cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 8 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Apatiu, com. Chiochiş Bistriţa Năsăud Apatiu, com. Chiochiş, jud. Someş neolitic   Afişează  
+ Arcalia, com. Şieu-Măgheruş Bistriţa Năsăud Arcalia, com. Şieu-Măgheruş, jud. Năsăud bronz târziu (Pârvan), epoca romană (Paulovics); epoca bronzului târziu; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Baţa, com. Petru Rareş Bistriţa Năsăud Baţa, com. Petru Rareş, jud. Someş epoca romană   Afişează  
< - > Beclean, com. Beclean Bistriţa Năsăud Beclean, jud. Someş bronz final; bronz, Hallstatt, La Tene; epoca bronzului; epoca elenistică; epoca romană; La Tene; neolitic; neolitic sau bronz; neprecizată   Afişează  

 Beclean, com./oraş Beclean (denumire repertoriu: Beclean sau Bethlen, jud. Someş)

 Punct 1. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 1.0.0.1topor - mai multe piese din piatră, unul cu vârful ascuţit, lung de 23,5 cm şi un altul în formă de calapod, lung de 21,5 cm; datare repertoriu: neolitic; în fosta colecţie D.Teleki (Gorneşti)
 1.0.0.2dăltiţă - din tuf calcaros, lungă de 10 cm; datare repertoriu: neolitic; în fosta colecţie D.Teleki (Gorneşti)
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.39, nr. 96

 Punct 2. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1daltă - 2 piese din marnă calcaroasă; datare repertoriu: neolitic; fosta colecţie D. Teleki, Gorneşti
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.14
2. Koch, A., Erd. Múz., V, 1876, p.139
3. , Szoln. dob. Mon., I, p.97
4. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.779
5. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.304
6. Russu, V., BSG, X, 1889, p.363
7. Marţian, I., Rep., 1920, p.8, nr. 52

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1topor - de luptă, din bronz; datare repertoriu: epoca bronzului
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, 1851, p.292
2. Müller, Fr., AVSL, III, 1858, p.336 - 337
3. , Szoln. dob. Mon., I, p.115
4. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.128

 Punct 4. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1daltă - din bronz; datare repertoriu: epoca bronzului
 Bibliografie:
1. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.305
2. Marţian, I., Rep., 1920, p.8, nr. 52

 Punct 5. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1vârf de lance - din bronz, cu nervură groasă tubulară şi cu tăişuri înguste; datare repertoriu: epoca bronzului
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.39, nr. 96

 Punct 6. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1celt - din bronz; datare repertoriu: bronz final; MAC
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.14
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.804
3. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.22
4. Marţian, I., Rep., 1920, p.8, nr. 52

 Punct 7. Neprecizat
Tip sit: neprecizat

Observatii: Colecţia lui Fr. Bethlen a fost constituită în 1856. Ea cuprinde diverse obiecte provenite din regiune şi datând din epoci diferite.
 Descoperiri:
 7.0.1tezaur - Tezaur constituit din 809 monede provenind din castrul roman de la Ilişua.; datare repertoriu: epoca romană; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.1armă; datare repertoriu: neprecizată; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.2secure - mai multe piese; datare repertoriu: neprecizată; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.3zăbală - mai multe piese din bronz; datare repertoriu: neprecizată; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.4monedă - mai multe piese din aur de la Lysimach; datare repertoriu: epoca elenistică; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.5insignă de steag - dacică; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.6monedă - mai multe piese romane din bronz; datare repertoriu: epoca romană; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.7inel - cu o turcoază şi o inscripţie (autenticitate dubioasă); datare repertoriu: epoca romană; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.8statuie - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca romană; colecţia Fr. Bethlen
 7.0.1.9neprecizat - obiecte de mici dimensiuni; datare repertoriu: epoca romană; colecţia Fr. Bethlen
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, 1851, p.291
2. Ackner, M. J., JCC, 1856, p.40
3. Mitrea, B., ED, X, 1945, p.50

 Punct 8. Pe Dealul Poienilor.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 8.0.0.1aşchie - din silex, provenind de la retuşarea unei unelte; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Mártonfi, L., OTTÉ, XVII, 1892, p.357

 Punct 9. La nord de cătunul Becleanul Mic sau Ierusalim (Kisbethlen, Jeruzsálem), în unghiul format de şosea şi de un pârâu, pe coasta de nord a unui deal stâncos, înalt de 250 m (Dealul Ierusalim), se află două terase semicirculare.
Tip sit: neprecizat

Observatii: Materialul arheologic s-a găsit în jurul vârfului "Dealului Ierusalim". Fără temei s-a presupus existenţa în aceste locuri a unui castru roman.
 Descoperiri:
 9.0.1neprecizat - Complexul conţine şi urme de vetre.; datare repertoriu: neolitic
 9.0.1.1lingură - 7 piese din aur; datare repertoriu: neprecizată, sec. XIX
 9.0.1.2vas - mai multe exemplare din aur; datare repertoriu: neprecizată
 9.0.1.3monedă - piese dacice, din argint; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; fosta colecţie Fr. Floth
 9.0.1.4ceramică - de aspect neolitic; datare repertoriu: neolitic
 9.0.1.5obiecte litice - din silex şi cuarţit; datare repertoriu: neolitic
 9.0.1.6topor - din marnă silicioasă, de culoare galben-cenuşie; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, 1851, p.242
2. Marţian, I., AÉ, XXIV, 1904, p.356
3. Marţian, I., Rep., 1920, p.8, nr. 52
4. Marţian, I., Urme, 1921, p.25
5. Marţian, I., Arh. Someş, X, 1929, p.34
6. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.22
7. Téglás, G., MKÉ, V, 1911, p.58
8. Roska, M., Rep., 1942, p.114, nr. 12

 Punct 10. La vest de sat, spre Coldău, dincolo de podul de peste Someş, la dreapta, pe platou, sub pădure.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 10.1aşezare - Lipsesc alte precizări.; datare repertoriu: neolitic sau bronz
 10.1.0.1ceramică - cu ornamente liniare; datare repertoriu: neolitic sau bronz
 10.1.0.2piese litice - din silex şi aşchii din obsidian; datare repertoriu: neolitic sau bronz
 Bibliografie:
1. Marţian, I., AÉ, XXIV, 1904, p.357
2. Marţian, I., Urme, 1921, p.25
3. Roska, M., AÉ, XLVII, 1934, p.151

 Punct 11. Pe locul numit "Glorietta".
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: bronz, Hallstatt, La Tene; Muz. Năsăud
 Bibliografie:
1. Informaţie D. Popescu

 Punct 12. În marginea de vest a cartierului Ierusalim, în faţa podului de peste pârâu.
Tip sit: necropolă
 Descoperiri:
 12.0.0.1ceramică - fragmente, de culoare neagră şi ornamentate; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Marţian, I., AÉ, XXIV, 1904, p.356

 Punct 13. Pe culmea "Bileag", lângă o cheie a Someşului, la nord de această cheie.
Tip sit: cetate
 Descoperiri:
 13.1cetate - Cetate de formă elipsoidală, cu "zidurile distruse", despărţită de coama dealului vecin prin "săpături considerabile". Ştire neverificată pe teren. Alte precizări lipsesc.; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Marţian, I., Urme, 1921, p.24

 Punct 14. Pe dealul "Bileag", în apropierea satului.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.0.1neprecizat; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. , EMKE Kalaus, 1899, p.78
2. Bielz, E. A., JSKV, XVIII, 1898, p.63 - 64

 Punct 15. La vest de sat.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 15.0.0.1monedă - piese din aur şi argint; Lipsesc precizările.; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Marţian, I., Rep., 1920, p.8, nr. 52

 Punct 16. Din cătunul Becleanul Mic.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 16.0.0.1vas - din sticlă, cu două toarte; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 6282
 Bibliografie:
1. Marţian I., Rep., p.52

 Punct 17. Neprecizat
Tip sit: drum
 Descoperiri:
 17.1drum - La E de sat, în locul numit "La Mare Cociului" (?), drumul a fost secţionat de Finály, care a stabilit sistemul de construcţie, constând dintr-un pavaj gros de pietriş, fără nisip.; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., JCC, 1856, p.39
2. Gooss, C., Chronik, 1876, p.67
3. Torma, K., Limes, 1880, p.118
4. Finály, G., AÉ, XXII, 1902, p.381 - 383
5. Christescu, V., Viaţa ec., 1929, p.103
6. Christescu, V., Ist. mil., 1937, p.109

+ Bidiu, com. Matei Bistriţa Năsăud Bidiu, com. Matei, jud. Năsăud neolitic   Afişează  
+ Bistriţa, com. Bistrița Bistriţa Năsăud Bistriţa, jud. Năsăud eneolitic; epoca bronzului; epoca fierului; La Tene; nedeterminată; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Blăjenii de Jos, com. Şintereag Bistriţa Năsăud Blăjenii de Jos, jud. Năsăud epoca bronzului; epoca bronzului târziu   Afişează  
+ Bozieş, com. Chiochiş Bistriţa Năsăud Bozieş, jud. Someş neolitic, bronz; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului, bronz   Afişează  
+ Braniştea, com. Braniştea Bistriţa Năsăud Braniştea, jud. Someş epoca bronzului; neprecizată   Afişează  
+ Budacu de Jos, com. Budacu de Jos Bistriţa Năsăud Budacul de Jos, jud. Năsăud epoca bronzului; epoca romană   Afişează  
+ Căianu Mic, com. Căianu Mic Bistriţa Năsăud Căianu Mic, com. Căianu Mic, jud. Someş epoca bronzului   Afişează  
+ Cepari, com. Dumitra Bistriţa Năsăud Cepari, com. Dumitra, jud. Năsăud bronz timpuriu; epoca bronzului; Hallstatt şi La Tene; La Tene; nedeterminată; paleolitic   Afişează  
+ Chintelnic, com. Şieu-Măgheruş Bistriţa Năsăud Chintelnic, com. Şieu-Măgheruş, jud. Năsăud nedeterminată   Afişează  
+ Chiochiş, com. Chiochiş Bistriţa Năsăud Chiochiş, jud. Someş epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Chiraleş, com. Lechinţa Bistriţa Năsăud Chiraleş, jud. Năsăud epoca medievală   Afişează  
+ Chiuza, com. Chiuza Bistriţa Năsăud Chiuza, jud. Someş epoca romană   Afişează  
+ Ciceu-Corabia, com. Ciceu-Mihăieşti Bistriţa Năsăud Ciceu-Corabia, com. Ciceu-Mihăieşti, jud. Someş epoca bronzului; La Tene   Afişează  
+ Ciceu-Giurgeşti, com. Ciceu-Giugeşti Bistriţa Năsăud Ciceu-Giurgeşti, jud. Someş epoca romană   Afişează  
+ Ciceu-Mihăeşti, com. Ciceu-Mihaești Bistriţa Năsăud Ciceu-Mihăeşti, jud. Someş epoca romană   Afişează  
+ Ciceu-Poieni, com. Căianu Mic Bistriţa Năsăud Ciceu-Poeni, com. Căianu Mic, jud. Someş neprecizată   Afişează  
+ Cireşoaia, com. Braniştea Bistriţa Năsăud Cireşoaia, com. Braniştea, jud. Someş bronz final; epoca bronzului; epoca migraţiilor; neolitic   Afişează  
+ Cociu, com. Şintereag Bistriţa Năsăud Cociu, com. Şintereag, jud. Someş epoca bronzului; epoca romană   Afişează  
+ Coldău, com. Beclean Bistriţa Năsăud Coldău, com. Beclean, jud. Someş bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic; neolitic, bronz; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului, bronz   Afişează  
+ Corvineşti, com. Matei Bistriţa Năsăud Corvineşti, jud. Năsăud     Afişează  
+ Crainimăt, com. Şieu-Măgheruş Bistriţa Năsăud Crainimăt, com. Şieu-Măgheruş, jud. Năsăud epoca romană   Afişează  
+ Cristeştii Ciceului, com. Uriu Bistriţa Năsăud Cristeştii Ciceului, com. Uriu, jud. Someş bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Cristur-Şieu, com. Şieu-Odorhei Bistriţa Năsăud Cristur-Şieu, com. Şieu-Odorhei, jud. Năsăud epoca romană   Afişează  
+ Cuşma, com. Livezile Bistriţa Năsăud Cuşma, com. Livezile, jud. Năsăud epoca bronzului; epoca romană   Afişează  
+ Dipşa, com. Galaţii Bistriţei Bistriţa Năsăud Dipşa, com. Galaţii Bistriţei, jud. Năsăud antichitate; bronz final; epoca romană; Hallstatt; La Tene C   Afişează  
+ Dobric, com. Căianu Mic Bistriţa Năsăud Dobric, jud. Someş bronz final; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Domneşti, com. Mărişelu Bistriţa Năsăud Domneşti, com. Mărişelu, jud. Năsăud epoca bronzului târziu; epoca romană   Afişează  
+ Dorolea, com. Livezile Bistriţa Năsăud Dorolea, com. Livezile, jud. Năsăud eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului târziu; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Dumitra, com. Dumitra Bistriţa Năsăud Dumitra, jud. Năsăud epoca medievală; neprecizată   Afişează  
+ Dumitriţa, com. Dumitriţa Bistriţa Năsăud Dumitriţa, jud. Năsăud neprecizată   Afişează  
+ Enciu, com. Matei Bistriţa Năsăud Enciu, com. Matei, jud. Năsăud epoca bronzului   Afişează  
+ Feldru, com. Feldru Bistriţa Năsăud Feldru, com. Feldru, jud. Năsăud epoca bronzului   Afişează  
+ Feleac, com. Nuşeni Bistriţa Năsăud Feleac, com. Nuşeni, jud. Someş Hallstatt; La Tene   Afişează  
+ Galaţii Bistriţei, com. Galaţii Bistriţei Bistriţa Năsăud Galaţii Bistriţei, jud. Năsăud epoca bronzului; La Tene   Afişează  
+ Ghinda, com. Bistrița Bistriţa Năsăud Ghinda, com. Bistrița, jud. Năsăud bronz sau Hallstatt; epoca bronzului; epoca bronzului târziu   Afişează  
+ Hăşmaşu Ciceului, com. Uriu Bistriţa Năsăud Hăşmaşu Ciceului, com. Uriu, jud. Someş epoca greacă sau romană; neolitic   Afişează  
+ Herina, com. Galaţii Bistriţei Bistriţa Năsăud Herina, com. Galaţii Bistriţei, jud. Năsăud eneolitic; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Ilişua, com. Uriu Bistriţa Năsăud Ilişua, com. Uriu, jud. Someş epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Ilva Mare, com. Ilva Mare Bistriţa Năsăud Ilva Mare, jud. Năsăud antichitate; epoca medievală   Afişează  
+ Jelna, com. Budacu de Jos Bistriţa Năsăud Jelna, jud. Năsăud epoca romană   Afişează  
+ Lechinţa, com. Lechinţa Bistriţa Năsăud Lechinţa, jud. Năsăud epoca medievală; neprecizată   Afişează  
+ Livezile, com. Livezile Bistriţa Năsăud Iad, com. Livezile, jud. Năsăud nedeterminată   Afişează  
+ Liviu Rebreanu, com. Năsăud Bistriţa Năsăud Prislop, com. Năsăud, jud. Năsăud neprecizată   Afişează  
+ Luşca, com. Năsăud Bistriţa Năsăud Luşca, jud. Năsăud eneolitic; epoca dacică   Afişează  
+ Manic, com. Chiochiş Bistriţa Năsăud Manic, com. Chiochiş, jud. Someş neolitic   Afişează  
+ Mintiu, com. Nimigea Bistriţa Năsăud Mintiu, jud. Someş bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; paleolitic   Afişează  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următoarele pagini

Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2019
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014