directiei P.T.T.R Cluj, Studiourilor centrale de televiziune - Bucuresti. În 199l, s-a inaugurat în casa din strada Mihail Kogalniceanu nr.7B, Muzeul chimiei iesene "Petru Poni" (astazi Muzeul "Poni-Cernatescu"). Aceasta extindere a Muzeului politehnic a fost posibila datorita donatiilor prof.univ.dr.Margareta Poni (din anul 1971), fiica savantului Petru Poni, respectiv ale doamnei prof.Florica Mageru (1974), donatii care au inclus cladirea principala si parcul, mobilier, colectii de diplome si medalii,tablouri, carti de specialitate si beletristica, care au apartinut familiei Poni.

În 1994, ca urmare a maririi si diversificarii patrimoniului, Muzeul politehnic adopta titulatura de Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu". Prin intermediul donatiilor si achizitiilor facute muzeului de catre cunoscutul colectionar Constantin Gruescu din Ocna de Fier, jud.Caras-Severin, în anul 1997 s-a înfiintat cea de a patra sectie, "Mineralogie - Cristalografie" În viitor, se preconizeaza ca Muzeul Stiintei si Tehnicii "Stefan Procopiu"sa raspunda interesului în permanenta crestere a publicului printr-o diversificare a ofertei expozitionale, 1999 fiind anul în care va începe derularea programului de reorganizare tematica, având ca obiectiv modernizarea ghidajului, optimizarea identitatii vizuale si crearea noii sectii "Tehnica fotografica".

                    
[ Secții: Energetică | Mineralogie | Telecomunicații | Înregistrarea și redarea sunetului ]


Actualizare: 11 Noiembrie 1999
E-mail: cimec@cimec.ro