cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 10 -

Lista completă de localităţi (2107 localităţi)

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Apaţa, com. Apaţa Braşov Apaţa, com. Apaţa, jud. Braşov neprecizată   Afişează  
+ Augustin, com. Augustin Braşov Augustin, jud. Târnava Mare bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Bărcuţ, com. Soarş Braşov Bărcuţ, jud. Târnava Mare Hallstatt; neolitic   Afişează  
+ Beclean, com. Beclean Braşov Beclean, jud. Făgăraş epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Beia, com. Caţa Braşov Beia, jud. Târnava Mare epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Bod, com. Bod Braşov Bod, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; Hallstatt; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Bran, com. Bran Braşov Bran Poartă, jud. Braşov epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Braşov, com. Braşov Braşov Braşov, jud. Braşov bronz final; bronz mijlociu; bronz timpuriu; eneolitic; eneolitic final; epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca greacă; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca migraţiilor / epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; La Tene; La Tene B; nedeterminată; neolitic; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului  10 11 12 13  Afişează  
+ Breaza, com. Lisa Braşov Breaza, com. Lisa, jud. Făgăraş epoca medievală   Afişează  
+ Budila, com. Budila Braşov Budila, jud. Braşov epoca medievală   Afişează  
+ Buneşti, com. Buneşti Braşov Buneşti, jud. Târnava Mare bronz final; epoca bronzului; epoca migraţiilor; Hallstatt; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Caţa, com. Caţa Braşov Caţa, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Cincşor, com. Voila Braşov Cincşor, com. Voila, jud. Făgăraş bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt   Afişează  
+ Cincu, com. Cincu Braşov Cincu, com. Cincu, jud. Făgăraş bronz final; bronz timpuriu; eneolitic/epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; nedeterminată; neprecizată   Afişează  
+ Cobor, com. Ticuşu Braşov Cobor, com. Ticuşu, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca bronzului târziu; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Codlea, com. Codlea Braşov Codlea, jud. Braşov bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca greacă; epoca medievală; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Comana de Sus, com. Comana Braşov Comana de Sus, com. Comana, jud. Făgăraş epoca romană; neo-eneolitic   Afişează  
+ Cristian, com. Cristian Braşov Cristian, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Criţ, com. Buneşti Braşov Criţ, jud. Târnava Mare bronz final; bronz mijlociu; eneolitic; epoca bronzului; epoca fierului; epoca migraţiilor; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Crizbav, com. Hălchiu Braşov Crizbav, jud. Braşov bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; La Tene; neolitic; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Dacia, com. Jibert Braşov Dacia, jud. Târnava Mare bronz final; epoca medievală; epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Fântâna, com. Hoghiz Braşov Fîntîna, com. Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca romană   Afişează  
+ Feldioara, com. Feldioara Braşov Feldioara, com. Feldioara, jud. Făgăraş epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neprecizată   Afişează  
< - > Feldioara, com. Feldioara Braşov Feldioara, jud. Braşov bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  

 Feldioara, com./oraş Feldioara (denumire repertoriu: Feldioara sau Főldvár, Barcafőldvár, Marienburg, jud. Braşov)

 Punct 1. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 1.0.0.1secure - Secure de piatră, în formă de calapod; datare repertoriu: neolitic; Muz. Braşov
 Bibliografie:
1. Roska, M., AÉ, 1936, p.76

 Punct 2. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 2.0.0.1ceramică; datare repertoriu: neolitic; cultura: Boian; Muz. Braşov
 Bibliografie:
1. Informaţie M. Petrescu - Dâmboviţa

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1topor-ciocan - Topor-ciocan de rocă dură; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Teutsch, J., MAGW, XXX, 1900, p.190
2. Berciu, D., R.Arhivelor, V/ 1, 1942, p.40

 Punct 4. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1topor-ciocan - Topor-ciocan de cupru; datare repertoriu: eneolitic
 Bibliografie:
1. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.803

 Punct 5. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1seceră - Seceră de bronz; datare repertoriu: bronz final; Muz. Braşov
 5.0.0.2tipar - Tipar pentru turnarea unui vârf de săgeată; datare repertoriu: bronz final; Muz. Braşov
 Bibliografie:
1. Informaţie M. Petrescu - Dâmboviţa

 Punct 6. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1celt - Celt de bronz; datare repertoriu: bronz final
 Bibliografie:
1. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.804

 Punct 7. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 7.0.0.1ac - Fragment de ac, de bronz, prezentând o gămălie cu patru protuberanţe; datare repertoriu: Hallstatt; Muz. Braşov
 Bibliografie:
1. Sulimirski, T., WPZ, XXV, 1938, p.138
2. Prox, A., Germania, XXIII, 1939, p.226

 Punct 8. Neprecizat
Tip sit: mormânt
 Descoperiri:
 8.0.1mormânt de incineraţie - Urnă ce conţinea oase arse; datare repertoriu: epoca fierului; Muz. Sibiu
 Bibliografie:
1. Informaţie K. Horedt

 Punct 9. Pe "Măgura Cetăţii" (Burghügel, Burgberg).
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 9.1aşezare - În stratul vegetal de deasupra, s-au constatat resturi aparţinând culturii Coţofeni. Lipsesc elementele culturii Schneckenberg.; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd
 9.1.1locuinţă; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd
 9.1.1.1topor - mai multe piese din piatră lustruită; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd; Muzeul Braşov
 9.1.1.2împungător - mai multe piese din os; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd; Muzeul Braşov
 9.1.1.3undiţă - mai multe piese; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd; Muzeul Braşov
 9.1.1.4ceramică; datare repertoriu: neolitic; cultura: Ariuşd; Muzeul Braşov
 Bibliografie:
1. Teutsch, J., MPK, I/ 6, 1903, p.391
2. Teutsch, J., Erd.Múz.Vánd., IV, 1908, p.87-88
3. Teutsch, J., Karpathen, I, 1908, p.357
4. Teutsch, J., Karpathen, III, 1910, p.83
5. Teutsch, J., Burzenland, p.3
6. Teutsch, J., BdG, IV/ 3, 1933, p.144-145
7. Laloy, L., L'Anthropologie, XV, 1904, p.390-391
8. László, F., Dolg., II, 1911, p.183, 234
9. Schroller, H., St.u.Kz., 1933, p.62, 77
10. Roska, M., Közl.Debr., I, 1940, p.7
11. Roska, M., Rep., 1942, p.94, nr. 110
12. Roska, M., Közl., III, 1943, p.66, nr. 15
13. Prox, A., Schneckenbergk., 1941, p.12-13
14. Informaţie Z. Székely

 Punct 10. Pe locul numit "Schierleng".
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 10.1aşezare - Contrar aserţiunii lui H. Schroller, lipsesc elementele culturii Schneckenberg.; datare repertoriu: epoca bronzului timpuriu; cultura: Coţofeni
 Bibliografie:
1. Schroller, H., EmlékkönyvSzNM, p.332
2. Schroller, H., St.u.Kz., 1933, p.77
3. Prox, A., Schneckenbergk., 1941, p.12-13

 Punct 11. În grădina Şcolii de Agricultură din localitate.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 11.1aşezare; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Wietenberg, Tei, 1931
 11.1.0.1ceramică; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Tei, Wietenberg, 1931; Muz. Braşov
 11.1.0.2greutate - Greutăţi de lut; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Tei, Wietenberg, 1931; Muz. Braşov
 11.1.0.3străpungătoare - Străpungătoare de os; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Tei, Wietenberg, 1931; Muz. Braşov
 11.1.0.4topor - Topor de piatră - miniatură; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Tei, Wietenberg, 1931; Muz. Braşov
 11.1.0.5tipar - Tipar de piatră, pentru turnarea unui vârf de lance de bronz; datare repertoriu: epoca bronzului; cultura: Coţofeni, Tei, Wietenberg, 1931; Muz. Braşov
 Bibliografie:
1. Antoni, E., Sieb. Vjschr., LV, 1932, p.94
2. Schroller, H., St.u.Kz., 1933, p.77
3. Prox, A., MBSM, IV, 1940, p.95, da
4. Horedt, K., WPZ, XXVIII, 1941, p.94
5. Roska, M., Közl., I, 1941, p.58
6. Roska, M., Rep., 1942, p.94, nr. 110
7. Popescu, D., Bronzezeit., 1944, p.84, da

 Punct 12. Pe o insulă din mijlocul râului Bârsa, la est de sat.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 12.1aşezare - Mică aşezare cu aspect de tumul. Necercetată.; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Marţian, I., Rep., 1920, p.253

 Punct 13. Pe pintenul estic al dealului din cetate.
Tip sit: cetate
 Descoperiri:
 13.1cetate - Se compune dintr-o incintă de ziduri din piatră brută, cu diametrul lung de circa 100 m, întărită cu patru turnuri dreptunghiulare. În partea dinspre intrare, curtinele sunt duble. Din clădirile din interior, se mai disting urmele unei capele romanice. Cetatea a fost întemeiată de cavalerii teutoni curând după 1211, şi fusese, probabil, chiar cetate de sediu a ordinului. Cetatea a suferit prin 1457 o restaurare făcută de locuitori. Părţile restaurate se recunosc prin faptul că s-a folosit cărămida pentru reconstrucţie.; datare repertoriu: epoca medievală
 Bibliografie:
1. Orbán, B., Székélyföld, VI, 1873, p.431, 434, da
2. Kövári, L., Erd. rég., p.244-245
3. Phleps, H., Zeitschrift für Bauwesen, fas. 7-9, 1927
4. , Burzenland, IV/ 1, p.44-45, 1-2, 4
5. , Kunst in Sieb., p.13
6. Horedt, K., SOF, VI, 1941, p.589

 Punct 14. Biserica evanghelică.
Tip sit: biserică
 Descoperiri:
 14.1biserică - Biserica evanghelică a fost la început o basilică romanică, care a suferit transformări ulterioare incizive. Totuşi, partea inferioară a clopotniţei şi pereţii navei centrale cu ferestrele geminate, despărţite prin colonete cu capitele cubice felurite şi capitele ionice-romanice, constituie un preţios material pentru cunoaşterea romanicului transilvănean din prima treime a sec. XIII.; datare repertoriu: epoca medievală, prima treime a sec. XIII
 Bibliografie:
1. Roth, V., Baukunst, 1905, p.88-89
2. , Burzenland, IV/ 1, p.119-123, 166-168, 37-45
3. , Kunst in Sieb., p.16-17, 98

+ Felmer, com. Şoarş Braşov Felmer, jud. Făgăraş epoca bronzului; epoca medievală   Afişează  
+ Ghimbav, com. Ghimbav Braşov Ghimbav, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului timpuriu   Afişează  
+ Hălchiu, com. Hălchiu Braşov Hălchiu, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca romană; Hallstatt; neolitic   Afişează  
+ Hălmeag, com. Şercaia Braşov Hălmeag, com. Şercaia, jud. Făgăraş epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; La Tene   Afişează  
+ Hărman, com. Hărman Braşov Hărman, jud. Braşov bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Hoghiz, com. Hoghiz Braşov Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt   Afişează  
+ Homorod, com. Homorod Braşov Homorod, jud. Târnava Mare bronz final; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Ioneşti, com. Caţa Braşov Ioneşti, com. Caţa, jud. Odorhei epoca romană   Afişează  
+ Jibert, com. Jibert Braşov Jibert, jud. Târnava Mare bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; neolitic; neolitic sau epoca bronzului; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Jimbor, com. Homorod Braşov Jimbor, jud. Odorhei epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca medievală; neprecizată; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Afişează  
+ Lupşa, com. Hoghiz Braşov Lupşa, com. Hoghiz, jud. Târnava Mare epoca medievală timpurie   Afişează  
+ Măieruş, com. Măieruş Braşov Măeruş, jud. Braşov bronz final; epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Mercheaşa, com. Homorod Braşov Mercheaşa, com. Homorod, jud. Târnava Mare eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Meşendorf, com. Buneşti Braşov Meşendorf, com. Buneşti, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca romană; epoca romană târzie; neolitic   Afişează  
+ neprecizată Braşov Bîrsa (provincia), jud. Braşov epoca romană    
+ Ormeniş, com. Ormeniş Braşov Ormeniş, jud. Târnava Mare bronz final; La Tene; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Perşani, com. Şinca Braşov Perşani, com. Şinca, jud. Făgăraş epoca romană   Afişează  
+ Peştera, com. Moeciu Braşov Peştera, com. Moeciu, jud. Braşov epoca bronzului; paleolitic   Afişează  
+ Poiana Mărului, com. Poiana Mărului Braşov Poiana Mărului, jud. Braşov epoca bronzului; epoca fierului   Afişează  
+ Prejmer, com. Prejmer Braşov Prejmer, jud. Braşov bronz final; bronz timpuriu; epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Racoş, com. Racoş Braşov Racoşu de Jos, jud. Odorhei epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca romană; Hallstatt; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Râşnov, com. Râşnov Braşov Rîşnov, jud. Braşov eneolitic; epoca bronzului; epoca fierului; epoca medievală; epoca romană; neolitic; neolitic, începutul epocii bronzului   Afişează  
+ Roadeş, com. Buneşti Braşov Roadăş, com. Buneşti, jud. Târnava Mare La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Rotbav, com. Feldioara Braşov Rotbav, com. Feldioara, jud. Făgăraş bronz timpuriu; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; nedeterminată; neolitic   Afişează  
+ Rotbav, com. Feldioara Braşov Rotbav, jud. Braşov epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca romană; neolitic; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Rupea, com. Rupea Braşov Rupea, jud. Târnava Mare bronz final; eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; intervalul cuprins între neolitic şi ep romană; între epoca neolitică şI epoca romană; La Tene sau epoca romană; neolitic; neprecizată; paleolitic   Afişează  
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Următoarele pagini

Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2019
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014