cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 15 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Gheorghieni, com. Feleacu Cluj Gheorghieni, com. Feleacu, jud. Cluj epoca bronzului; epoca romană   Afişează  
< - > Gherla, com. Gherla Cluj Gherla, jud. Someş bronz final; epoca bronzului; epoca greacă, romană; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neolitic; neolitic final, bronz timpuriu; neolitic, bronz; neolitic, bronz timpuriu; neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene; neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene, romană; neolitic, perioda de tranziţie la epoca bronzului; neolitic, tranziţie bronz; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronz; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Afişează  

 Gherla, com./oraş Gherla (denumire repertoriu: Gherla sau Szamosújvár, jud. Someş)

 Punct 1. La sud-est de oraş, pe o terasă a dealului "Şapte cruci" (Hetkereszt), la locul numit "Pietriş".
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 1.1aşezare - Aşezare cu mai multe niveluri de locuire: neolitic, bronz, fier, roman. Nivelurile arheologice sunt cuprinse într-un strat de 0,70 m grosime.; datare repertoriu: neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene, romană; cultura: Tisa, Wietenberg, dacică, 1901 - 1902
 1.1.1vetre; datare repertoriu: neolitic
 1.1.1.1ceramică; datare repertoriu: neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene; cultura: Tisa, Wietenberg, dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.2piese litice - un nucleu şi o aşchie din obsidian; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.3secure - din piatră lustruită; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.4figurină - piese din lut; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.5străpungător - din corn de cerb; datare repertoriu: neolitic; cultura: Tisa, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.6ac de podoabă - unul cu cap bitronconic şi altul torsionat (de bronz); datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.7inel - 2 inele simple din bronz; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.8sârmă - din bronz, torsionată; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.9placă - din bronz, de dimensiuni mici; datare repertoriu: Hallstatt, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.10zgură - din fier; datare repertoriu: La Tene, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.11cuţit - lamă din fier; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.12cui - din fier; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.13placă - piese din fier, de dimensiuni mici; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 1.1.1.14monedă - imperială de la Marc Aureliu; datare repertoriu: epoca romană, 1901 - 1902; autor sptur: E. Orosz; MAC, M2 Budapesta
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, p.34 - 37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
3. Orosz, E., OTTÉ, XXVIII, 1903, p.203
4. Orosz, E., AÉ, XXI, 1901, p.17 - 28, 146 - 163, 220 - 234
5. Orosz, E., AÉ, XXII, 1902, p.83
6. Orosz, E., AÉ, XXIV, 1904, p.227 - 234
7. Wosinsky, M., Agyagmüv., 1904, p.33, pl. IX, 8
8. Wosinsky, M., ÉTTK, XX, 1904, p.32
9. Marţian, I., Rep., 1920, p.20, nr. 288
10. Roska, M., Dolg., V, 1914, p.423 - 424
11. Roska, M., AÉ, 1934, p.155
12. Roska, M., AÉ, 1936, p.79
13. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
14. Pârvan, V., Getica, 1926, p.301, 372, 483
15. Tompa, F., AÉ, 1927, p.48
16. Tompa, F., AH, V - VI, 1929, p.45
17. Schroller, H., St. u. Kz., 1933, p.74
18. Csalogovits, J., AÉ, 1930, p.44
19. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.92
20. Banner, J., AÉ, 1943, p.3, 16 - 17
21. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.102 - 103

 Punct 2. La sud de oraş, pe terasa de deasupra şesului "Sf. Anton" (Szent Antal).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1piese litice - aşchie din obsidian, aşchie din silex; datare repertoriu: neolitic
 2.0.0.2secure - din piatră, de dimensiuni mici; datare repertoriu: neolitic
 2.0.0.3fibulă - din bronz; Lipsesc precizările.; datare repertoriu: epoca bronzului
 Bibliografie:
1. Mártonfi, L., OTTÉ, XVI, 1891, p.152
2. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
3. Orosz, E., OTTÉ, XXVI, 1901, p.29 - 30
4. Orosz, E., AÉ, XXIV, 1904, p.405 - 408
5. Pârvan, V., Getica, 1926, p.367
6. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.68
7. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 3. La sud de oraş pe terasă deasupra şesului "Sf. Anton", (Syent Antal) la Ferma Perint, lângă drumul vechi ce duce spre Săcălaia.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1statuetă-menhir - din piatră, înaltă de 0,57 m reproducând o figură umană; datare repertoriu: epoca bronzului
 Punct 4. "Perii pădureţi" (Vackoros), sub Baia "Chira" (Kérö).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.310 - 313
3. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 5. La confluenţa pârâului Fizeş (Füzes) cu Someşul Mic.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37

 Punct 6. Lângă podul Someşului.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic
 6.0.0.2topor - din piatră; datare repertoriu: neolitic
 6.0.0.3faună - corn de cerb; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.310 - 311

 Punct 7. La nord de oraş, pe o terasă a Someşului Mic, înaltă de 21 m, numită "Luncă".
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 7.1aşezare - Aşezarea se întinde pe o suprafaţă de circa 14.000 m2.; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu
 7.1.0.1ceramică; datare repertoriu: La Tene; MAC
 7.1.0.2ceramică - între care şi fragmente de terra sigillata; datare repertoriu: epoca romană, MAC
 7.1.0.3piese litice - unelte din piatră şlefuită, un nucleu, lame şi aşchii din obsidian; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.4râşniţă - mai multe piese; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.5ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 7.1.0.6faună - oase de animale domestice, între care oase de cal; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu; MAC
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
3. Mártonfi, L., OTTÉ, XVI, 1891, p.152
4. Mártonfi, L., OTTÉ, XVII, 1892, p.357
5. Mártonfi, L., OTTÉ, XXVI, 1901, p.31
6. Mártonfi, L., Erd. Múz., XXII, 1905, p.311
7. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.12
8. Marţian, I., Rep., 1920, p.288
9. Roska, M., AÉ, 1934, p.155
10. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
11. Roska, M., Közl., IV, 1944, p.68 - 69, nr. 117

 Punct 8. La vest de oraş, la poalele dealului "Coasta Gherlii", pe o terasă a Someşului Mic, înaltă de 42 m.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 8.1aşezare fortificată - Aşezare închisă de un val semi-circular de pământ, lung de cca 50 m şi înalt de cca 0,60 m.; datare repertoriu: neolitic, bronz timpuriu
 8.1.0.1topor - piese mici, plate, din piatră lustruită; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.2râşniţă - mai multe piese; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.3piese litice - percutoare, un lustruitor, un nucleu, aşchii de silex şi de cuarţ; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.4piramidă - din lut; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.5roată - 2 piese din lut; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.6faună - oase de animale; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 8.1.0.7ceramică; datare repertoriu: neolitic final, bronz timpuriu
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.34 - 37
2. , Szoln. dob. Mon., I, 1900, p.100
3. Marţian, I., Rep., 1920, p.288
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 9. La sud de oraş, între "Canalul Morii" şi şoseaua Dej-Cluj, la baza castrului roman.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 9.1aşezare; datare repertoriu: neolitic, perioda de tranziţie la epoca bronzului; cultura: Coţofeni
 9.1.0.1fibulă - din bronz de tip La Tene III; datare repertoriu: La Tene, sec I î. Hr.
 9.1.0.2ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic, tranziţie bronz; cultura: Coţofeni
 Bibliografie:
1. Roska, M., AÉ, 1936, p.79
2. Roska, M., Közl. Debr., 1939, p.nr. 2, 8
3. Roska, M., Kiözl., I, 1941, p.79
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28
5. Elefterescu, E., ZSC, XXXV, nr. 31, 1931, p.486
6. Informaţie Vl. Zirra

 Punct 10. La sud de oraş, către Hăşdate, la "Valea Slatinei" (Sósvölgy) sau "Fântâna Sărată" (Sóskút).
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 10.1aşezare; datare repertoriu: perioada de tranziţie la epoca bronz; cultura: Coţofeni
 10.1.0.1ceramică; datare repertoriu: perioada de tranziţie la epoca bronzului; cultura: Coţofeni
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.60 - 61
2. Orosz, E., OTTÉ, XXVI, 1901, p.30
3. Marţian, I., Rep., 1920, p.20, nr. 288
4. Roska, M., Rep., 1942, p.254, nr. 28

 Punct 11. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1neprecizat; Provin, probabil, dintr-una din aşezările preistorice deja menţionate.; datare repertoriu: neolitic, bronz; Muz. Gherla
 Bibliografie:
1. Informaţie M. Macrea

 Punct 12. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 12.0.0.1celt - mai multe piese; datare repertoriu: bronz final; Muz. Gherla
 12.0.0.2seceră - din bronz; datare repertoriu: bronz final; colecţia E. Orosz
 Bibliografie:
1. Orosz, E., SzDÉ, I, 1900, p.37
2. Orosz, E., SzDÉ, III, 1902, p.61
3. Roska, M., ESA, XII, 1937, p.159
4. Informaţie M. Macrea

 Punct 13. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 13.0.0.1inel - piese din aur; datare repertoriu: Hallstatt; MAC, M2 Budapesta
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.60
2. Gooss, C., AVSL, XIV, 1877, p.65
3. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.822
4. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.301
5. Téglás, G., Erd. Múz., IV, 1887, p.131
6. Téglás, G., AÉ, XII, 1892, p.408
7. , Szoln. dob. Mon., I, 1900, p.122
8. Hampel, J., AÉ, XVII, 1897, p.453
9. Mitrea, B., Dacia, VII - VIII, 1937 - 1940, p.147 - 154, 157

 Punct 14. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.1tezaur - Tezaur compus din obiecte dacice de argint.; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.1colier - torques din argint, cu un diametru de 1,135 m; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.2brăţară; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.3inel - mai multe piese; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 14.0.1.4fibulă - piese fragmentare; datare repertoriu: La Tene; cultura: dacică; MAC
 Bibliografie:
1. Popescu, D., Dacia, VII - VIII, 1936 - 1940, p.194, 199
2. Pósta, B., Útmutató, 1903, p.32

 Punct 15. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 15.0.0.1ceramică - elenistico-romană de import, prezentând un firnis negru foarte slab; datare repertoriu: epoca greacă, romană, sec. I d. Hr.; colecţia E. Orosz
 Bibliografie:
1. Informaţie Vl. Zirra

 Punct 16. "Digul Morii" (Malomgát)
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 16.0.0.1vârf de lance - din fier; datare repertoriu: La Tene; colecţia liceului din Gherla
 16.0.0.2ceramică - farfurie grosolană; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Orosz, E., Erd. Múz., XXII, 1905, p.311
2. Roska, M., Közl., IV, 1944, p.68 - 69, nr. 117

+ Ghirişu Român, com. Mociu Cluj Ghirişu Român, com. Mociu, jud. Cluj epoca bronzului   Afişează  
+ Gilău, com. Gilău Cluj Gilău, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Giula, com. Borşa Cluj Giula, com. Borşa, jud. Cluj Hallstatt   Afişează  
+ Gligoreşti, com. Luna Cluj Gligoreşti, com. Luna, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Guga, com. Căşeiu Cluj Guga, com. Căşeiu, jud. Someş bronz final   Afişează  
+ Hăşdate, com. Gherla Cluj Hăşdate, com. Gherla, jud. Someş epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Hodişu, com. Puieni Cluj Hodişu, com. Puieni, jud. Cluj epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Huedin, com. Huedin Cluj Huedin, jud. Cluj epoca bronzului; epoca migraţiilor   Afişează  
+ Iacobeni, com. Ceanu Mare Cluj Iacobeni, com. Ceanu Mare, jud. Turda preistorie   Afişează  
+ Iara, com. Iara Cluj Iara, com. Iara, jud. Turda bronz final; epoca bronzului; neolitic   Afişează  
+ Iclod, com. Iclod Cluj Iclod, jud. Someş epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Iclozel, com. Iclod Cluj Iclozel, com. Iclod, jud. Someş epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Jucu de Mijloc, com. Jucu Cluj Jucu de Mijloc, com. Jucu, jud. Cluj neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Jucu de Sus, com. Juc Cluj Jucu de Jos, com. Juc, jud. Cluj bronz final; bronz timpuriu; La Tene; neolitic; neolitic sau epoca bronzului; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Jucu de Sus, com. Jucu Cluj Jucu de Sus, com. Jucu, jud. Cluj epoca bronzului; epoca romană; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Lacu, com. Geaca Cluj Lacu, com. Geaca, jud. Cluj bronz final; bronz timpuriu; neolitic   Afişează  
+ Leghia, com. Aghireşu Cluj Leghia, com. Aghireşu, jud. Cluj neolitic   Afişează  
+ Liteni, com. Săvădisla Cluj Litenii de Sus, com. Săvădisla, jud. Turda epoca medievală   Afişează  
+ Livada, com. Iclod Cluj Livada, jud. Someş epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Lujerdiu, com. Corneşti Cluj Lujerdiu, jud. Someş bronz final; epoca romană   Afişează  
+ Luna, com. Luna Cluj Luna, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Luna de Jos, com. Dăbâca Cluj Luna de Jos, com. Dăbâca, jud. Cluj epoca romană; epoca romană târzie; Hallstatt; preistorie   Afişează  
+ Luna de Sus, com. Floreşti Cluj Luna de Sus, com. Floreşti, jud. Cluj bronzt timpuriu; Hallstatt; paleolitic   Afişează  
+ Luncani, com. Luna Cluj Luncani, com. Luna, jud. Turda epoca medievală; epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Măgura Ierii, com. Iara Cluj Măgura Ierii, com. Iara, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Mănăstireni, com. Mănăstireni Cluj Mănăstireni, jud. Cluj epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Mănăşturel, com. Cuzdrioara Cluj Mănăşturel, com. Cuzdrioara, jud. Someş epoca romană   Afişează  
+ Mărişel, com. Mărişel Cluj Mărişel, com. Mărişel, jud. Cluj epoca medievală   Afişează  
+ Mărtineşti, com. Tureni Cluj Mărtineşti, com. Tureni, jud. Turda epoca romană   Afişează  
+ Mihai Viteazu, com. Mihai Viteazu Cluj Mihai Viteazu, com. Mihai Viteazu, jud. Turda epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Mihăeşti, com. Sânpaul Cluj Mihăeşti, jud. Cluj epoca romană   Afişează  
+ Mintiu Gherlii, com. Mintiu Gherlii Cluj Mintiu Gherlii, jud. Someş bronz final; epoca fierului; neolitic   Afişează  
+ Mociu, com. Mociu Cluj Ocoliş, jud. Turda neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Mociu, com. Mociu Cluj Mociu, jud. Cluj bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; Hallstatt; La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Moldoveneşti, com. Moldoveneşti Cluj Vălenii de Arieş, com. Moldoveneşti, jud. Turda epoca bronzului timpuriu; epoca romană   Afişează  
+ Moldoveneşti, com. Moldoveneşti Cluj Moldoveneşti, jud. Turda bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca medievală timpurie; epoca romană; epoca slavă; Hallstatt; La Tene; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Morlaca, com. Puieni Cluj Morlaca, jud. Cluj La Tene sau epoca romană   Afişează  
+ Muncel, com. Câţcău Cluj Muncel, com. Câţcău, jud. Someş epoca bronzului; neprecizată   Afişează  
+ Mureşenii de Câmpie, com. Pălatca Cluj Mureşenii de Câmpie, com. Pălatca, jud. Mureş bronz final   Afişează  
+ Nădăşelu, com. Gârbău Cluj Nădăşelu, com. Gârbău, jud. Cluj bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt; La Tene; neo-eneolitic; neolitic   Afişează  
+ Năsal, com. Ţaga Cluj Năsal, com. Ţaga, jud. Cluj Hallstatt; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Negreni, com. Negreni Cluj Negreni, jud. Cluj bronz final; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ neprecizat, com. Valea Ierii Cluj Valea Ierii (râul), jud. Turda epoca romană    
+ Nicula, com. Fizeşu Gherlii Cluj Nicula, com. Fizeşu Gherlii, jud. Someş bronz final   Afişează  
+ Nima, com. Mintiu Gherlii Cluj Nima, com. Mintiu Gherlii, jud. Someş neolitic   Afişează  
+ Ocna Dejului, com. Dej Cluj Ocna Dejului, jud. Someş eneolitic   Afişează  
+ Oşorhel, com. Bobâlna Cluj Oşorhel, com. Bobâlna, jud. Someş epoca bronzului   Afişează  
+ Panticeu, com. Panticeu Cluj Panticeu, jud. Cluj bronz final; epoca bronzului   Afişează  

Precedentele pagini 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Următoarele pagini


Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2020
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014