HOME
FILARMONICA "BANATUL" - TIMIȘOARA
www.infotim.ro/fbt


Filarmonica "Banatul" a luat ființă la 17.04.1947 prin Legea 131, preluând instrumentiștii și patrimoniul Asociației "Amicii muzicii", înființată în anul 1920.

Rădăcinile acestei instituții sunt însă mai adânci. La 21.10.1821, un mănunchi de muzicieni și iubitori de muzică semnează protocolul înființării Societății Filarmonice Timișorene, a cărei activitate de concert va debuta la 8.12.1821. Ființând mai întâi în formula de cor bărbătesc și înființându-și și o școală de instruire muzicală, Societatea Filarmonică Timișoreană avea să colaboreze, până la formarea propriilor instrumentiști, cu muzicile militare din Timișoara. Este perioada în care se vor interpreta lucrări vocal-simfonice de prestigiu: "Frijof Saga" de Max Bruch, oratoriul "Elias" de Mendelssohn-Bartholdy, "Requiem"-ul de Mozart etc. Concertele camerale organizate de societate aveau să aducă la Timișoara mari personalități precum Pablo de Sarasate, Henryk Wieniawski, Joseph Joachim, Johannes Brahms (ca pianist), Jan Kubelik, Eugene Ysaye, Pablo Casals, Arthur Rubinstein, George Enescu.

Etatizarea orchestrei simfonice timișorene în anul 1947 o va propulsa în viața muzicală ca o formație profesionistă a cărei prestigiu va crește an de an. Pe bază de voluntariat, în anul 1950 se va constitui și un cor mixt care va deveni, cinci ani mai târziu, cor salariat. Repertoriul abordat cuprinde cele mai importante capodopere ale muzicii universale și românești, din genurile simfonic, vocal-simfonic, coral și cameral, Timișoara fiind locul în care foarte multe partituri importante ale creației naționale au fost prezentate în primă audiție (partituri semnate de George Enescu, Marțian Negrea, Ionel Perlea, Aurel Stroe, Ștefan Niculescu, Pascal Bentoiu, Sigismund Toduță, Remus Georgescu, Nicolae Boboc, Mircea Chiriac, Tiberiu Olah, Myriam Marbe ș.a.).

Din 1969 are loc Festivalul "Timișoara muzicală" (întâi cu o frecvență bienală, iar din 1980 anuală, în luna mai), iar din 1981 se organizează și Festivalul "Zilele muzicale George Enescu" (anual, în luna septembrie).

Din personalul artistic al Filarmonicii menționăm: dirijori de orchestră - George Pavel, Mircea Popa, Paul Popescu, Nicolae Boboc, Alexandru Sumski, Remus Georgescu, Petru Oschanitzky; dirijori de cor - Mircea Hoinic, Ion Românu, Diodor Nicoară.

Text oferit de secretariatul muzical, 1996

[Filarmonici (Philharmonics)]
Copyright: cIMeC