cIMeC Home Page Back to selection    'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index
- page 2 -

The outcome of the selection is of 197 localities
County: Cluj

Locality County Repertory location Epoch Repertory
files
On the map
+ Cojocna, com. Cojocna Cluj Cojocna, jud. Cluj bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; La Tene   Map it  
+ Copăceni, com. Sănduleşti Cluj Copăceni, com. Sănduleşti, jud. Turda bronz timpuriu; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; neolitic; neprecizată   Map it  
+ Coplean, com. Căşeiu Cluj Coplean, com. Căşeiu, jud. Someş epoca romană   Map it  
+ Copru, com. Cătina Cluj Copru, com. Cătina, jud. Cluj preistorie   Map it  
+ Corneşti, com. Corneşti Cluj Corneşti, jud. Someş epoca bronzului; epoca fierului; Hallstatt; neolitic; preistorie; preistorie, epoca romană   Map it  
+ Corneşti, com. Mihai Viteazu Cluj Corneşti, com. Mihai Viteazu, jud. Turda bronz final; eneolitic; epoca romană; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Map it  
+ Corpadea, com. Apahida Cluj Corpadea, com. Apahida, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului sau epoca fierului; epoca romană   Map it  
+ Cubleşu Someşan, com. Panticeu Cluj Cubleşu Someşan, com. Panticeu, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca medievală timpurie; epoca migraţiilor; neprecizată   Map it  
+ Dăbâca, com. Dăbâca Cluj Dăbâca, jud. Cluj bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; preistorie   Map it  
+ Dârja, com. Panticeu Cluj Dârja, jud. Cluj neolitic   Map it  
+ Dej, com. Dej Cluj Dej, jud. Someş epoca bronzului; epoca medievală timpurie; epoca migraţiilor; epoca romană; neolitic; neolitic, eneolitic, bronz; neprecizată; preistorie   Map it  
+ Dezmir, com. Apahida Cluj Dezmir, jud. Cluj eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallsatt sau Latene; Hallstatt; Hallstatt sau La Tene; neolitic   Map it  
+ Diviciorii Mici, com. Sânmărtin Cluj Diviciorii Mici, com. Sânmărtin, jud. Someş bronz / fier; neolitic   Map it  
+ Dorolţu, com. Aghireşu Cluj Dorolţu, com. Aghireşu, jud. Cluj bronz timpuriu; Hallstatt; neolitic   Map it  
+ Dretea, com. Mănăstireni Cluj Dretea, com. Mănăstireni, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Dumbrava, com. Căpuşu Mare Cluj Dumbrava, jud. Cluj epoca romană   Map it  
+ Elciu, com. Recea-Cristur Cluj Elciu, com. Recea-Cristur, jud. Someş nedeterminată   Map it  
+ Făgetu Ierii, com. Iara Cluj Făgetu Ierii, com. Iara, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Feiurdeni, com. Chinteni Cluj Feiurdeni, jud. Cluj bronz final; eneolitic; Hallstatt   Map it  
+ Feldioara, com. Cătina Cluj Feldioara, com. Cătina, jud. Cluj bronz final; eneolitic; epoca bronzului; neolitic; neprecizată   Map it  
+ Feleacu, com. Feleacu Cluj Feleacu, jud. Cluj epoca romană; nedeterminată; neolitic   Map it  
+ Fizeşu Gherlii, com. Fizeşu Gherlii Cluj Fizeşul Gherlei, jud. Someş bronz final; epoca bronzului; epoca romană; La Tene sau epoca romană; neolitic; neprecizată; sf. bronz şi începutul epocii fierului; sfârşitul epocii bronzului - începutul Hallstatt   Map it  
+ Floreşti, com. Floreşti Cluj Floreşti, jud. Cluj epoca migraţiilor; epoca romană   Map it  
+ Frata, com. Frata Cluj Frata, jud. Cluj neolitic sau epoca bornzului   Map it  
+ Fundătura, com. Iclod Cluj Fundătura, com. Iclod, jud. Someş bronz final; epoca migraţiilor; neolitic   Map it  
+ Gădălin, com. Jucu Cluj Gădălin, jud. Cluj neolitic; preistorie   Map it  
+ Gârbău, com. Gârbău Cluj Gârbău, com. Gârbău, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; neolitic; neprecizată; preistorie   Map it  
+ Gheorghieni, com. Feleacu Cluj Gheorghieni, com. Feleacu, jud. Cluj epoca bronzului; epoca romană   Map it  
< - > Gherla, com. Gherla Cluj Gherla, jud. Someş bronz final; epoca bronzului; epoca greacă, romană; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic; neolitic final, bronz timpuriu; neolitic, bronz; neolitic, bronz timpuriu; neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene; neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene, romană; neolitic, perioda de tranziţie la epoca bronzului; neolitic, tranziţie bronz; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronz; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Map it  

 Gherla, com./oraş Gherla (denumire repertoriu: Gherla sau Szamosújvár, jud. Someş)

 Punct 1. La sud-est de oraş, pe o terasă a dealului "Şapte cruci" (Hetkereszt), la locul numit "Pietriş".
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 1.1aşezare - Aşezare cu mai multe niveluri de locuire: neolitic, bronz, fier, roman. Nivelurile arheologice sunt cuprinse într-un strat de 0,70 m grosime.; datare repertoriu: neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene, romană; cultura: Tisa, Wietenberg, dacică, 1901 - 1902
 1.1.1vetre; datare repertoriu: neolitic
 1.1.1.1ceramică; datare repertoriu: neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene; cultura: Tisa, Wietenberg, dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.2piese litice - un nucleu şi o aşchie din obsidian; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.3secure - din piatră lustruită; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.4figurină - piese din lut; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.5străpungător - din corn de cerb; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.6ac de podoabă - unul cu cap bitronconic şi altul torsionat (de bronz); datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.7inel - 2 inele simple din bronz; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.8sârmă - din bronz, torsionată; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.9placă - din bronz, de dimensiuni mici; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.10zgură - din fier; datare repertoriu: La Tene, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.11cuţit - lamă din fier; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.12cui - din fier; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.13placă - piese din fier, de dimensiuni mici; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.14monedă - imperială de la Marc Aureliu; datare repertoriu: epoca romană, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, p.34 - 37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
3. Orosz, E., OTTÉ, XXVIII, 1903, p.203
4. Orosz, E., AÉ, XXI, 1901, p.17 - 28, 146 - 163, 220 - 234
5. Orosz, E., AÉ, XXII, 1902, p.83
6. Orosz, E., AÉ, XXIV, 1904, p.227 - 234
7. Wosinsky, M., Agyagmüv., 1904, p.33, pl. IX, 8
8. Wosinsky, M., ÉTTK, XX, 1904, p.32
9. Marţian, I., Rep., 1920, p.20, nr. 288
10. Roska, M., Dolg., V, 1914, p.423 - 424
11. Roska, M., AÉ, 1934, p.155
12. Roska, M., AÉ, 1936, p.79
13. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
14. Pârvan, V., Getica, 1926, p.301, 372, 483
15. Tompa, F., AÉ, 1927, p.48
16. Tompa, F., AH, V - VI, 1929, p.45
17. Schroller, H., St. u. Kz., 1933, p.74
18. Csalogovits, J., AÉ, 1930, p.44
19. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.92
20. Banner, J., AÉ, 1943, p.3, 16 - 17
21. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.102 - 103

 Punct 2. La sud de oraş, pe terasa de deasupra şesului "Sf. Anton" (Szent Antal).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1piese litice - aşchie din obsidian, aşchie din silex; datare repertoriu: neolitic
 2.0.0.2secure - din piatră, de dimensiuni mici; datare repertoriu: neolitic
 2.0.0.3fibulă - din bronz; Lipsesc precizările.; datare repertoriu: epoca bronzului
 Bibliografie:
1. Mártonfi, L., OTTÉ, XVI, 1891, p.152
2. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
3. Orosz, E., OTTÉ, XXVI, 1901, p.29 - 30
4. Orosz, E., AÉ, XXIV, 1904, p.405 - 408
5. Pârvan, V., Getica, 1926, p.367
6. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.68
7. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 3. La sud de oraş pe terasă deasupra şesului "Sf. Anton", (Syent Antal) la Ferma Perint, lângă drumul vechi ce duce spre Săcălaia.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1statuetă-menhir - din piatră, înaltă de 0,57 m reproducând o figură umană; datare repertoriu: epoca bronzului
 Punct 4. "Perii pădureţi" (Vackoros), sub Baia "Chira" (Kérö).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.310 - 313
3. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 5. La confluenţa pârâului Fizeş (Füzes) cu Someşul Mic.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37

 Punct 6. Lângă podul Someşului.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic
 6.0.0.2topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 6.0.0.3faună - corn de cerb; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.310 - 311

 Punct 7. La nord de oraş, pe o terasă a Someşului Mic, înaltă de 21 m, numită "Luncă".
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 7.1aşezare - Aşezarea se întinde pe o suprafaţă de circa 14.000 m2.; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu
 7.1.0.1ceramică; datare repertoriu: La Tene; MAC
 7.1.0.2ceramică - între care şi fragmente de terra sigillata; datare repertoriu: epoca romană, MAC
 7.1.0.3piese litice - unelte din piatră şlefuită, un nucleu, lame şi aşchii din obsidian; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.4râşniţă - mai multe piese; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.5ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.6faună - oase de animale domestice, între care oase de cal; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
3. Mártonfi, L., OTTÉ, XVI, 1891, p.152
4. Mártonfi, L., OTTÉ, XVII, 1892, p.357
5. Mártonfi, L., OTTÉ, XXVI, 1901, p.31
6. Mártonfi, L., Erd. Múz., XXII, 1905, p.311
7. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.12
8. Marţian, I., Rep., 1920, p.288
9. Roska, M., AÉ, 1934, p.155
10. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
11. Roska, M., Közl., IV, 1944, p.68 - 69, nr. 117

 Punct 8. La vest de oraş, la poalele dealului "Coasta Gherlii", pe o terasă a Someşului Mic, înaltă de 42 m.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 8.1aşezare fortificată - Aşezare închisă de un val semi-circular de pământ, lung de cca 50 m şi înalt de cca 0,60 m.; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu
 8.1.0.1topor - piese mici, plate, din piatră lustruită; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.2râşniţă - mai multe piese; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.3piese litice - percutoare, un lustruitor, un nucleu, aşchii de silex şi de cuarţ; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.4piramidă - din lut; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.5roată - 2 piese din lut; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.6faună - oase de animale; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.7ceramică; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. , Szoln. dob. Mon., I, 1900, p.100
3. Marţian, I., Rep., 1920, p.288
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 9. La sud de oraş, între "Canalul Morii" şi şoseaua Dej-Cluj, la baza castrului roman.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 9.1aşezare; datare repertoriu: neolitic, perioda de tranziţie la epoca bronzului; cultura: Coţofeni
 9.1.0.1fibulă - din bronz de tip La Tene III; datare repertoriu: La Tene, sec I î. Hr.
 9.1.0.2ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic, tranziţie bronz; cultura: Coţofeni
 Bibliografie:
1. Roska, M., AÉ, 1936, p.79
2. Roska, M., Közl. Debr., 1939, p.nr. 2, 8
3. Roska, M., Kiözl., I, 1941, p.79
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
5. Elefterescu, E., ZSC, XXXV, nr. 31, 1931, p.486
6. Informaţie Vl. Zirra

 Punct 10. La sud de oraş, către Hăşdate, la "Valea Slatinei" (Sósvölgy) sau "Fântâna Sărată" (Sóskút).
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 10.1aşezare; datare repertoriu: perioada de tranziţie la epoca bronz; cultura: Coţofeni
 10.1.0.1ceramică; datare repertoriu: perioada de tranziţie la epoca bronzului; cultura: Coţofeni
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
2. Orosz, E., OTTÉ, XXVI, 1901, p.30
3. Marţian, I., Rep., 1920, p.20, nr. 288
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 11. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1neprecizat; Provin, probabil, dintr-una din aşezările preistorice deja menţionate.; datare repertoriu: neolitic, bronz; Muz. Gherla
 Bibliografie:
1. Informaţie M. Macrea

 Punct 12. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 12.0.0.1celt - mai multe piese; datare repertoriu: bronz final; Muz. Gherla
 12.0.0.2seceră - din bronz; datare repertoriu: bronz final; colecţia E. Orosz
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.61
3. Roska, M., ESA, XII, 1937, p.159
4. Informaţie M. Macrea

 Punct 13. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 13.0.0.1inel - piese din aur; datare repertoriu: Hallstatt; MAC, M2 Budapesta
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Gooss, C., AVSL, XIV, 1877, p.65
3. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.822
4. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.301
5. Téglás, G., Erd. Múz., IV, 1887, p.131
6. Téglás, G., AÉ, XII, 1892, p.408
7. , Szoln. dob. Mon., I, 1900, p.122
8. Hampel, J., AÉ, XVII, 1897, p.453
9. Mitrea, B., Dacia, VII - VIII, 1937 - 1940, p.147 - 154, 157

 Punct 14. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.1tezaur - Tezaur compus din obiecte dacice de argint.; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.1colier - torques din argint, cu un diametru de 1,135 m; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.2brăţară; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.3inel - mai multe piese; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.4fibulă - piese fragmentare; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 Bibliografie:
1. Popescu, D., Dacia, VII - VIII, 1936 - 1940, p.194, 199
2. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.32

 Punct 15. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 15.0.0.1ceramică - elenistico-romană de import, prezentând un firnis negru foarte slab; datare repertoriu: epoca greacă, romană, sec. I d. Hr.; colecţia E. Orosz
 Bibliografie:
1. Informaţie Vl. Zirra

 Punct 16. "Digul Morii" (Malomgát)
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 16.0.0.1vârf de lance - din fier; datare repertoriu: La Tene; colecţia liceului din Gherla
 16.0.0.2ceramică - farfurie grosolană; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.311
2. Roska, M., Közl., IV, 1944, p.68 - 69, nr. 117

+ Ghirişu Român, com. Mociu Cluj Ghirişu Român, com. Mociu, jud. Cluj epoca bronzului   Map it  
+ Gilău, com. Gilău Cluj Gilău, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; neolitic   Map it  
+ Giula, com. Borşa Cluj Giula, com. Borşa, jud. Cluj Hallstatt   Map it  
+ Gligoreşti, com. Luna Cluj Gligoreşti, com. Luna, jud. Turda epoca romană   Map it  
+ Guga, com. Căşeiu Cluj Guga, com. Căşeiu, jud. Someş bronz final   Map it  
+ Hăşdate, com. Gherla Cluj Hăşdate, com. Gherla, jud. Someş epoca romană; neolitic   Map it  
+ Hodişu, com. Puieni Cluj Hodişu, com. Puieni, jud. Cluj epoca romană; neprecizată   Map it  
+ Huedin, com. Huedin Cluj Huedin, jud. Cluj epoca bronzului; epoca migraţiilor   Map it  
+ Iacobeni, com. Ceanu Mare Cluj Iacobeni, com. Ceanu Mare, jud. Turda preistorie   Map it  
+ Iara, com. Iara Cluj Iara, com. Iara, jud. Turda bronz final; epoca bronzului; neolitic   Map it  
+ Iclod, com. Iclod Cluj Iclod, jud. Someş epoca romană; neprecizată   Map it  
+ Iclozel, com. Iclod Cluj Iclozel, com. Iclod, jud. Someş epoca romană; neolitic   Map it  
+ Jucu de Mijloc, com. Jucu Cluj Jucu de Mijloc, com. Jucu, jud. Cluj neolitic; neprecizată   Map it  
+ Jucu de Sus, com. Juc Cluj Jucu de Jos, com. Juc, jud. Cluj bronz final; bronz timpuriu; La Tene; neolitic; neolitic sau epoca bronzului; neprecizată; preistorie   Map it  
+ Jucu de Sus, com. Jucu Cluj Jucu de Sus, com. Jucu, jud. Cluj epoca bronzului; epoca romană; La Tene; neolitic   Map it  
+ Lacu, com. Geaca Cluj Lacu, com. Geaca, jud. Cluj bronz final; bronz timpuriu; neolitic   Map it  
+ Leghia, com. Aghireşu Cluj Leghia, com. Aghireşu, jud. Cluj neolitic   Map it  
+ Liteni, com. Săvădisla Cluj Litenii de Sus, com. Săvădisla, jud. Turda epoca medievală   Map it  
+ Livada, com. Iclod Cluj Livada, jud. Someş epoca romană; neolitic   Map it  
+ Lujerdiu, com. Corneşti Cluj Lujerdiu, jud. Someş bronz final; epoca romană   Map it  
+ Luna, com. Luna Cluj Luna, jud. Turda epoca romană   Map it  
1 2 3 4

'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index
Project manager: Şandric Bogdan. ASP & HTML Design: Cosmin Miu
Publishing date: 2003. Copyright: cIMeC - The Institute for Cultural Memory, 2019
Last update December 12nd, 2014