REPERTORIUL MUZICAL și COREGRAFIC după 1990    HOME

MADAME BUTTERFLY

Operă în trei acte. Muzica de Giacomo Puccini. Libretul de L. Illica și G. Giacosa după John L. Long și David Belasco. Premiera a avut loc la 17 februarie 1904, la Scalla din Milano.

Acțiunea se petrece în Japonia, la Nagasaki.

ACTUL I. Pinkerton (tenor), locotenent în marina Statelor Unite, a hotărât să se însoare cu o micuță japoneză de care s-a îndrăgostit. Departe de larma portului, în fața unei căsuțe în stil tradițional, el ascultă explicațiile pețitorului Goro (tenor). Deși îndrăgostit cu adevărat, Pinkerton îi mărturisește consulului Statelor Unite la Nagasaki, că nu crede în viitorul acestei căsnicii (duet). Îmbrăcată în haine de sărbătoare, tânăra Cio-Cio-San (soprană) - în japoneză, fluturaș - apare însoțită de prietenele ei. Comisarul anunță ceremonia căsătoriei. Dar solemnitatea este tulburată de apariția unchiului Bonzo (bas) care o reneagă pe Butterfly fiindcă a îndrăznit să nesocotească legea strămoșească printr-o căsătorie cu un străin de religie și neam. Părăsită de toți ai săi, micuța japoneză este totuși fericită alături de Pinkerton pe care îl iubește (duet).

ACTUL II. Pinkerton părăsise Japonia de trei ani. Singură, Butterfly își păstra speranța că într-o zi soțul ei va reveni (arie). Sosesc Goro și consulul Sharpless care aduc o scrisoare de la Pinkerton. Discuția este întreruptă de prințul Yamadori care venise să ceară din nou mâna lui Butterfly căci legile japoneze o consideră divorțată pe femeia părăsită. Dar Butterfly îl respinge afirmând că după legile americane ea este încă legată de soțul ei. După plecarea prințului, Consulul citește scrisoarea în care Pinkerton îi comunică că nu va mai reveni niciodată. Dar el nu știa nimic de existența fiului său pe care Butterfly, disperată îl aduce și îl arată consulului, rugându-l să încerce să vorbească pentru ultima oară cu tânărul ofițer. Anunțată de o lovitură de tun o navă intră în port. Este chiar nava albă a lui Pinkerton. Ajutată de către Suzuki (mezzo-soprană), fericită, Butterfly împodobește casa (duet). Se face seară. În casă toți au adormit. Doar Butterfly a rămas trează, așteptând cu privirile ațintite spre port (cor mut).

ACTUL III. Pinkerton n-a venit în micuța casă japoneză. Obosită și tristă Butterfly a adormit și ea. În grădină pătrund consulul și tânărul ofițer, cel din urmă fiind urmat de soția lui americană. El dorește să-și ia copilul. Revederea casei și a grădinii îl impresionează puternic (arie). Trezită din somn, Butterfly îi primește pe vizitatori. De la consul și de la Suzuki ea află hotărârea soțului ei. Aparent liniștită, acceptă. Apoi, rămasă singură se pregătește să moară. Pentru ultima oară ea își strânge băiețelul în brațe. Apoi, cu mâna hotărâtă, își curmă viața după ritualul sacru în timp ce Pinkerton o strigă cu dorința de-a o revedea pentru ultima oară.

4 secole de teatru muzical,
de Ana BUGA și Cristina Maria SARBU, București, Editura DU Style: 1999

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2001