cIMeC Home Page Înapoi la SELECŢIE    Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
- pagina 2 -

Rezultatul selecţiei este de 114 localităţi
Judeţ: Sibiu

Localitate Judeţ Localizare repertoriu Epoca Fişe de
repertoriu
Afişare hartă
+ Ghijasa de Sus, com. Alţina Sibiu Ghijasa de Sus/de Jos (?), jud. Sibiu epoca romană   Afişează  
+ Glâmboaca, com. Avrig Sibiu Glâmboaca, com. Avrig, jud. Sibiu eneolitic   Afişează  
+ Hamba, com. Şura Mare Sibiu Hamba, com. Şura Mare, jud. Sibiu epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală timpurie; epoca romană; La Tene; neolitic   Afişează  
+ Haşag, com. Loamneş Sibiu Haşag, com. Loamneş, jud. Târnava Mare eneolitic final; epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu   Afişează  
+ Hosman, com. Nocrich Sibiu Hosman, jud. Sibiu epoca romană   Afişează  
+ Iacobeni, com. Iacobeni Sibiu Iacobeni, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Ighişu Nou, com. Mediaş Sibiu Ighişu Nou, jud. Târnava Mare epoca romană   Afişează  
+ Loamneş, com. Loamneş Sibiu Loamneş, jud. Sibiu epoca bronzului timpuriu   Afişează  
+ Mag, com. Sălişte Sibiu Mag, com. Sălişte, jud. Sibiu epoca bronzului timpuriu   Afişează  
+ Marpod, com. Marpod Sibiu Marpod, jud. Sibiu epoca bronzului timpuriu; neolitic   Afişează  
+ Mălîncrav, com. Laslea Sibiu Mălîncrav, jud. Târnava Mare neprecizată   Afişează  
+ Mediaş, com. Mediaş Sibiu Mediaş, jud. Târnava Mare bronz final; bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neprecizată   Afişează  
+ Merghindeal, com. Merghindeal Sibiu Merghindeal, jud. Târnava Mare epoca medievală; neolitic, bronz timpuriu   Afişează  
+ Meţiş, com. Mihăileni Sibiu Meţiş, com. Mihăileni, jud. Târnava Mare epoca medievală   Afişează  
+ Micăsasa, com. Micăsasa Sibiu Micăsasa, jud. Târnava Mică epoca bronzului; epoca romană; La Tene   Afişează  
< - > Miercurea Sibiului, com. Miercurea Sibiului Sibiu Mercurea, jud. Sibiu eneolitic; epoca bronzului; epoca bronzului mijlociu; epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; neolitic; neolitic final; neprecizată   Afişează  

 Miercurea Sibiului, com./oraş Miercurea Sibiului (denumire repertoriu: Mercurea sau Miercurea Sibiului, Szerdahely, Reussmarkt, jud. Sibiu)

 Punct 1. În albia pârâului Dobârca (Dobringer Bach).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 1.0.0.1securi - mai multe securi plate din serpentin şi amfibolit. Una dintre securi prezenta un decor.; datare repertoriu: neolitic final; Muz. Sibiu (3 piese), nr inventar: 8 - 10
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., MCC, I, 1856, p.132
2. Gooss, C., Chronik, 1876, p.48 - 49
3. Koch, A., Erd. Múz., V, 1876, p.130
4. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.780
5. Marţian, I., Rep., 1920, p.429
6. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161

 Punct 2. Pe malul stâng al pârâului Gârbova (Urwegner Bach), la circa 200 m vest de târg.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 2.1aşezare - Aşezarea conţine un strat de pământ ars aflat la o adâncime de 1 m.; datare repertoriu: neolitic
 2.1.0.1ceramică - nu a putut fi atribuită unei anumite culturi; datare repertoriu: neolitic; Muz. Sibiu, nr inventar: 2058 - 2097, 6601 - 6603
 Bibliografie:
1. Informaţie K.Horedt

 Punct 3. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 3.0.0.1secure - plată, de aramă, cu margini ridicate; datare repertoriu: eneolitic; MAC, nr inventar: 7929
 Bibliografie:
1. , AÉ, XXIX, 1909, p.381
2. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, 108

 Punct 4. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 4.0.0.1ceramică - cană; datare repertoriu: epoca bronzului timpuriu; MAC, nr inventar: 7913
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161

 Punct 5. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 5.0.0.1secure-daltă - de bronz, cu aripioare; datare repertoriu: epoca bronzului timpuriu; MAC, nr inventar: 7930
 Bibliografie:
1. Pósta, B., Erd. Múz. Évk., 1908, p.41
2. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.109
3. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161

 Punct 6. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 6.0.0.1ceramică - strachină de tip pannonic; datare repertoriu: epoca bronzului; MAC, nr inventar: 7914
 Bibliografie:
1. Nestor, I., Stand, BerRGK, 22, 1933, 1932, p.92
2. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.136
3. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161

 Punct 7. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 7.0.0.1spadă - de bronz, de tip micenian, îngustă, fără mâner, cu trei nervuri mediane puternic reliefate şi cu trei nituri pentru mâner; datare repertoriu: epoca bronzului mijlociu; Muz. Sebeş
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.268
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.798
3. Téglás, G., OTTÉ, XII, 1887, p.77
4. Reinecke, P., EMU, VI, 1898, p.Bbl. 13
5. Reinecke, P., AÉ, XIX, 1899, p.249
6. Marţian, I., Rep., 1920, p.429
7. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161
8. Popescu, D., Bronzezeit, 1944, p.128

 Punct 8. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 8.0.0.1buzdugan - de bronz, cu spini; datare repertoriu: Hallstatt; Muz. Sibiu, nr inventar: 10473
 Bibliografie:
1. extras Horedt, K., MBBM, XII, 1947, p.2

 Punct 9. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 9.0.0.1monedă - dacă, imitaţie destul de apropiată de tipul macedonean Filip II; datare repertoriu: epoca fierului; cultura: dacică; col. Weisskircher (Sibiu)
 Bibliografie:
1. Informaţie B.Mitrea

 Punct 10. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 10.0.0.1brăţară - de aur; Nu a fost găsită la Mercurea, ci pe hotarul comunei învecinate (vezi Apoldul de Sus -1130.06); datare repertoriu: Hallstatt, 1778
 Bibliografie:
1. Roska, M., Rep., 1942, p.267, nr. 161

 Punct 11. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 11.0.0.1vase de bronz - farfurie; datare repertoriu: neprecizată
 Bibliografie:
1. Müller, F., AVSL, III, 1858, p.336 - 337

 Punct 12. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 12.0.0.1greutăţi - conice, de lut ars; datare repertoriu: neprecizată; Muz. Sebeş, Muz. Sibiu, nr inventar: 1471
 Bibliografie:
1. Gooss, C., Chronik, 1876, p.148 - 149
2. Tocilescu, Gr., Dacia, 1880, p.881

 Punct 13. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 13.0.0.1inel - de bronz; datare repertoriu: neprecizată; Muz. Alba Iulia, nr inventar: 4242
 Bibliografie:
1. Informaţie I.Berciu

 Punct 14. Neprecizat
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 14.0.0.1ceramică - gâtul unui vas în formă de ploscă; datare repertoriu: epoca migraţiilor; cultura: slavă; Muz. Sibiu, nr inventar: 10466
 Bibliografie:
1. Horedt, K., SCIV, II/ 2, 1951, p.199

 Punct 15. Între Mercurea şi Sebeş.
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 15.0.0.1monede - denari romani republicani şi imperiali de argint; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., Trans. B., I/ 2, 1833, p.264 - 285

 Punct 16. Între Mercurea şi Apoldu Mic.
Tip sit: aşezare
 Descoperiri:
 16.1substrucţii clădiri - Importantă aşezare civilă cu numeroase materiale descoperite fără cercetări sistematice.; datare repertoriu: epoca romană
 16.1.0.1cărămizi - între care o cărămidă mare cu ştampila P. AEL. TERTIUS; cărămizi mici în formă de 8 pentru pavaj; datare repertoriu: epoca romană; Muz. Sibiu, nr inventar: 7642
 16.1.0.2ţigle; datare repertoriu: epoca romană; Muz. Sibiu, nr inventar: 7686 - 7688
 16.1.0.3opaiţe; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 8082, 8092, 8102
 16.1.0.4tipar - pentru terra sigillata; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 8101
 16.1.0.5ceramică - vase; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 8077, 8080 - 8081
 16.1.0.6plăci - de lut arse şi perforate; datare repertoriu: epoca romană; MAC, nr inventar: I, 8096 - 8099
 16.1.0.7monede; datare repertoriu: epoca romană
 Bibliografie:
1. Neigebaur, J. F., Dacien, 1851, p.260, 292
2. Ackner, M. J., MCC, I, 1856, p.103
3. , JCC, 1856, p.14, 27
4. Gooss, C., Chronik, 1876, p.102
5. Gooss, C., AÉM, I, 1877, p.114
6. Müller, H., Korrbl. VSL, XV, 1892, p.136
7. Téglás, G., Klio, X, 1910, p.505
8. Marţian, I., Rep., 1920, p.429
9. Christescu, V., Viaţa ec., 1929, p.70

 Punct 17. "Biserica albă" (Weisskirche).
Tip sit: neprecizat
 Descoperiri:
 17.0.1neprecizat; datare repertoriu: neprecizată; Biserica albă
 17.0.1.1medalion funerar - cu cinci figuri umane; datare repertoriu: neprecizată
 17.0.1.2statuie - cu doi lei; datare repertoriu: neprecizată; Biserica albă
 Bibliografie:
1. Gooss, C., AVSL, IX, 1870, p.46 - 47

 Punct 18. La 2 km nord de sat, lângă pârâul Busder, într-un ogor.
Tip sit: mormânt - roman, clădit din cărămizi şi ţigle cu mortar şi acoperit cu o piatră mare
 Descoperiri:
 18.0.1mormânt - Clădit din cărămizi şi ţigle romane cu mortar, acoperit cu o piatră mare.; datare repertoriu: epoca romană
 18.0.1.1ceramică - vase; datare repertoriu: epoca romană, 1858
 18.0.1.2inel; datare repertoriu: epoca romană, 1858
 18.0.1.3amuletă - de aur; datare repertoriu: epoca romană, 1858
 18.0.1.4cuie - de fier; datare repertoriu: epoca romană, 1858
 18.0.1.5monedă - de la Hadrian; datare repertoriu: epoca romană, 1858
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., MCC, IV, 1859, p.110
2. Kenner, F., AÖG, XXIV, 1860, p.399
3. Gooss, C., Chronik, 1876, p.102 - 103

 Punct 19. La vest de sat, lângă pârâul Gârbova.
Tip sit: mormânt - de incineraţie
 Descoperiri:
 19.0.1mormânt de incineraţie - Mormânt cu patru pari şi scânduri, acoperit cu pietre. În el s-au găsit şase vase, dintre care patru au fost achiziţionate de Muz. Sibiu.; datare repertoriu: neprecizată
 19.0.1.1ceramică - 6 vase, dintre care 4 cu ornamente; datare repertoriu: neprecizată, 1862; Muz. Sibiu (4 piese)
 Bibliografie:
1. Reissenberger, L., MCC, XIII, 1863, p.295 - 296
2. Gooss, C., Chronik, 1876, p.103
3. Bielz, E. A., JSKV, XIX, 1899, p.26 - 27

 Punct 20. Lângă Mercurea.
Tip sit: drum - drumul roman de la Pasul Turnu-Roşu spre Apulum
 Descoperiri:
 Bibliografie:
1. Ackner, M. J., JCC, 1856, p.14, 26
2. Gooss, C., Programm Schässburg, 1873 - 1874, p.43, 44
3. Király, P., Apulum, 1889, p.107, 207
4. Christescu, V., Viaţa ec., 1929, p.102
5. Christescu, V., Ist. mil., 1937, p.108

 Punct 21. Biserica evanghelică-luterană.
Tip sit: biserică - basilică romanică din care s-a mai păstrat doar o clopotniţă cu tribuna spre navă
 Descoperiri:
 Bibliografie:
1. Horwath, W., Sieb. Vjschr., LVIII, 1935, p.70 - 71

+ Moşna, com. Moşna Sibiu Moşna, jud. Târnava Mare epoca bronzului; epoca migraţiilor; epoca romană; La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Motiş, com. Valea Viilor Sibiu Motiş, jud. Târnava Mare epoca medievală   Afişează  
+ Movile, com. Iacobeni Sibiu Movile, com. Iacobeni, jud. Târnava Mare neprecizată   Afişează  
+ Netuş, com. Iacobeni Sibiu Netuş, jud. Târnava Mare epoca fierului; neolitic   Afişează  
+ Nocrich, com. Nocrich Sibiu Nocrich, jud. Sibiu epoca greacă; neolitic   Afişează  
+ Nou, com. Roşia Sibiu Noul, com. Roşia, jud. Sibiu epoca medievală; epoca romano-bizantină; La Tene   Afişează  
+ Noul Săsesc, com. Laslea Sibiu Noul Săsesc, jud. Târnava Mare epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Ocna Sibiului, com. Ocna Sibiului Sibiu Ocna Sibiului, jud. Sibiu epoca bronzului; epoca bronzului timpuriu; epoca greacă; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene III; neolitic; neolitic sau bronz; neolitic, bronz; neolitic, bronz, Hallstatt, La Tene, romană; neolitic, epoca bronzului; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Orlat, com. Orlat Sibiu Orlat, jud. Sibiu epoca medievală   Afişează  
+ Păuca, com. Păuca Sibiu Păuca, com. Păuca, jud. Sibiu epoca fierului; epoca romană; neolitic; perioada de tranziţie la epoca bronzului   Afişează  
+ Pelişor, com. Bârghiş Sibiu Pelişor, jud. Târnava Mare epoca medievală; Hallstatt; La Tene; nedeterminată; neolitic; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Prod, com. Hoghilag Sibiu Prod, com. Hoghilag, jud. Târnava Mică epoca romană; neolitic   Afişează  
+ Răşinari, com. Răşinari Sibiu Răşinari, jud. Sibiu epoca medievală; epoca romană; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Râu Sadului, com. Râu Sadului Sibiu Râu Sadului, jud. Sibiu La Tene   Afişează  
+ Richiş, com. Biertan Sibiu Richişu, jud. Târnava Mare La Tene; neolitic   Afişează  
+ Roandola, com. Laslea Sibiu Roandola, com. Laslea, jud. Târnava Mare La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Roşia, com. Roşia Sibiu Roşia, jud. Sibiu epoca medievală; neprecizată; preistorie   Afişează  
+ Rusciori, com. Şura Mică Sibiu Ruşciori, com. Şura Mică, jud. Sibiu epoca bronzului; neprecizată   Afişează  
+ Ruşi, com. Slimnic Sibiu Ruşi, com. Slimnic, jud. Sibiu bronz final; epoca romană; La Tene; neolitic; preistorie   Afişează  
+ Sadu, com. Sadu Sibiu Sadu, com. Sadu, jud. Sibiu epoca medievală   Afişează  
+ Săcădate, com. Avrig Sibiu Săcădate, jud. Sibiu epoca medievală; epoca romană; neolitic sau bronz timpuriu; neprecizată   Afişează  
+ Sălişte, com. Sălişte Sibiu Sălişte, jud. Sibiu epoca romană; neolitic; paleolitic   Afişează  
+ Sebeşu de Sus, com. Racoviţa Sibiu Sebeşu de Sus, com. Racoviţa, jud. Sibiu epoca greacă; neprecizată   Afişează  
+ Sibiel, com. Sălişte Sibiu Sibiel, jud. Sibiu epoca bronzului; epoca medievală   Afişează  
+ Sibiu, com. Sibiu Sibiu Sibiu, jud. Sibiu epoca bizantină; epoca bronzului; epoca bronzului târziu; epoca bronzului timpuriu; epoca medievală; epoca modernă; epoca romană; epoca romano-bizantină; La Tene B; neolitic; neolitic sau bronz timpuriu   Afişează  
+ Sibiu, com. Sibiu Sibiu Turnişor, jud. Sibiu epoca bizantină; epoca medievală; epoca romană; Hallstatt; paleolitic mijlociu   Afişează  
+ Sibiu, com. Sibiu Sibiu Guşteriţa, jud. Sibiu bronz final; bronz final (IV, 1); epoca bronzului; epoca fierului; epoca greacă; epoca greacă, romană; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; epoca romano-bizantină; Hallstatt; La Tene; La Tene II; La Tene sau epoca romană; neprecizată   Afişează  
+ Slimnic, com. Slimnic Sibiu Slimnic, jud. Sibiu epoca bronzului timpuriu; epoca fierului; epoca fierului, epoca romană, epoca migraţiilor; epoca migraţiilor; epoca romană; La Tene; neprecizată   Afişează  
+ Şeica Mare, com. Şeica Mare Sibiu Şeica Mare, jud. Târnava Mare bronz final; epoca bronzului; epoca medievală; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Şeica Mică, com. Şeica Mică Sibiu Şeica Mică, jud. Târnava Mare bronz final; bronz timpuriu; eneolitic; epoca bronzului; epoca medievală; epoca migraţiilor; epoca romană; Hallstatt; La Tene; La Tene; epoca romană; neolitic; neprecizată   Afişează  
+ Şelimbăr, com. Şelimbăr Sibiu Şelimbăr, jud. Sibiu epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Şmig, com. Alma Sibiu Şmig, jud. Târnava Mică eneolitic; epoca bronzului; epoca romană; Hallstatt   Afişează  
+ Şoala, com. Axente Sever Sibiu Şoala, com. Axente Sever, jud. Târnava Mare epoca medievală; epoca romană   Afişează  
+ Şomartin, com. Bruiu Sibiu Şomărtin, com. Bruiu, jud. Făgăraş Hallstatt   Afişează  
1 2 3

Arhiva REPERTORIUL ARHEOLOGIC AL ROMÂNIEI a Institutului de Arheologie "Vasile Pârvan" - Index de locuri
Responsabil de proiect: Şandric Bogdan. Proiectare ASP şi HTML: Cosmin Miu
Data publicării: 2003. Copyright: cIMeC - Institutul de Memorie Culturală, 2021
Ultima actualizare 12 Decembrie 2014