cIMeC Home Page Back to selection    'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index
- page 3 -

The outcome of the selection is of 197 localities
County: Cluj

Locality County Repertory location Epoch Repertory
files
On the map
+ Luna de Jos, com. Dăbâca Cluj Luna de Jos, com. Dăbâca, jud. Cluj epoca romană; epoca romană târzie; Hallstatt; preistorie   Map it  
+ Luna de Sus, com. Floreşti Cluj Luna de Sus, com. Floreşti, jud. Cluj bronzt timpuriu; Hallstatt; paleolitic   Map it  
+ Luncani, com. Luna Cluj Luncani, com. Luna, jud. Turda epoca medievală; epoca romană; La Tene   Map it  
+ Măgura Ierii, com. Iara Cluj Măgura Ierii, com. Iara, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Mănăstireni, com. Mănăstireni Cluj Mănăstireni, jud. Cluj epoca medievală; epoca romană   Map it  
+ Mănăşturel, com. Cuzdrioara Cluj Mănăşturel, com. Cuzdrioara, jud. Someş epoca romană   Map it  
+ Mărişel, com. Mărişel Cluj Mărişel, com. Mărişel, jud. Cluj epoca medievală   Map it  
+ Mărtineşti, com. Tureni Cluj Mărtineşti, com. Tureni, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Mihai Viteazu, com. Mihai Viteazu Cluj Mihai Viteazu, com. Mihai Viteazu, jud. Turda epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; neolitic   Map it  
+ Mihăeşti, com. Sânpaul Cluj Mihăeşti, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Mintiu Gherlii, com. Mintiu Gherlii Cluj Mintiu Gherlii, jud. Someş bronz final; epoca fierului; neolitic   Map it  
+ Mociu, com. Mociu Cluj Mociu, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; Hallstatt; La Tene; neprecizată   Map it  
+ Mociu, com. Mociu Cluj Ocoliş, jud. Turda neprecizată; preistorie   Map it  
+ Moldoveneşti, com. Moldoveneşti Cluj Vălenii de Arieş, com. Moldoveneşti, jud. Turda epoca bronzului timpuriu; epoca romană   Map it  
< - > Moldoveneşti, com. Moldoveneşti Cluj Moldoveneşti, jud. Turda bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca medievală timpurie; epoca romană; epoca slavă; Hallstatt; La Tene; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată   Map it  

 Moldoveneşti, com./oraş Moldoveneşti (denumire repertoriu: Moldoveneşti sau Varfalău, Várfalva, jud. Turda)

 Punct 1. Pe înălţimea Fütöhegy (greşit Fütyer), de lângă sat, la locul numit "Şanţul Păgânilor" (Pogánysáno).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 1.0.0.1ceramică - între care şi fragmente groase primitive ornate cu unghia; datare repertoriu: neolitic sau bronz timpuriu; col. E.Orosz (Cluj)
 1.0.0.2greutate - piese piriforme; datare repertoriu: neolitic sau bronz timpuriu; col. E.Orosz (Cluj)
 1.0.0.3râşniţă - din piatră; datare repertoriu: neolitic sau bronz timpuriu; col. E.Orosz (Cluj)
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Orosz, E., Erd. Múz., XX, 1903, p.93
3. Roska, M., Rep., 1942, p.299, nr. 40

 Punct 2. Lângă sat, în "Pădurea Turzii".
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1celt - 2 piese; datare repertoriu: bronz final; fosta col. J.Téglás
 Bibliografie:
1. Orosz, E., Erd. Múz., XX, 1903, p.576

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1ceramică - o ulcică şi o strachină; datare repertoriu: bronz timpuriu; MAC
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.299, nr. 40

 Punct 4. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1topor - plat, din cupru; datare repertoriu: bronz timpuriu; colecţie particulară
 Bibliografie:
1. Schroller, H., St. u. Kz., 1933, p.67 - 68

 Punct 5. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1vârf de lance; datare repertoriu: bronz final; MAC
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.801
3. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.84
4. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.16
5. Marţian, I., Rep., 1920, p.733

 Punct 6. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1disc - răsucit din sârmă din bronz; datare repertoriu: bronz final; MAC
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.801
3. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.84
4. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.16
5. Marţian, I., Rep., 1920, p.733

 Punct 7. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 7.0.0.1brăţară - fragment din bronz; datare repertoriu: bronz final; MAC
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1920, p.299, nr. 40

 Punct 8. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 8.0.0.1pandantiv - din aur, format din trei verigi în formă de inimă; datare repertoriu: bronz final; MAC
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.822
3. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.84
4. Téglás, G., AÉ, XII, 1892, p.408
5. Schmidt, H., ZfE, XXXVI, 1904, 617
6. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.132

 Punct 9. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 9.0.0.1spadă - din bronz; datare repertoriu: neprecizată; Muz. Turda?
 Bibliografie:
1. Téglás, G., AÉ, XXXIV, 1914, p.58

 Punct 10. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 10.0.0.1vârf de săgeată - de tip scitic, cu două tăişuri, cu tub şi pinteni; datare repertoriu: Hallstatt
 Bibliografie:
1. Roska, M., SzNMÉ, 1891 - 1903, p.304
2. Roska, M., ESA, XI, 1937, p.193

 Punct 11. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1pinten - din fier; datare repertoriu: La Tene
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.299, nr. 40
2. Roska, M., Közl., IV, 1944, p.72, nr. 140

 Punct 12. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 12.0.0.1măciucă - cu spini din fier; datare repertoriu: epoca medievală; s-a aflat în col. P.Josika
 12.0.0.2buzdugan - fragment; datare repertoriu: epoca medievală; s-a aflat în col. P.Josika
 Bibliografie:
1. Horedt, K., MAGW, LXX, 1940, p.300
2. Roska, M., Rep., 1942, p.299, nr. 40

 Punct 13. Neprecizat
Tip sit: neprecizat

Observatii: J.Téglás menţionează, fără preciziuni, o serie de puncte din jurul satului Moldoveneşti, unde s-au găsit diferite obiecte din epoca preistoriei, romană şi medievală, şi anume: Várhegy, Iblakert, Fütyer = Fütöhegy, Aranyász, Tolvajbérec, Szunyodókö, Vajar, Torok (vezi celelalte puncte de la Moldoveneşti). Obiectele găsite s-ar fi răspândit (după acelaşi autor) în col. J.Téglás (Turda), Muz. Sibiu, Muz. Blaj, MAC şi Muz. Aiud.
 Descoperiri:
 Bibliografie:
1. Téglás, J., AÉ, XXXIV, 1914, p.58

 Punct 14. La circa 800 m nord-vest de gara Moldoveneşti, la locul numit "Noroi" (Sár).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.1neprecizat; datare repertoriu: epoca romană
 14.0.1.1ceramică; datare repertoriu: epoca romană
 14.0.1.2ţiglă - mai mute piese; datare repertoriu: epoca romană
 14.0.1.3cărămidă - mai multe piese; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Informaţie M.Rusu
2. Informaţie M.Rusu
3. Informaţie M.Rusu
4. Informaţie M.Rusu

 Punct 15. În grădina fostului sfat popular (fostul castel G.Jósika).
Tip sit: necropolă
 Descoperiri:
 15.1necropolă inhumaţie - Pornind de la descoperirea întâmplătoare a 3 morminte, M.Roska a cercetat în 1912, 57 morminte de inhumaţie. Armele lipsesc din inventarul mormintelor. În patru locuri s-a observat un pavaj de piatră cu cărbuni şi două maxilare de cai.; datare repertoriu: epoca medievală timpurie; autor sptur: M.Roska, 1912
 15.1.0.1monedă - 17 monede ale regilor arpadieni, descoperite în 12 morminte, de la Ştefan I până la Ladislau I.; datare repertoriu: epoca medievală timpurie, secolul XI
 15.1.0.2inel - de tâmplă, din bronz sau din argint; datare repertoriu: epoca medievală, 1912; autor sptur: M.Roska; MAC
 15.1.0.3brăţară; datare repertoriu: epoca medievală, 1912; autor sptur: M.Roska; MAC
 15.1.0.4inel - mai multe piese; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XI, 1912; autor sptur: M.Roska; MAC
 15.1.0.5colan - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XI, 1912; autor sptur: M.Roska; MAC
 15.1.0.6pandantiv - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XI, 1912; autor sptur: M.Roska; MAC
 Bibliografie:
1. Jósika, A., Dolg., V, 1914, 121 - 124
2. Roska, M., Dolg., V, 1914, 125 - 187
3. , EISz, IV, 1927, p.258
4. Nagy, G., AÉ, XXXIII, 1913, p.272
5. Lenghel, A., Clujul medical, 7, 1928, p.8

 Punct 16. Pe strada spre "Cetate", lângă biserica unitariană.
Tip sit: morminte - 5
 Descoperiri:
 16.1grup de morminte - 5 morminte spălate de apă. Mutarea cimitirului lângă biserică indică eventual creştinarea populaţiei.; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XII, 1951
 16.1.0.1inel - piese de tâmplă; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XII
 16.1.0.2monedă - 5 monede, cele determinabile datând de la Ladislau I până la Bela II; datare repertoriu: epoca medievală, sec. XII
 Bibliografie:
1. Horedt, K., SCIV, III, 1952, p.318 - 320

 Punct 17. Între Moldoveneşti şi Vălenii de Arieş.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 17.0.1neprecizat - Ridicătură numită Labirint, înconjurată de o adâncitură circulară, dintr-o epocă neprecizată.; datare repertoriu: neprecizată
 17.0.1.1pieptene - din bronz, cu 13 dinţi, mânerul lui fiind ornamentat cu o coloană între doi cai; datare repertoriu: Hallstatt; cultura: scitică, 1898
 17.0.1.2inel - unul din bronz, 2 din argint (împletite, de tip dacic); datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică
 17.0.1.3monedă - mai multe piese; La ridicătura "Labirint", înconjurată de o adâncitură circulară, dintr-o epocă neprecizată.; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Orbán, B., Székelyföld, V, 1871, p.184
2. , MaMü, II, 1906, p.902
3. Téglás, J., AÉ, XIX, 1899, p.352 - 361
4. Rostowzew, M., Skyth. U. Bosp., 1931, p.497
5. Roska, M., ESA, XI, 1937, p.196
6. Roska, M., Rep., 1942, p.28, nr. 113
7. Téglás, J., AÉ, XIX, 1899, p.352
8. Pârvan, V., Getica, 1926, p.549
9. Popescu, D., Dacia, VII - VIII, 1937 - 1940, p.201

 Punct 18. La nord-vest de sat, pe malul drept al Arieşului (cota 459), se ridică deasupra râului, "Dealul Cetăţii" (Várhegy), formând un platou cu dimensiunile de 190X100 m.
Tip sit: neprecizat

Observatii: A fost cercetat prin săpături sistematice de către un colectiv arheologic al Academiei RPR între anii 1951 şi 1954.
 Descoperiri:
 18.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni; Wietenberg; MAC
 18.0.0.2secure - din bronz, cu ceafa arcuită; datare repertoriu: epoca bronzului, 1899; colecţia I. Téglás
 18.0.0.3celt - din bronz; A aparţinut mai întâi colecţiei St. Fodor.; datare repertoriu: neprecizată; MNA (fosta colecţie Severeanu)
 18.0.0.4cărămidă - piese cu ştampila legiunii V; Existenţa unui castru roman pe "Dealul Cetăţii" nu s-a dovedit. Nu s-a descoperit ceramică. Cărămizile alături de blocurile fasonate şi monumentele din piatră au ajuns pe "Dealul Cetăţii" cu ocazia construirii cetăţii medievale, fiind folosite ca materiale de construcţie.; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. , SCIV, III, 1952, p.320
2. Téglás, I., AÉ, XXXIV, 1914, p.57
3. Childe, G. V., Dabube, p.389
4. Nestor I., Stand, p.131
5. Roska M., Rep, nr, 40, p.299
6. Roska M., ESA, XII, 1938, p.160
7. Roska M., Rep, nr. 40, p.299
8. Informaţie I. Nestor
9. Neigebauer J.F., Dacien, p.195-198
10. Kövári, L., Erd. rég., p.54
11. Kövári, L., Erd.ép, p.24-25
12. Ackner, M, J., JCC, II;, 1856; 1857, p.22; 88, 98
13. Jpolyi, A., AK, II, 1861, p.240
14. Vass, I., Erdély, p.116, 121
15. Orbán, B, Székelyföld, V, p.176, 183
16. Goos, C., Chronik, p.118
17. Téglás G., OTTÉ, XII, 1887, p.84
18. Téglás G., ETTK, XIV, 1889, p.27
19. Király, F., Dacia, II, p.27
20. Király, F., MaMü, II, p.912
21. Roska M., Dolg, V, 1914, p.125
22. Marţian I., Rep, p.733
23. Christescu V., Ist.mil., p.117, 131, 173
24. Daicoviciu C., Dacia, VII-VIII, 1937-1940, p.314, 430
25. Pop, D., Apulum, II, 1943, p.5
26. Szilagy, I., Téglabélyegek, p.10

 Punct 19. Platoul "Dealul Cetăţii"
Tip sit: val

Observatii: De epocă slavă târzie (sec XI)
 Descoperiri:
 19.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: epoca slavă, sec. XI
 Punct 20. Platoul "Dealul Cetăţii", deasupra şi alături de valul slav de secolul XI
Tip sit: cetate

Observatii: Incinta a fost construită din blocuri fasonate luate probabil din construcţiile romane din comună şi din împrejurimi. Din informaţiile documentare cetatea purta numele de "Cetatea Turda" (Tordovár), atestată mai întâi la 1075. A fost distrusă probabil în timpul invaziei tătarilor, deci ar data din secolul XII. Ruinele cetăţii au fost distruse de localnici.
 Descoperiri:
 Punct 21. Probabil pe "Dealul Cetăţii"
Tip sit: aşezare

Observatii: De epocă romană. Monumente din piatră, cărămizi, material arheologic mărunt şi monede au fost duse la fostul castel J. Kemény din Luncani. Numai câteva descoperiri au ajuns la MAC.
 Descoperiri:
 21.0.0.1inscripţie - 12 inscripţii, multe fragmentare, majoritatea funerare; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.2altar - 2 altare (CIL, III, 935-939, 6255 a, 7708-7710, 13769-13771); datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.3relief - mai multe exemplare printre care unul cu scena banchetului funebru, altul cu bustul zeiţei Tyche-Fortuna; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.4statuie - mai multe exemplare din piatră, una mai mare văzută în albia Arieşului, la poalele Cetăţii; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.5neprecizat - fragmente arhitectonice; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.6fibulă - din bronz; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.7opaiţ - din lut; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 7665
 21.0.0.8statuetă - fragment, din teracotă; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 7666
 21.0.0.9monedă - piese de la Antoninus Pius şi Alexandru Sever; datare repertoriu: epoca romană
 21.0.0.10olan - piese pentru apeduct; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebauer J.F., Dacien, p.195-198
2. Kövári, L., Erd.rég., p.54
3. Kövári, L., Erd.ép., p.24-25
4. Ackner, M, J., JCC, II, 1856; 1857, p.22; 88, 98
5. Jpolyi, A., AK, II, 1861, p.240
6. Vass, I., Erdély, p.116, 121
7. Orbán, B, Székelyföld, V, p.176, 183
8. Goos, C., Chronik, p.118
9. Téglés, G., OTTÉ, XII, 1887, p.84
10. Téglés, G., ETTK, XIV, 1889, p.27
11. Király, F., Dacia, II, p.27
12. , MaMü, II, p.912
13. Roska M., Dolg, V, 1914, p.125
14. Marţian I., Rep, p.733
15. Christescu V., Ist.mil., p.117, 131, 173
16. Daicoviciu C., Dacia, VII-VIII, 1937-1940, p.314, 430
17. Pop, D., Apulum, II, 1943, p.5
18. Szilágy, I., Téglabélyegek, p.10

+ Morlaca, com. Puieni Cluj Morlaca, jud. Cluj La Tene sau epoca romană   Map it  
+ Muncel, com. Câţcău Cluj Muncel, com. Câţcău, jud. Someş epoca bronzului; neprecizată   Map it  
+ Mureşenii de Câmpie, com. Pălatca Cluj Mureşenii de Câmpie, com. Pălatca, jud. Mureş bronz final   Map it  
+ Nădăşelu, com. Gârbău Cluj Nădăşelu, com. Gârbău, jud. Cluj bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neo-eneolitic; neolitic   Map it  
+ Năsal, com. Ţaga Cluj Năsal, com. Ţaga, jud. Cluj Hallstatt; La Tene; neolitic   Map it  
+ Negreni, com. Negreni Cluj Negreni, jud. Cluj bronz final; epoca romană; neprecizată   Map it  
+ neprecizat, com. Valea Ierii Cluj Valea Ierii (râul), jud. Turda epoca romană    
+ Nicula, com. Fizeşu Gherlii Cluj Nicula, com. Fizeşu Gherlii, jud. Someş bronz final   Map it  
+ Nima, com. Mintiu Gherlii Cluj Nima, com. Mintiu Gherlii, jud. Someş neolitic   Map it  
+ Ocna Dejului, com. Dej Cluj Ocna Dejului, jud. Someş eneolitic   Map it  
+ Oşorhel, com. Bobâlna Cluj Oşorhel, com. Bobâlna, jud. Someş epoca bronzului   Map it  
+ Panticeu, com. Panticeu Cluj Panticeu, jud. Cluj bronz final; epoca bronzului   Map it  
+ Pata, com. Apahida Cluj Pata, com. Apahida, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Pădureni, com. Tritenii de Jos Cluj Ţigăreni, com. Tritenii de Jos, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Pălatca, com. Pălatca Cluj Pălatca, jud. Cluj epoca bronzului; epoca migraţiilor; epoca romană; La Tene; neolitic   Map it  
+ Peştera, com. Dej Cluj Peştera, com. Dej, jud. Someş epoca romană   Map it  
+ Petreştii de Jos, com. Petreştii de Jos Cluj Petreştii de Jos, com. Petreştii de Jos, jud. Turda epoca bronzului; epoca romană   Map it  
+ Petreştii de Mijloc, com. Petreştii de Jos Cluj Petreştii de Mijloc, com. Petreştii de Jos, jud. Turda eneolitic; epoca romană   Map it  
+ Petreştii de Sus, com. Petreştii de Jos Cluj Petreştii de Sus, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Pietroasa, com. Moldoveneşti Cluj Pietroasa, com. Moldoveneşti, jud. Turda bronz final; epoca bronzului   Map it  
+ Pintic, com. Dej Cluj Pintic, com. Dej, jud. Someş epoca romană; neolitic   Map it  
+ Plăieşti, com. Moldoveneşti Cluj Plăieşti, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Podeni, com. Moldoveneşti Cluj Podeni, jud. Turda epoca bronzului   Map it  
+ Poieni, com. Poieni Cluj Poieni, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Popeşti, com. Baciu Cluj Popeşti, com. Baciu, jud. Cluj bronz final; epoca romană   Map it  
+ Pruneni, com. Aluniş Cluj Pruneni, com. Aluniş, jud. Someş bronz final   Map it  
+ Pruni, com. Bobâlna Cluj Pruni, com. Bobâlna, jud. Someş neolitic   Map it  
+ Puini, com. Geaca Cluj Puini, com. Geaca, jud. Someş neolitic   Map it  
+ Răscruci, com. Bonţida Cluj Răscruci, com. Bonţida, jud. Cluj epoca bronzului; epoca bronzului şi Hallstatt; Hallstatt   Map it  
+ Recea-Cristur, com. Recea-Cristur Cluj Recea-Cristur, jud. Someş epoca romană; neolitic   Map it  
+ Rediu, com. Aiton Cluj Rediu, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Satu-Lung, com. Chinteni Cluj Satu-Lung, com. Chinteni, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Sava, com. Pălatca Cluj Sava, jud. Cluj neolitic   Map it  
+ Săcălaia, com. Fizeşu Gherlii Cluj Săcălaia, com. Fizeşu Gherlii, jud. Someş epoca bronzului; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Map it  
+ Sălicea, com. Ciurila Cluj Sălicea, com. Ciurila, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca romană; preistorie   Map it  
1 2 3 4

'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index
Project manager: Şandric Bogdan. ASP & HTML Design: Cosmin Miu
Publishing date: 2003. Copyright: cIMeC - The Institute for Cultural Memory, 2019
Last update December 12nd, 2014