SECTIA "MINERALOGIE"

Expozitia permanenta prezinta o colectie bazata pe donatiile din anii 1994- 1997 ale lui Constantin Gruescu, grupând exponate reprezentative ale lumii minerale provenite atât din zacaminte românesti cât si din strainatate.
Abunda mineralele din zona muntoasa a Banatului, în special din mina de la Ocna de Fier - renumita pentru descoperirea în adâncurile ei a andraditului (1800) si ludwigitului (1874)- precum si rocile de la Dognecea si Moldova Noua.

Din punct de vedere a structurii chimice, mineralele prezente în expozitie apartin urmatoarelor grupe :

  • 1. Grupa mineral sulfuri, reprezentata prin galene, pirite, blende, stibine, marcasita, ,jamesonit,etc.
  • 2. Grupa mineral oxizi-hidroxizi cuprinde (hematit, magnetit, psilomelan, limonit s.a
  • 3. Grupa mineral carbonati (calcit, calcarul, siderit, rodocrozit, etc)
  • 4. Grupa mineral sulfati (baritina, ghipsul )
  • 5. Grupa mineral halogenuri (fluorina)
  • 6. Grupa mineral silicati (granati, malachit, azurit)
  • 7. Grupa feldspatilor (mica)
Din categoria mineralelor ce au în compozitie fier (magnetit, hematit, siderit,etc) se remarca muschitovitul ce apare sub forma cristalizata ca "trandafir de fier". Ponderea cea mai mare în expozitie o formeaza grupa silicatilor, în particular grupa bioxidului de siliciu, reprezentata prin cuart si calcedonie cu varietatile lor : ametist, agat, opal.
Vizitatorii pot admira o multitudine de forme cristaline ale calcitului, de la cristale de câtiva milimetri pâna la macrocristale de 10 -15 centimetri.
Se poate mentiona, în mod deosebit, prezenta în expozitie a maclei japoneze formata prin juxtapunerea a doi indivizi cristalini de cuart prismatic, de 7 cm lungime.
Expozitia de minerale reprezinta, asadar, o invitatie la descoperirea frumusetilor profunzimilor scoartei terestre, care au zamislit în timp adevarate opere de arta ce uimesc prin forma si colorit.
CONSTANTIN GRUESCU s-a nascut la 12 aprilie 1924, în comuna Dognecea, ca urmas al unor generatii de mineri.
Pasiunea pentru aceste minuni ale lumii subpamântene, care sunt mineralele si asa-numitele "flori de mina", îl cuprinde înca de tânar, începând cercetarea sistematica a cristalelor si mineralelor subsolului melegurilor natale, din anul 1945, reusind ca timp de peste 50 de ani sa constituie o impresionanta colectie, de peste câteva mii de esantioane. Aceste piese mineralogice sunt reprezentative pentru toate zonele metalogenetice ale României, dar în special pentru zacamintele din Banat, cum sunt Ocna de Fier, Dognecea, Bocsa, Sasca Montana, Moldova Noua.
În acelasi timp, în aceasta adevarata comoara stiintifica si estetica, Constantin Gruescu a reusit sa aduca, prin schimb sau achizitii, numeroase esantioane din multe zacaminte si ocurente din diverse tari ale Europei, Asiei, Africii si Americii.
Aceasta colectie , pusa la dispozitia publicului amator de frumos, cât si studentilor si oamenilor de stiinta si devenita MUZEU DE MINERALOGIE ESTETICĂ A FIERULUI, în anul 1967, organizat în casa colectionarului, cuprinde numeroase mostre de granati (andradit, melanit,grossular), galenit, pirit, calcopirit, sfalerit, antimonit, hematit, oligist, magnetit, limonit, diverse specii de silicati, sulfati, carbonati, precum si o serie de varietati de cuart, calcedonie si opal.
În special, trebuie remarcata prezenta, într-o bogatie de forme cristaline remarcabile, a calcitului, de la cristale de câtiva milimetri pâna la macrocristale de 10-15 cm, dispuse izolat în druze si geode.
De mentionat, în mod deosebit, sunt exemplarele - gigant de cuart de la 20 la 80-90 cm înaltime, precum si raritatile mondiale ale maclelor acestui mineral : Macla coaxiala cu concresteri radiare, descoperita pentru prima data în lume la Ocna de Fier, în partea superioara a zacamântului Delius, în geode , si denumita " macla Gruescu", precum si macla japoneza.
Pasiunea sa de colectionar si activitatea stiintifica deosebita (o serie de studii si referate despre mineralele Banatului, în special asupra maclelor cuartului si formelor cristalografice ale magnetitului, precum si participarea la diverse simpozioane si sesiuni de comunicari stiintifice în tara si strainatate) a condus la primirea lui Constantin Gruescu ca membru al Societatii de Stiinte Geografice din România si al Asociatiei Internationale a mineralogilor de la Basel ( Elvetia).