HOME

Bianca MANOLEANU, soprană

Născută în 1958 la București. Absolvă Academia de Muzică din București perfecționându-se în studiul canto-ului cu Emilia Petrescu. Realizează imprimări cu numeroase cicluri de lieduri, multiple prime audiții din creația românească de lied, împreună cu pianistul Remus Manoleanu inițiind o serie de concerte sub titlul generic „Liedul românesc”.

Abordează cu predilecție genul vocal-simfonic și creația de lied, parcurgând oratorii, cantate și misse într-o arie stilistică diversă, de la Schutz, Bach și Haendel până la Mendelssohn-Bartholdy, Rahmaninov, Orff sau Toduță.

În anul 1986 obține premiul I la Concursul de interpretare „Gh. Dima” și „Premiul criticii muzicale”. A inițiat Premiul „Bianca” pentru interpretare, care se acordă în cadrul Concursului de lieduri „Ionel Perlea”. A întreprins numeroase turnee în țară și străinătate, în orașe din Europa, S.U.A., Japonia.

***

Cu una din vocile cele mai bune pentru genul atât de pretențios al liedului, Bianca Manoleanu s-a impus în arta interpretativă românească ca o soprană cu o mare forță de expresie, cu o frazare impecabilă și o distincție aparte.

Prima audiție româneasca constituie o prioritate pentru Bianca Manoleanu. Creația autohtonă de lied are astfel șansa unei interpretări remarcabile, a unei mature înțelegeri a sensurilor și traiectelor muzicale proprii liedului contemporan.

„În sfârșit, dar nu în cele din urmă, prezența prestigiosului duo alcătuit din Bianca Manoleanu și Remus Manoleanu a dat o strălucire aparte concertului, prin tulburătoarea versiune interpretativă oferită unui florilegiu cuprinzând cinci lieduri de Schubert. De altfel, am avut privilegiul de a admira vocea magnifică a doamnei Manoleanu și în compania Orchestrei ORFEU, într-o pagina mozartiană de referință: Exsultate, Jubilate”. Rândurile de mai sus apărute în ziarul "Romănia liberă", luni, 2 februarie 1998, sub semnătura lui Șerban Nichifor, atestă larga deschidere repertorială a interpretei, pentru care orizontul stilistic cât mai divers constituie un adevărat program estetic.

***

Bianca Manoleanu colaborează cu orchestrele filarmonicilor din București și din țară, în concerte vocal-simfonice. Repertoriul său se extinde pe o arie largă cuprinzând lucrări de gen din preclasicism până în epoca contemporană. Duo-ul Bianca și Remus Manoleanu devine binecunoscut în ultimii ani, prin turnee efectuate în Olanda, Germania, Japonia, America, Ungaria, Siria.

Soprana este membră a formațiilor de muzică veche „Cantus Serenus” și „Claudopolis” împreună cu care concertează, preluând repertoriul primei sale profesoare, Emilia Petrescu.

Îndrumată în ultimii ani de soprana Florica Mărieș, își face debutul în rolul Vetei din opera „O noapte furtunoasă” de Paul Constantinescu. Pe aceeași scenă interpretează arii de operă alături de Orchestra Operei Naționale din București. În paralel activează ca profesor la Catedra de Canto, Lied și Oratoriu a Universității Naționale de Muzică din București. A înregistrat numeroase lucrări în studiourile Radiodifuziunii Române și CD-uri.


* Caietele-program ale Festivalului Internaţional ÎNTÂLNIRILE MUZICII NOI, Brăila, 1997- 2003

[Festival]
Copyright: cIMeC 1998-2001