HOME

Compania de Dans Contemporan „CONTEMP"


Înființată în 1990 cu sprijinul lui Andrei Pleșu, atunci ministrul culturii, Compania "Contemp" este prima companie de dans contemporan cu activitate artistică permanentă din Romania.

Spectacole de dans contemporan prezentate la: Opera Națională Română din București (1991 și 1992), Teatrul Evreiesc de Stat (1992, 1993, 1994, 1995), Festivalul Internațional "George Enescu" - București (1992 și 1995), Săptămâna Internațională a Muzicii Noi - București (1993, 1994, 1995, 1996), Festivalul Internațional "Întâlnirile Muzicii Noi" - Brăila (1997, 1998), Centrul Cultural American - București (1994), Uniunea Arhitecților (1993, 1994), Uniunea Scriitorilor, Casa Americii Latine din București, Fundația Culturală Română - București (1993 și 1994), Jazz Club - cu Harry Tavitian Group (1994), Teatrul de Operetă "Ion Dacian" (1996, 1997). În 1995 a susținut un spectacol la Biblioteca Publică de Arte Interpretative din New York.

Premii: Premiul "Floria Capsali" pentru coregrafie, atribuit Lilianei Iorgulescu, la Festivalul Internațional de Dans Contemporan, Iași, 1994. Premiul I pentru interpretare, atribuit Simonei Iliescu, la Festivalul Național de Dans Contemporan, Constanța, 1994. Premiul III pentru coregrafie, atribuit Varvarei Ștefănescu, la Festivalul pentru tinerii coregrafi "Mihail Jora".

Este singura companie românească de dans contemporan prezentă cu o înregistrare video în banca de date a celei mai importante biblioteci publice americane.

Coregraf și Director artistic: Adina Elena CEZAR.

Turnee în: Israel (1992), Italia (1992, Veneția), Austria (1993), Germania (1994 - în cadrul schimburilor culturale dintre municipalitățile din Bonn și București), Statele Unite ale Americii (Lincoln Center - Washington D.C., Philadelphia), Marea Britanie (Edinburg), Franța (Paris, Dijon), Mozart Festival în Chemnitz.

Compania de dans CONTEMP a Teatrului de Operetă "Ion Dacian" din București îi are ca membri pe Liliana Iorgulescu, Simona Iliescu-Crețeanu, Alina Lazăr, Andreea Duță, Claudia Codârleanu, Marius Onofrei și Ionuș Contraș.

Iată câteva pasaje dintr-o cronică elogioasă apărută la Dijon (Franța), în cotidianul "Le Bien Publique", din 28 aprile 1995:

„Sublim! Emoția și fascinația și-au dat întâlnire la Maison de Jouvence, care a trăit momente de neuitat cu balerinii trupei românești de dans contemporan CONTEMP, unul dintre cele mai bune ansambluri coregrafice din București, condus de Adina Cezar, care și-a făcut o mare parte din studiile sale în Franța.

Acest grup a venit în mod special să se producă la Maison de Jouvence, trimis de Ambasada României, însoțit de primul secretar al Ambasadei, Dl. Vasile Igna. „România este o țară de cultură latină în care limba franceză este privilegiată. În numele D-lui Ambasador vă aduc salutul și prietenia profundă ale poporului român. Suntem foarte fericiți să fim aici, pentru a doua oară în două luni și fericiți să însoțim unul dintre cel mai prestigioase ansambluri din țara noastră'' a declarat Dl. Vasile Igna, într-o franceză remarcabilă.

Veni momentul atât de așteptat de toți. Dansatoare și dansatori își făcură intrarea în fața unui numeros public. Balet modern în care coregrafia și expresia corporală, gestica dansatorilor atingeau o profunzime extremă, mimica fetelor denotând o artă teatrală trăită intens. Mesajele vizuale erau transmise cu o astfel de forță încât nu puteau să treacă neobservate de nimeni din asistență. Violență și fluiditate... Totul se reîntâlnea, se percuta, se separa în sunetul unei muzici care ne cucerea corpul...inima. Fascinația adusă de aceste fete-liane jucându-se cu solul și spațiul... Mulțumim acestor prieteni români, mulțumim ambasadei acestei țări și cele mai bune urări de prosperitate acestui popor atât de apropiat nouă.”

Caietul-program al Festivalului Internațional ÎNTÂLNIRILE MUZICII NOI: 1997, 1998, 1999


Ediții Festival


[Dans contemporan (Contemporary Dance Companies)]

Copyright: cIMeC 1997--