cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 13 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Slatina-Timis, com. Slatina-Timis Caraş Severin Slatina-Timis, com. Slatina-Timis, jud. Caraş-Severin bronz final; epoca romană   Afişează  
+ Socol, com. Socol Caraş Severin Socol, com. Socol, jud. Caraş epoca bronzului; epoca romană; neolitic, epoca bronzului, La Tene; neolitic, epoca bronzului, Latene   Afişează  
+ Surducu Mare, com. Forotic Caraş Severin Surducul Mare, com. Forotic, jud. Caraş epoca romană; nedeterminată; preistorie   Afişează  
+ Şopotu Vechi, com. Dalboşeţ Caraş Severin Şopotul Vechiu, com. Dalboşeţ, jud. Caraş La Tene   Afişează  
+ Şoşdea, com. Măureni Caraş Severin Şoşdea, com. Măureni, jud. Timiş epoca bronzului timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Teregova, com. Teregova Caraş Severin Teregova, com. Teregova, jud. Caraş-Severin epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Ticvaniu Mare, com. Ticvaniu Mare Caraş Severin Ticvaniul Mare, jud. Caraş Hallstatt   Afişează  
+ Tincova, com. Sacu Caraş Severin Tincova, com. Sacu, jud. Caraş-Severin epoca romană   Afişează  
+ Tirol, com. Doclin Caraş Severin Tirol, com. Doclin, jud. Caraş bronz final; epoca migraţiilor; epoca romană   Afişează  
+ Turnu Ruieni, com. Turnu Ruieni Caraş Severin Turnu Rueni, com. Turnu Ruieni, jud. Caraş-Severin epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Valea Mare, com. Fârliug Caraş Severin Valea Mare, com. Fârliug, jud. Caraş La Tene   Afişează  
+ Valeadeni, com. Brebu Caraş Severin Valeadeni, com. Brebu, jud. Caraş epoca romană; epoca romană sau epoca medievală   Afişează  
+ Valeapai, com. Ramna Caraş Severin Valea Pai, jud. Caraş epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Var, com. Obreja Caraş Severin Var, com. Obreja, jud. Caraş-Severin epoca romană   Afişează  
+ Văliug, com. Văliug Caraş Severin Văliug, jud. Caraş epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Vărădia, com. Vărădia Caraş Severin Vărădia, com. Vărădia, jud. Caraş bronz final; epoca bronzului; epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Vârciorova, com. Bolvașnița Caraş Severin Vârciorova, com. Bolvașnița, jud. Caraş-Severin epoca romană   Afişează  
+ Vermeş, com. Vermeş Caraş Severin Vermeş, com. Vermeş, jud. Caraş bronz final   Afişează  
+ Voislova, com. Zavoi Caraş Severin Voislova, com. Zavoi, jud. Caraş-Severin epoca romană   Afişează  
+ Vrani, com. Vrani Caraş Severin Vrani, com. Vrani, jud. Caraş epoca romană   Afişează  
+ Zăvoi, com. Zăvoi Caraş Severin Zavoi, com. Zăvoi, jud. Caraş-Severin epoca romană   Afişează  
+ Zlatiţa, com. Socol Caraş Severin Zlatiţa, jud. Caraş epoca romană   Afişează  
+ Zorlenţu Mare, com. Zorlențu Mare Caraş Severin Zorlentul Mare, com. Zorlențu Mare, jud. Caraş-Severin epoca romană; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Aghireşu, com. Aghireşu Cluj Aghireşu, jud. Cluj epoca romană   Afişează  
+ Aiton, com. Aiton Cluj Aiton, jud. Turda eneolitic; epoca romană   Afişează  
+ Aluniş, com. Aluniş Cluj Aluniş, jud. Someş bronz sau fier; neprecizată   Afişează  
+ Antăş, com. Bobâlna Cluj Antăş, com. Bobâlna, jud. Someş neolitic sau bronz timpuriu   Afişează  
+ Apahida, com. Apahida Cluj Apahida, jud. Cluj bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală timpurie; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Aruncuţa, com. Suatu Cluj Aruncuţa, com. Suatu, jud. Cluj bronz final; epoca romană   Afişează  
+ Aşchileu Mare, com. Aşchileu Cluj Aşchileu Mare, com. Aşchileu, jud. Cluj epoca bronzului; epoca romană; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Baciu, com. Baciu Cluj Baciu, jud. Cluj bronz final; epoca bronzului; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; la Tene final; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Batin, com. Unguraş Cluj Batin, com. Unguraş, jud. Someş preistorie   Afişează  
+ Băbdiu, com. Bobâlna Cluj Băbdiu, com. Bobâlna, jud. Someş neolitic   Afişează  
+ Băbuţiu, com. Vultureni Cluj Băbuţiu, com. Vultureni, jud. Cluj epoca migraţiilor   Afişează  
+ Bădeşti, com. Vultureni Cluj Bădeşti, com. Vultureni, jud. Cluj eneolitic; neolitic, eneolitic   Afişează  
+ Băişoara, com. Băişoara Cluj Băişoara, jud. Turda eneolitic; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Băiţa, com. Gherla Cluj Băiţa, com. Gherla, jud. Someş epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Berindu, com. Sânpaul Cluj Berindu, com. Sânpaul, jud. Cluj epoca bronzului   Afişează  
+ Bicălatu, com. Huedin Cluj Bicălatu, com. Huedin, jud. Cluj neolitic   Afişează  
+ Bobâlna, com. Bobâlna Cluj Olpret, jud. Someş bronz final; epoca bronzului; epoca fierului; intervalul cuprins între ep. Bronz. şi La Tene; La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Bogata de Jos, com. Vad Cluj Bogata de Jos, com. Vad, jud. Someş epoca fierului   Afişează  
+ Boian, com. Ceanu Mare Cluj Boian, jud. Turda epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Boju, com. Cojocna Cluj Boju, jud. Cluj epoca romană   Afişează  
+ Bolduţ, com. Ceanu Mare Cluj Bolduţ, com. Ceanu Mare, jud. Turda epoca romană   Afişează  
< - > Bologa, com. Puieni Cluj Bologa, com. Puieni, jud. Cluj epoca romană   Afişează  

 Bologa, com./oraş Puieni (denumire repertoriu: Bologa sau Sebesvár, Sebesváralja, com. Poieni, jud. Cluj)

 Punct 1. La est de sat, la confluenţa râului Sebeş cu Crişul Repede, la locul "Grădişte", pe un platou mai înalt, la sud de cota 509
Tip sit: castru
 Descoperiri:
 1.1castru - Pe teren se disting un val înalt de trei-patru metri şi două şanţuri, precum şi locul porţilor pe laturile de nord, est şi vest. Dimensiunile aproximative ale castrului sunt de 205X203X121X121 metri, laturile lungi fiind cele de est li de vest. Suprafaţa este de cca 2 ha şi jumătate. Zidul de incintă este de piatră şi gros de cinci m. În faţa există o bermă lată de 1-1,5 m, apoi două şanţuri. În interior zidul se sprijinea pe un val de pământ, care susţinea un aşa numit drum de rond, lat de 2,5 m. Poarta de est avea deschiderea de 7,40 m şi era flancată de bastioane de ziduri drepte înspre interior şi ieşind în afară în formă de semicerc. În colţuri castrul avea bastioane trapezoidale. Interiorul castrului nu a fost cercetat în 1936, dar cercetările mai vechi ar fi identificat urmele praetoriului în jumătatea de sud. Aproape de partea estică, lângă zidul de incintă, a fost constatată o construcţie patrulateră servind probabil pentru susţinerea unei platforme de luptă. Înainte de construirea castrului de piatră a existat un castru de pământ. Spre sud de castru a fost identificate urmele unui apeduct, iar la 120 m vest de colţul de nord-vest de castru, s-a descoperit o construcţie de 31,40X20 m, presupusă a fi baia castrului. Materialul arheologic se află în MAC.; datare repertoriu: epoca romană; autor sptur: k. Torma; M. Macrea, 1878; 1936
 1.1.0.1cărămidă - mai multe exemplare cu ştampilă: cohors II Hispanorum (CIL, III, 1633, 8-9 şi 8074, 19) şi cohors I Aelia Gallorum (CIL, III, 1633, 7=8074, 16; se cunsoc cărămizi cu ştampila GPST (CIL, III, 8074, 26); Aceste două unităţi se pare că alcătuiau garnizoana castrului.; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebauer, J., Dacien, p.242-243
2. Ackner J., JCC, 1856, p.35
3. Finály, H., Erd.Múz., III, 1864-1865, p.5-8
4. Kenner F., AKOeG, XXXIII, 1865, p.123-124
5. Goos, C., Chronik, p.109-110
6. Torma, K., Erd.Múz., V, 1878, p.244
7. Torma, K., AEM, III, 1879, p.93-94, 114-115
8. Torma, K., Limes, p.41-53, 127-128
9. Rusu, V., BSG, X, 1889, p.185-186, 233, 338
10. Király, P., Dacia, I, p.34, 346, 399, 409-410
11. Király, P., Dacia, II, p.12, 27
12. Caliani, A., Urme, p.32
13. Marţian I., Rep, p.85
14. Daicoviciu C., AISC, I,2, 1928-1932, p.61
15. Christescu V., Ist.mil., p.44, 118-119, 186, 188
16. Wagner, W, Dislokation, p.134-135, 147, 154
17. Macrea M., ACMIT, IV, 1932-1938, p.195-233
18. Szilágyi, I., Közl, III, 1943, p.94
19. Szilágyi, I., Téglabélyegek, p.10-11

 Punct 2. La est de castru
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 2.1aşezare - Aşezare pe o suprafaţă de câteva hectare cu urme de temelii de construcţii. Materialul arheologic se află în MAC.; datare repertoriu: epoca romană
 2.1.0.1inel - cu inscripţia VT(ete) F(elix); datare repertoriu: epoca romană
 2.1.0.2statuetă; datare repertoriu: epoca romană
 2.1.0.3monedă - piese de la Vespasian, Faustina Senior şi Septimiu Sever; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebauer, J., Dacien, p.242-243
2. Ackner J., JCC, 1856, p.35
3. Finály, G., Erd.Múz., III, 1864-1865, p.5-8
4. Kenner F., AKOeG, XXXIII, 1865, p.123-124
5. Goos, C., Chronik, p.109-110
6. Torma, K., Erd.Múz., V, 1878, p.244
7. Torma, K., AEM, III, 1879, p.93-94, 114-115
8. Torma, K., Limes, p.41-53, 127-128
9. Rusu, V., BSG, X, 1889, p.185-186, 233, 338
10. Király, P., Dacia, I, p.34, 346, 399, 409-410
11. Király, P., Dacia, II, p.12, 27
12. Caliani, A., Urmele, p.32
13. Marţian I., Rep, p.85
14. Daicoviciu C., AISC, I, 2, 1928-1932, p.61
15. Christescu V., Ist.mil., p.44, 118-119, 186, 188
16. Wagner, W, Dislokation, p.134-135, 147, 154
17. Macrea M., ACMIT, IV, 1932-1938, p.195-233
18. Szilágyi, I., Közl, III, 1943, p.94
19. Szilágyi, I., Téglabélyegek, p.10-11

 Punct 3. Spre est de castru, de-a lungul drumului care venea de la Napoca
Tip sit: necropolă
 Descoperiri:
 3.1necropolă - Material arheologic se află în MAC; datare repertoriu: epoca romană
 3.1.0.1monument funerar - relief funerar; datare repertoriu: epoca romană
 3.1.0.2inscripţie - două inscripţii (CIL, III, 843 şi 7648); datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebauer, J., Dacien, p.242,243
2. Ackner J., JCC, 1856, p.35
3. Finály, H., Erd.Múz., III, 1864-1865, p.5-8
4. Kenner F., AKOeG, XXXIII, 1865, p.123-124
5. Goos, C., Chronik, 109-110
6. Torma, K., Erd.Múz., V, 1878, p.244
7. Torma, K., AEM, III, 1879, p.93-94 şi 114-115
8. Torma, K., Limes, p.41-53, 127-128
9. Rusu, V., BSG, X, 1889, p.185-186, 233, 338
10. Király, P., Dacia, I, p.34, 346, 399, 409-410
11. Király, P., Dacia, II, p.12, 27
12. Caliani, A., Urme, p.32
13. Marţian I., Rep, p.85
14. Daicoviciu C., AISC, I, 2, 1928-1932, p.61
15. Christescu V., Ist.mil., p.44, 118-119, 186, 188
16. Wagner, W, Dislokation, p.134-135, 147, 154
17. Macrea M., ACMIT, IV, 1932-1938, p.195, 233
18. Szilágy, I., Közl, III, 1943, p.94
19. Szilágy, I., Téglabélyegek, p.10-11

+ Bonţ, com. Fizeşu Gherlii Cluj Bonţ, com. Fizeşu Gherlii, jud. Someş epoca bronzului; epoca romană; La Tene; neolitic; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului; perioada de tranziţie la epoca bronzului, bronz   Afişează  
+ Bonţida, com. Bonţida Cluj Bonţida, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca medievală; Hallstatt   Afişează  
+ Buneşti, com. Mintiu Gherlii Cluj Buneşti, com. Mintiu Gherlii, jud. Someş epoca fierului; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Buru, com. Iara Cluj Buru, jud. Turda bronz final   Afişează  
+ Buza, com. Buza Cluj Buza, jud. Someş epoca greacă sau romană; neprecizată; preistorie   Afişează  

Precedentele pagini 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Următoarele pagini


Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2019
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014