HOME Alexandru MATEI, percuţionist


Născut la Dej, în 3 ianuarie 1957. Discipol al profesorului Grigore Pop de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, clasa de percuţie.

Membru fondator al Ansamblului de Percuţie al Conservatorului „Gheorghe Dima” din Cluj (ansamblu înfiinţat în 1976).

Timpanist în orchestra Operei Române din Iaşi şi profesor la Liceul de Muzică din Iaşi în perioada 1980-1984.

Din 1985 face parte din Atelierul de Muzică Contemporană „Archaeus”, condus de compozitorul Liviu Dănceanu, alături de care susţine peste 200 de concerte în peste 60 de oraşe din Europa şi America (fiind distins alături de membrii archaei cu numeroase premii).

Prim-timpanist în orchestra Operei Naţionale din Bucureşti între 1984-1993.

Din 1993 este conferenţiar universitar la Universitatea de Muzică din Bucureşti, clasa de percuţie şi muzică de cameră, în cadrul Facultăţii de Interpretare Muzicală.

Înfiinţează în 1995 Ansamblul de Percuţie GAME al Universităţii de Muzică din Bucureşti cu care susţine peste 70 de concerte, fiind răsplătit cu Premiul Soros în 1998.

Are o carieră interpretativă prodigioasă: imprimări la Radio Bucureşti, B.B.C., Deutsche Gramophon, Electrecord, Radio France s.a. Susţine numeroase concerte, recitaluri, turnee în aproape toate ţările europene şi în S.U.A. Solist al mai multor orchestre simfonice (Bucureşti, Bacău, Cluj-Napoca, Chişinău). Solist în recitaluri de percuţie solo (Bucureşti, Cluj-Napoca, Chişinău, Alcoi, Brăila) şi interpret de muzică de cameră.

Organizează şi prezidează primul Concurs Naţional de Percuţie Solo a cărei primă ediţie s-a desfăşurat la Bucureşti între 15-18 iulie 1998. Pasionat intens şi dăruit total percuţiei, îşi construieşte singur mare parte dintre instrumentele la care cântă.

În 1999 este distins cu Premiul Originalităţii Instrumentale de către revista „Actualitatea Muzicală” pentru concertele cu Ansamblul „GAME”.Caietele-program ale Festivalului Internaţional ÎNTÂLNIRILE MUZICII NOI, Brăila, 1999 - 2003
[Festival]
Copyright: cIMeC 1999--