cIMeC Home Page Back to selection    'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index

The outcome of the selection is of 1 locality
Locality: Caţa

Locality County Repertory location Epoch Repertory
files
On the map
< - > Caţa, com. Caţa Braşov Caţa, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca medievală; epoca romană; neolitic   Map it  

 Caţa, com./oraş Caţa (denumire repertoriu: Caţa sau Kaca, katzendorf, jud. Târnava Mare)

 Punct 1. Într-o peşteră din apropierea satului
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 1.1aşezare în peşteră; datare repertoriu: neolitic
 1.1.0.1ceramică - fragmente pictate de stil vest-transilvan; datare repertoriu: neolitic; MAC
 1.1.0.2brăţară - plată din aramă; datare repertoriu: neolitic; MAC
 1.1.0.3faună - oase de animale, coarne de cerb; datare repertoriu: neolitic; MAC
 Bibliografie:
1. Téglás, G, OTTÉ, XII, 1887, p.187
2. Téglás, G, AÉ, VII, 1887, p.428
3. Téglás, G, EMKE Kalauz, p.230
4. Pósta, B., Erd.Múz. Évk., 1911, p.46
5. Marţian I., Rep, p.135
6. Roska M., Rep, p.116, nr. 2
7. Roska M., Közl, III, 1943, p.67, 21
8. Horedt K., BMMB, IX-X, 1944, p.57-107

 Punct 2. La doi km sud de sat, pe malul pârâului Homorod, "Dealu Pietrei" (Steinberg
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 2.1aşezare; datare repertoriu: neolitic
 Bibliografie:
1. Téglás, G, OTTÉ, XII, 1887, p.187
2. Téglás, G, AÉ, VII, 1887, p.428
3. Téglás, G, EMKE Kalauz, p.230
4. Pósta, B., Erd.Múz. Évk., 1911, p.46
5. Marţian I., Rep, p.135
6. Roska M., Rep, p.116, nr. 2
7. Roska M., Közl, III, 1943, p.67, nr. 21
8. Horedt K., BMMB, IX-X, 1944, p.57, 107

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1topor - din serpentin; datare repertoriu: epoca bronzului; Muzeul Sighişoara
 Bibliografie:
1. Goos, C., Chronik, p.29
2. Tocilescu Al., Dacia, p.780
3. Téglás, G, OTTÉ, XII, 1887, p.187

 Punct 4. Pe teritoriul satului
Tip sit: drum
 Descoperiri:
 4.1drum - Drum care mergea la carierele de piatră de la Ioneşti; datare repertoriu: epoca romană
 4.1.0.1ceramică; datare repertoriu: epoca romană; Muzeul Sibiu, nr inventar: 11745-11746
 Bibliografie:
1. Téglás, G, AK, XIX, 1896, p.47

 Punct 5. Biserica evanghelică
Tip sit: biserică
 Descoperiri:
 5.1biserică - În biserica evanghelică se păstrează din vechea bazilică romanică (secolul XIII), nava centrală, navele laterale şi corul pătrat, iar în pod se mai văd urmele ferestrelor geminate. A dispărut însă clopotniţa şi porţiunea adiacentă a colateralilor, iar absida a fost înlocuită cu un altar poligonal.; datare repertoriu: epoca medievală, secolul XIII
 Bibliografie:
1. Roth V., Baukunst, p.24
2. Horwarth, W., Kirchenburgen, p.79-81
3. , Sieb. Vjrschr., LIX, 1936, p.178


'ARCHAEOLOGICAL REPERTORY OF ROMANIA' Archive Of The 'Vasile Parvan' Institute Of Archaeology - Site Location Index
Project manager: Şandric Bogdan. ASP & HTML Design: Cosmin Miu
Publishing date: 2003. Copyright: cIMeC - The Institute for Cultural Memory, 2018
Last update December 12nd, 2014