cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 3 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Răchita, com. Săsciori Alba Răchita, com. Săsciori, jud. Alba bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; neolitic   Afişează  
< - > Răhău, com. Sebeş Alba Răhău, jud. Alba antichitate; epoca bronzului; epoca romană; La Tene; neolitic; preistorie   Afişează  

 Răhău, com./oraş Sebeş (denumire repertoriu: Răhău sau Rehó, Reichau, Reichenau, jud. Alba)

 Punct 1. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 1.0.0.1unealtă - Unelte de piatră; datare repertoriu: neolitic; cultura: neprecizată; Mz. Sebeş
 Bibliografie:
1. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.77
2. Roska, M., Rep., 16, p.235

 Punct 2. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1greutate - Greutăţi de lut; datare repertoriu: preistorie; cultura: neprecizată; Mz. Alba Iulia, nr inventar: Cs. 734, 735
 Bibliografie:
1. Informaţie I. Berciu

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1 inel - piese de bronz; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: neprecizată; Mz. Alba Iulia, nr inventar: Cs. 718-725, 730
 3.0.0.2tipar - de ardezie; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: neprecizată; Mz. Alba Iulia, nr inventar: Cs. 718-725, 730
 Bibliografie:
1. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.77
2. Marţian, I., Rep., p.540
3. Roska, M., Rep., 16, p.235
4. Informaţie I. Berciu

 Punct 4. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1verigă - Verigi de fier; datare repertoriu: La Tene; Mz. Alba Iulia, nr inventar: Cs. 726-729
 Bibliografie:
1. Informaţie I. Berciu

 Punct 5. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1monedă - Diverse monede găsite izolat: tetradrahme ale Macedoniei Prima şi drahme din Dyrrhachium. În 1845, cu ocazia construirii unui drum, s-au descoperit şase monede greceşti, din care au fost determinate două monede de bronz ale Ptolemeilor şi două monede greceşti de bronz din timpul imperiului roman, una de la Traian, alta de la Antoninus Pius. Alte trei monede romane de argint s-au găsit în 1867, 1869, 1870; datare repertoriu: antichitate, 1845, 1867, 1869, 1870
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, p.259
2. Ackner, M. J., AVSL, IV/1, 1851, p.32, 33
3. Mommsen, Th., Münzwesen, p.697
4. , Programm Mühlbach, 1867/68, 1867, p.50
5. , Programm Mühlbach, 1869/70, 1869, p.58
6. , Programm Mühlbach, 1870/71, p.38
7. Gooss, C., Chronik, p.101
8. Tocilescu, G., Dacia, p.855-859
9. Bielz, E. A., JSKV, XIX, 1899, p.25
10. Roska, M., Rep., 16, p.235
11. Mitrea, B., ED, X, 1945, p.75, 90
12. Daicoviciu, C., ACMIT, II, 1929, p.312

 Punct 6. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1conductă - Două ţevi de lut pentru apeduct roman; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: 10, 11
 6.0.0.2ceramică - Fragmente de terra sigillata; datare repertoriu: epoca romană; Mz. Alba Iulia, nr inventar: Cs. 732, 733
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien
2. Ackner, M. J., AVSL, IV/1, 1851
3. Mommsen, Th., Münzwesen
4. , Programm Mühlbach, 1867/68, 1867
5. , Programm Mühlbach, 1869/70, 1869
6. , Programm Mühlbach, 1870/71
7. Gooss, C., Chronik
8. Tocilescu, G., Dacia
9. Bielz, E. A., JSKV, XIX, 1899
10. Roska, M., Rep., 16
11. Mitrea, B., ED, X, 1945
12. Daicoviciu, C., ACMIT, II, 1929

 Punct 7. În "Valea Caselor"
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 7.0.0.1monedă - Şase monede ajunse în col. şcolară Sebeş, din care două monede dace de argint, una imitând tetradrahmele macedonene ale lui Filip II, iar cealaltă tetradrahmele thasiene.; datare repertoriu: La Tene, 1866; col. şcolară Sebeş
 7.0.0.2neprecizat - Piese ornamentale de bronz; datare repertoriu: epoca romană
 7.0.0.3fibulă; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., AVSL, IV/1, 1851, p.32, 33
2. , Programm Mühlbach, 1866/67, 1866, p.32
3. , Programm Mühlbach, 1869/70, 1869, p.56, 57, 58
4. , Programm Mühlbach, 1873/74, 1873, p.64
5. Bielz, E. A., AVSL, XI, 1874, p.462
6. Gooss, C., Chronik, p.48
7. Gooss, C., AVSL, XIV, 1877, p.82
8. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.7
9. Jung, J., Fasten, p.143, 151
10. Roska, M., Rep., 16, p.235
11. Moisil, G., Balcania, VII, 1944, p.19

 Punct 8. În "Malul pârâului" (Bachrand)
Tip sit: tezaur
 Descoperiri:
 8.0.1tezaur monetar - Tezaur monetar constând din câteva sute de denari republicani romani de argint. Monedele au fost transportate la Viena; datare repertoriu: epoca romană, 1853
 8.0.1.1monedă - Câteva sute de denari republicani romani de argint.; datare repertoriu: epoca romană, 1853
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, p.259
2. Gooss, C., Chronik, p.48
3. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.77
4. Jung, J., Fasten, p.151
5. Marţian, I., Rep., p.540
6. Pârvan, V., Getica, p.611
7. Roska, M., Rep., 16, p.16
8. Mitrea, B., ED, X, 1945, p.110

 Punct 9. La 1 km de sat, pe locul "Crucea Dodică", lângă drumul vicinal de la Răhău la şoseaua Sibiu-Sebeş
Tip sit: grup de morminte
 Descoperiri:
 9.1grup de morminte; datare repertoriu: epoca romană
 9.1.0.1lespede - Lespede funerară bogat ornamentată a unui veteran al Legiunii XI Claudia (CIL, III, 971); datare repertoriu: epoca romană; Biserica din sat
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, p.259
2. Ackner, M. J., JCC, 1856, p.14
3. Kenner, F., AÖG, XXIV, 1860, p.398
4. Rómer, F., AK, XI, 1866, p.180
5. Daicoviciu, C., ACMIT, II, 1929, p.312
6. Daicoviciu, C., Dacia, VII-VIII, 1937-1940, p.317

 Punct 10. Pe "Dealul Şipotului", la 1,5 km nord de sat, între şoseaua Sibiu-Sebeş şi calea ferată
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 10.0.0.1lespede - Lespede funerară romană cu inscripţie, utilizată ulterior ca material de construcţie; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Daicoviciu, C., Dacia, VII-VIII, 1937-1940, 317

 Punct 11. La 5 (?) km de sat, pe câmpul de ruine "Biserica Albă" (Weisskirche)
Tip sit: ruine - S-au observat ziduri, ceramică, pietre sculpturale din perioada romană
 Descoperiri:
 11.1ruine - Urme de ziduri; datare repertoriu: epoca romană
 11.1.0.1ceramică; datare repertoriu: epoca romană
 11.1.0.2piatră sculptată - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, p.259
2. Gooss, C., Chronik, p.101
3. Marţian, I., Rep., p.540

+ Războieni-Cetate, com. Ocna-Mureş Alba Răsboeni-Cetate, jud. Turda epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; neprecizată   Afişează  
+ Râmetea, com. Râmetea Alba Rimetea, com. Râmetea, jud. Turda bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; La Tene; neolitic sau eneolitic; neprecizată   Afişează  
+ Râmeţ, com. Râmeţ Alba Râmeţ, jud. Alba bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Reciu, com. Gârbova Alba Reciu, com. Gârbova, jud. Sibiu eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Roşia de Secaş, com. Roşia de Secaş Alba Roşia de Secaş, jud. Târnava Mică bronz final; epoca bronzului târziu   Afişează  
+ Roşia Montană, com. Roşia Montană Alba Roşia Montană, jud. Alba epoca bronzului; epoca romană; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Sălciua de Jos, com. Sălciua Alba Sălciua de Jos, com. Sălciua, jud. Turda bronz timpuriu   Afişează  
+ Sălciua de Sus, com. Sălciua Alba Sălciua de Sus, com. Sălciua, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Săliştea, com. Săliştea Alba Cioara, jud. Alba bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca romană; La Tene; nedeterminată   Afişează  
+ Sărăcsău, com. Şibot Alba Sărăcsău, com. Şibot, jud. Hunedoara epoca bronzului timpuriu; epoca dacică; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Sânbenedic, com. Fărău Alba Sânbenedic, jud. Alba nedeterminată   Afişează  
+ Sâncrai, com. Aiud Alba Sâncrai, com. Aiud, jud. Alba epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; neolitic; preistorie sau epoca migraţiilor   Afişează  
+ Sânmiclăuş, com. Şona Alba Sînmiclăuş, jud. Târnava Mică epoca fierului   Afişează  
+ Sântămărie, com. Cetatea de Baltă Alba Sîntămărie, com. Cetatea de Baltă, jud. Târnava Mică epoca romană   Afişează  
+ Sântimbru, com. Sântimbru Alba Sântimbru, jud. Alba epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; neolitic   Afişează  
+ Scărişoara, com. Scărişoara Alba Scărişoara, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Sebeş, com. Sebeş Alba Lancrăm, jud. Alba epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Sebeş, com. Sebeş Alba Sebeş, jud. Alba bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca fierului; epoca medievală; epoca medievală timpurie; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic; preistorie   Afişează  
+ Sebeşel, com. Săsciori Alba Sebeşel, com. Săsciori, jud. Alba epoca romană   Afişează  
+ Secăşel, com. Ohaba Alba Secăşel, jud. Târnava Mică bronz timpuriu; epoca medievală; neprecizată   Afişează  
+ Silivaş, com. Hopârta Alba Silivaş, com. Hopârta, jud. Alba Hallstatt; La Tene   Afişează  
+ Sohodol, com. Albac Alba Sohodol, com. Albac, jud. Alba bronz timpuriu; paleolitic   Afişează  
+ Şibot, com. Şibot Alba Şibot, jud. Hunedoara epoca romană   Afişează  
+ Şpălnaca, com. Hopârta Alba Şpălnaca, jud. Alba bronz final şi începutul epocii fierului; eneolitic; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Şpring, com. Şpring Alba Spring, jud. Sibiu epoca romană   Afişează  
+ Şugag, com. Şugag Alba Vârful lui Petru, jud. Hunedoara epoca romană   Afişează  
+ Tătârlaua, com. Cetatea de Baltă Alba Tătârlaua, jud. Târnava Mică epoca romană   Afişează  
+ Teiuş, com. Teiuş Alba Teiuş, jud. Alba bronz final; bronz timpuriu; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Tibru, com. Cricău Alba Tibru, com. Cricău, jud. Alba bronz timpuriu; epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Tiur, com. Blaj Alba Tiur, jud. Târnava Mică epoca romană   Afişează  
+ Uioara de Jos, com. Ocna Mureş Alba Ciunga, jud. Alba epoca bronzului; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Uioara de Sus, com. Ocna Mureş Alba Uioara de Sus, jud. Alba bronz final; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; Hallstatt C-D; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Ungurei, com. Roşia de Secaş Alba Ungurei, com. Roşia de Secaş, jud. Sibiu bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca greacă, romană; epoca migraţiilor; epoca romană; epoca romano-bizantină; Hallstatt; La Tene   Afişează  
+ Unirea, com. Unirea Alba Unirea, jud. Turda epoca bronzului; epoca migraţiilor; epoca romană   Afişează  
+ Valea Ciuciului, com. Noşlac Alba Valea Ciuciului, com. Noşlac, jud. Turda bronz timpuriu; epoca bronzului timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Vălişoara, com. Livezile Alba Vălişoara, com. Livezile, jud. Turda eneolitic; eneolitic, bronz; epoca bronzului; Hallstatt; La Tene; neolitic; neolitic sau bronz; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată; paleolitic; paleolitic, bronz   Afişează  
+ Veseuş, com. Jidvei Alba Veseuş, com. Jidvei, jud. Târnava Mică epoca romană   Afişează  
+ Vidolm, com. Ocoliş Alba Vidolm, com. Ocoliş, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Vidra, com. Vidra Alba Vidra, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Vinerea, com. Cugir Alba Vinerea, jud. Hunedoara epoca medievală; epoca romană; preistorie   Afişează  
+ Vinţu de Jos, com. Vinţu de Jos Alba Vinţu de Jos, jud. Alba bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca medievală timpurie; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Zlatna, com. Zlatna Alba Zlatna, jud. Alba bronz final; epoca bronzului; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Aciuţa, com. Pleşcuţa Arad Aciuţa, com. Pleşcuţa, jud. Arad epoca romană   Afişează  
+ Adea, com. Sintea Mare Arad Adea, jud. Arad eneolitic sau bronz; neolitic   Afişează  
+ Agrişu Mare, com. Târnova Arad Agrişul Mare, jud. Arad epoca greacă; La Tene; La Tene, epoca greacă   Afişează  
+ Arad, com. Arad Arad Arad, jud. Arad bronz final; eneolitic; epoca bizantină; epoca bronzului; epoca feudală timpurie; epoca fierului; epoca medievală timpurie; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; începutul epocii migraţiilor; La Tene; neprecizată; perioada prefeudală   Afişează  
+ Baia, com. Vărădia de Mureş Arad Baia, com. Vărădia de Mureş, jud. Arad epoca romană   Afişează  
+ Bârsa, com. Bârsa Arad Bârzeşti, com. Bârsa, jud. Bihor epoca romană   Afişează  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următoarele pagini

Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2019
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014