cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 10 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Apaţa, com. Apaţa Braşov Apaţa, com. Apaţa, jud. Braşov neprecizată   Afişează  
+ Augustin, com. Augustin Braşov Augustin, jud. Târnava Mare bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Bărcuţ, com. Soarş Braşov Bărcuţ, jud. Târnava Mare Hallstatt; neolitic   Afişează  
+ Beclean, com. Beclean Braşov Beclean, jud. Făgăraş epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Beia, com. Caţa Braşov Beia, jud. Târnava Mare epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Bod, com. Bod Braşov Bod, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; Hallstatt; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Bran, com. Bran Braşov Bran Poartă, jud. Braşov epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Braşov, com. Braşov Braşov Braşov, jud. Braşov bronz final; bronz mijlociu; bronz timpuriu; eneolitic; eneolitic final; epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca greacă; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca migraţiilor / epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; La Tene; La Tene B; nedeterminată; neolitic; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului  10 11 12 13  Afişează  
+ Breaza, com. Lisa Braşov Breaza, com. Lisa, jud. Făgăraş epoca medievală   Afişează  
+ Budila, com. Budila Braşov Budila, jud. Braşov epoca medievală   Afişează  
+ Buneşti, com. Buneşti Braşov Buneşti, jud. Târnava Mare bronz final; epoca bronzului; epoca migraţiilor; Hallstatt; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Caţa, com. Caţa Braşov Caţa, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Cincşor, com. Voila Braşov Cincşor, com. Voila, jud. Făgăraş bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt   Afişează  
+ Cincu, com. Cincu Braşov Cincu, com. Cincu, jud. Făgăraş bronz final; bronz timpuriu; eneolitic/epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; nedeterminată; neprecizată   Afişează  
+ Cobor, com. Ticuşu Braşov Cobor, com. Ticuşu, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca bronzului târziu; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Codlea, com. Codlea Braşov Codlea, jud. Braşov bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca greacă; epoca medievală; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Comana de Sus, com. Comana Braşov Comana de Sus, com. Comana, jud. Făgăraş epoca romană; neo-eneolitic   Afişează  
+ Cristian, com. Cristian Braşov Cristian, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Criţ, com. Buneşti Braşov Criţ, jud. Târnava Mare bronz final; bronz mijlociu; eneolitic; epoca bronzului; epoca fierului; epoca migraţiilor; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Crizbav, com. Hălchiu Braşov Crizbav, jud. Braşov bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; La Tene; neolitic; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Dacia, com. Jibert Braşov Dacia, jud. Târnava Mare bronz final; epoca medievală; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Fântâna, com. Hoghiz Braşov Fîntîna, com. Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca romană   Afişează  
+ Feldioara, com. Feldioara Braşov Feldioara, com. Feldioara, jud. Făgăraş epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Feldioara, com. Feldioara Braşov Feldioara, jud. Braşov bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Felmer, com. Şoarş Braşov Felmer, jud. Făgăraş epoca bronzului; epoca medievală   Afişează  
+ Ghimbav, com. Ghimbav Braşov Ghimbav, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului timpuriu   Afişează  
+ Hălchiu, com. Hălchiu Braşov Hălchiu, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; Hallstatt; neolitic   Afişează  
+ Hălmeag, com. Şercaia Braşov Hălmeag, com. Şercaia, jud. Făgăraş epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Hărman, com. Hărman Braşov Hărman, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Hoghiz, com. Hoghiz Braşov Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt   Afişează  
+ Homorod, com. Homorod Braşov Homorod, jud. Târnava Mare bronz final; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Ioneşti, com. Caţa Braşov Ioneşti, com. Caţa, jud. Odorhei epoca romană   Afişează  
+ Jibert, com. Jibert Braşov Jibert, jud. Târnava Mare bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; neolitic; neolitic sau epoca bronzului; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Jimbor, com. Homorod Braşov Jimbor, jud. Odorhei epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Afişează  
+ Lupşa, com. Hoghiz Braşov Lupşa, com. Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca medievală timpurie   Afişează  
+ Măieruş, com. Măieruş Braşov Măeruş, jud. Braşov bronz final; epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Mercheaşa, com. Homorod Braşov Mercheaşa, com. Homorod, jud. Târnava Mare eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Meşendorf, com. Buneşti Braşov Meşendorf, com. Buneşti, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca romană; epoca romană târzie; neolitic   Afişează  
+ neprecizată Braşov Bîrsa (provincia), jud. Braşov epoca romană    
+ Ormeniş, com. Ormeniş Braşov Ormeniş, jud. Târnava Mare bronz final; La Tene; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Perşani, com. Şinca Braşov Perşani, com. Şinca, jud. Făgăraş epoca romană   Afişează  
+ Peştera, com. Moeciu Braşov Peştera, com. Moeciu, jud. Braşov epoca bronzului; paleolitic   Afişează  
+ Poiana Mărului, com. Poiana Mărului Braşov Poiana Mărului, jud. Braşov epoca bronzului; epoca fierului   Afişează  
+ Prejmer, com. Prejmer Braşov Prejmer, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Racoş, com. Racoş Braşov Racoşu de Jos, jud. Odorhei epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca romană; Hallstatt; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Râşnov, com. Râşnov Braşov Rîşnov, jud. Braşov eneolitic; epoca bronzului; epoca fierului; epoca medievală; epoca romană; neolitic; neolitic, începutul epocii bronzului   Afişează  
+ Roadeş, com. Buneşti Braşov Roadăş, com. Buneşti, jud. Târnava Mare La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Rotbav, com. Feldioara Braşov Rotbav, com. Feldioara, jud. Făgăraş bronz timpuriu; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Rotbav, com. Feldioara Braşov Rotbav, jud. Braşov epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; neolitic; neprecizată; preistorie   Afişează  
< - > Rupea, com. Rupea Braşov Rupea, jud. Târnava Mare bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; intervalul cuprins între neolitic şi ep romană; între epoca neolitică şI epoca romană; La Tene sau epoca romană; neolitic; neprecizată; paleolitic   Afişează  

 Rupea, com./oraş Rupea (denumire repertoriu: Rupea sau Cohalm, Kőhalom, Reps, jud. Târnava Mare)

 Punct 1. La est de comună
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 1.1aşezare - Fără alte precizări; datare repertoriu: paleolitic
 Bibliografie:
1. Roska M., Rep, p.138, nr. 267

 Punct 2. La sud de comună, pe locul "Grădina calului" (Lokert, Hengst-Garten), numit acum "în spatele Românilor", aproape de terenul sportiv, între "Pelsengarten" şi "Cozăbran" (Kosbrunnen), la poalele dealului "Cohălgnel" (Kisserberg)
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 2.1aşezare - Aşezare cu mai multe straturi.; datare repertoriu: între epoca neolitică şI epoca romană
 2.1.0.1ceramică - lustruită cu negru şi cenuşiu, uneori ornamentată cu linii paralele în valuri sau incizii cu degetul; datare repertoriu: intervalul cuprins între neolitic şi ep romană
 2.1.0.2fusaiolă; datare repertoriu: intervalul cuprins între neolitic şi ep romană
 2.1.0.3greutate - de plasă; datare repertoriu: intervalul cuprins între neolitic şi ep romană
 2.1.0.4neprecizat - fragmente de silex; datare repertoriu: intervalul cuprins între neolitic şi ep romană
 2.1.0.5neprecizat - obiecte romane (?); datare repertoriu: intervalul cuprins între neolitic şi ep romană
 Bibliografie:
1. Téglás, G, AÉ, IX, 1889, p.356
2. , EMKE kalaus, p.231
3. Roska M., Rep, p.138, nr 267
4. Banner, J., AÉ, II, 1943, p.15

 Punct 3. Pe "Dealul cetăţii"
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 3.1aşezare; datare repertoriu: neolitic
 3.1.0.1topor - de piatră de serpentin; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Koch, A., Erd.Múz. Évk., V, p.133
2. Téglás, G, AÉ, IX, 1889, p.356
3. Roska M., Rep, p.138, nr. 267

 Punct 4. În "Valea Florilor" (Blumental)
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: neolitic
 4.0.0.2topor - din piatră; datare repertoriu: neprecizată
 4.0.0.3săgeată - scitică din bronz; datare repertoriu: Hallstatt; Muzeul Sibiu, nr inventar: 11653
 Bibliografie:
1. Müller, F., AVSL, III, 1858, p.336-337
2. Goos, C., Chronik, p.68
3. Tocilescu, Gr., p.780, 801
4. Téglás, G, OTTÉ, XII, 1887, p.187
5. Téglás, I, AÉ, IX, 1889, p.365
6. Marţian I., Rep, p.189
7. Andrieşescu, I., Contribuţie, p.30
8. Roska M., ESA, XI, 1937, p.195
9. Roska M., Rep, p.138, nr. 267
10. Berciu, D, R.Arhivelor, 5, 1, 1942, p.35
11. Popescu D., Transilvania, 74, 1943, p.216
12. Horedt K., MBBM, IX-X, 1944, p.109

 Punct 5. În "Valea Florilor" (Blumental)
Tip sit: exploatare minieră
 Descoperiri:
 5.1exploatare minieră - Urme de exploatare a sării; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Goos, C., Chronik, p.102
2. Marţian I., Rep, p.189
3. Christescu V., Viaţa ec., p.50

 Punct 6. În apropiere de Rupea
Tip sit: tumul
 Descoperiri:
 6.1tumul; datare repertoriu: bronz final
 6.1.1mormânt de incineraţie - Mormânt de incineraţie în cistă, formată din lespezi de piatră cu inventar funerar; datare repertoriu: bronz final
 6.1.1.1ceramică - fragmentele unui vas; datare repertoriu: bronz final
 6.1.1.2cărbune; datare repertoriu: bronz final
 6.1.1.3neprecizat - fragmente de cremene; datare repertoriu: bronz final
 Bibliografie:
1. Roska M., Kézikönyv, II, p.346-347

 Punct 7. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 7.0.0.1topor - două topoare; datare repertoriu: neolitic
 7.0.0.2daltă - două dălţi; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Goos, C., Chronik, p.48
2. Téglás, G, OTTÉ, XIII, 1888, p.70
3. Roska M., Közl, I, 1941, p.65
4. Roska M., Rep, p.138, nr. 267

 Punct 8. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 8.0.0.1topor - două topoare de cupru, unul cu două braţe laterale şi altul cu un singur tăiş; datare repertoriu: eneolitic; colecţia Steinberg-Rupea
 Bibliografie:
1. Müller, F., AVSL, III, 1858, p.336-337
2. Goos, C., AVSL, XIII, 1874, p.473
3. Téglás, G, OTTÉ, XIII, 1888, p.70
4. Tocilescu, Gr., Dacia, p.803
5. Hampel I., Bronzkor, II, p.69
6. Roska M., ESA, XII, 1938, p.156
7. Roska M., Rep, p.138, nr. 267
8. Roska M., Közl, II, 1942, p.40, 94
9. Popescu D., Bronzezeit, p.29
10. Canarache V., SCIV, I, 2, 1950, p.87

 Punct 9. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 9.0.0.1lance - un vârf de lance din bronz; datare repertoriu: neprecizată; Muyeul Sibiu; Muyeul Odorhei; colecţia şcolii Rupea, nr inventar: 1609, 11997, 12006;
 9.0.0.2seceră - o seceră întreagă alta fragmentară din bronz; datare repertoriu: neprecizată
 9.0.0.3inel - din bronz; datare repertoriu: neprecizată
 9.0.0.4celt - patru piese; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Müller, F., AVSL, III, 1858, p.336-337
2. Goos, C., AVSL, XIII, 1874, p.473
3. Téglás, G, OTTÉ, XIII, 1888, p.70
4. Tocilescu, Gr., Dacia, p.803
5. Hampel I., Bronzkor, II, p.69
6. Roska M., ESA, XII, 1938, p.156
7. Roska M., Rep, p.138, nr. 267
8. Roska M., Közl, II, 1942, p.40, 94
9. Popescu D., Bronzezeit, p.29
10. Canarache V., SCIV, I, 2, 1950, p.87

 Punct 10. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 10.0.0.1ceramică - fragmente; datare repertoriu: epoca bronzului; Muzeul Sibiu, nr inventar: 11653, 11656, 12017
 10.0.0.2fusaiolă - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca bronzului; Muzeul Sibiu, nr inventar: 11653, 11656, 12017
 10.0.0.3sulă - din os; datare repertoriu: epoca bronzului; Muzeul Sibiu, nr inventar: 11653, 11656, 12017
 Bibliografie:
1. Informaţie K. Horedt

 Punct 11. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1cuţit - din bronz; datare repertoriu: bronz final
 Bibliografie:
1. Pârvan V., Getica, p.404
2. Roska M., Rep, p.138, nr. 267

 Punct 12. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 12.0.0.1cuţit - din fier; datare repertoriu: Hallstatt, 1834; Muzeul Sibiu
 Bibliografie:
1. Pârvan V., Getica, p.486
2. Roska M., Rep, p.138, nr. 267
3. Roska M., Közl, IV, 1944, p.62
4. Popescu D., Transilvania, 74, 1943, p.647

 Punct 13. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 13.0.0.1fier de plug; datare repertoriu: La Tene sau epoca romană; cultura: dacică; Muzeul Sibiu
 13.0.0.2fibula - din bronz, probabil romană; datare repertoriu: epoca romană
 13.0.0.3farfurie - din bronz; datare repertoriu: epoca romană
 13.0.0.4statuetă - din bronz; datare repertoriu: epoca romană
 13.0.0.5monedă - din bronz, a Iuliei Mamaea; Cab. Num. Acad. RPR, inv 330; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Müller, F., AVSL, III, 1858, p.336-337
2. Pârvan V., Getica, p.495
3. Canarache V., SCIV, I, 2, 1950, p.99
4. , Bläter für Geist, 1847, p.238

 Punct 14. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.0.1brăţară - două brăţări din argint, cu capete îngroşate; datare repertoriu: epoca migraţiilor, începutul secolului VII D. Chr.
 Bibliografie:
1. Hampel I., AÉ, VIII, 1888, p.380
2. Hampel I., Alterthümer, II, p.345
3. Reinecke P., Germania, XII, 1928, p.91, n. 4
4. Fettich, F., Archaelogia Hungarica, XXXI, 1951, pl. XIII

 Punct 15. La locul "După cetate" (Várhegy mögöt), la est de stânca de bazalt pe care se găsesc ruinele cetăţii medievale
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 15.1aşezare - Aşezare de mici dimensiuni; datare repertoriu: epoca romană
 15.1.0.1monedă - mai multe monede consulare şi imperiale; datare repertoriu: epoca romană
 15.1.0.2statuetă - din bronz, reprezentând pe zeul Marte; datare repertoriu: epoca romană; Muzeul Sibiu, nr inventar: 6293
 15.1.0.3fibula - mai multe exemplare; datare repertoriu: epoca romană
 15.1.0.4cheie; datare repertoriu: epoca romană
 15.1.0.5inel; datare repertoriu: epoca romană
 15.1.0.6râşniţă - romană; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Ackner J., AVSL, I, 1851, p.26
2. Ackner J., JCC, I, 1856, p.31
3. Arneth J., Sb.Ak. Wien., VI, 1851, p.290, n. nr. 59
4. Vass, I., Erdély, p.153
5. Goos, C., Chronik, p.102
6. Bielz E., JSKV, XIX, 1899, p.11
7. Marţian I., Rep, p.189

 Punct 16. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 16.0.0.1monedă - 22 de monede de la împăraţii Probus până la Arcadius şi una a lui Mauricius (vezi şi Hoghiz); datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Ackner J., JCC, I, 1856, p.29-30
2. Horedt K., SCIV, I, 1, 1950, p.124

 Punct 17. Neprecizat
Tip sit: cetate
 Descoperiri:
 17.1cetate - Cetate ţărănească amplă, compusă din două incinte şi fortificaţiile exterioare. Cetatea n-a fost construită deodată. Cea mai veche menţiune e din 1324. Se propune totuşi datarea primului nucleu către începutul secolului XIII.; datare repertoriu: epoca medievală, secolul XII; 1324
 Bibliografie:
1. Orbán, B, Székélyföld, I, p.91-94
2. Teutsch G.D., JSKV, III, 1883, p.135-139
3. Müller, H., Die Repaer Burg
4. Horedt K., SOF, VI, 1941, p.592

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următoarele pagini

Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2019
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014