HOME

LUCIA DI LAMMERMOOR


Operă în trei acte. Muzica de Gaetano Donizetti. Libretul de Salvadore Cammarano după drama scrisă de Walter Scott.
Premiera a avut loc la 26 septembrie 1835, la S. Carlo din Neapole.

Acțiunea se petrece în Scoția la sfârșitul secolului al XVI-lea.

ACTUL I. Lordul Enrico Asthon (bariton) căzut în dizgrația reginei, pune la cale căsătoria surorii sale Lucia cu lordul Arthuro Bucklaw (tenor), favorit al Curții, sperând astfel să-și reconsolideze poziția. Enrico este anunțat că în preajma castelului se ascunde Edgardo de Ravenswood (tenor), singurul moștenitor al unei familii sărăcite și decăzute prin înșelătorie și fărădelegi comise de fratele Luciei. Acesta este cuprins de furie aflând că Lucia este îndrăgostită chiar de Edgardo și că astfel, planurile sale de căsătorie ar putea eșua (arie).
În grădina castelului, Lucia (soprană) îl așteaptă pe Edgardo. Ea povestește confidentei sale Alisa (mezzo-soprană) cum uneori are impresia că zărește în apele unei vechi fântâni chipul soției unuia dintre membrii familiei Ravenswood ucisă cândva din gelozie. Apoi, alungându-și gândurile negre, Lucia evocă fericirea clipelor de dragoste petrecute alături de Edgardo (arie). Acesta sosește aducând vestea că trebuie să plece în străinătate. Logodna lor trebuie să mai rămână, un timp, ascunsă. Înainte de a se despărți, cei doi își jură credință veșnică, iar Edgardo îi dăruiește Luciei inelul, simbol al dragostei sale (duet).
ACTUL II. Enrico îi prezintă Luciei căsătoria cu Arthuro ca pe o datorie față de familia care, astfel, ar putea fi salvată de la ruină și dezonoare. Lucia încearcă să reziste invocând jurământul prin care este legată de omul iubit. Lipsit de scrupule, Enrico pune în fața surorii sale o scrisoare falsă prin care Edgardo o dezleagă de jurământul făcut căci acum iubește o altă femeie. Crunt lovită, Lucia nu acceptă totuși căsătoria cu Arthuro decât atunci când Enrico, mințind-o din nou, îi spune că un refuz va aduce condamnarea lui la moarte (duet).
În mijlocul oaspeților Lucia este obligată să semneze contractul de căsătorie. În aceeași clipă apare Edgardo care disperat o acuză de trădare pe logodnica necredincioasă aruncându-i în față inelul de logodnă și blestemând-o (sextet). Petrecerea continuă după plecarea nefericitului tânăr. O veste cumplită stinge însă zâmbetul de pe buzele tuturor: Lucia, care a înnebunit de durere, și-a ucis soțul. Ea apare plină de sânge și, cu mințile rătăcite, se crede încă logodnica lui Edgardo. Clipele de fericire pe care le evocă sunt curând întunecate de năluciri amenințătoare (scena nebuniei, arie).
ACTUL II. Pregătindu-se pentru duelul cu Enrico, Edgardo își ia rămas bun de la viață lângă mormintele strămoșilor săi (arie). Viața nu mai are nici un sens fără dragostea Luciei. Câțiva oaspeți de la castel aduc vestea îngrozitoarelor întâmplări. Clopotele anunță moartea nefericitei Lucia. Convins de dragostea și credința logodnicei sale, Edgardo îsi curmă viața cu o lovitură de pumnal (arie).

4 secole de teatru muzical, de Ana BUGA și Cristina Maria SARBU, București, Editura DU Style: 1999Copyright: cIMeC 2001