HOME Cristian MANDEAL, dirijor

S-a născut la Rupea (Brașov) la 18 aprilie 1946.

Director general al Filarmonicii „George Enescu” din 1991.
Director artistic al Orchestrei Simfonice Euskadi din Spania.
Dirijor principal invitat al Orchestrei Hallé din Manchester (din toamna lui 2005).

Director artistic al Orchestrei Simfonice Haifa din Israel până în vara anului 2002.
Dirijor rezident al Orchestrei Haydn di Bolzano e Trento din Italia până în iarna lui 2003.
Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu” – edițiile 2001 și 2003.

Cristian Mandeal a studiat pianul, compoziția și dirijatul la Brașov și București, urmând apoi cursurile de măiestrie ale lui Herbert von Karajan la Berlin și ale lui Sergiu Celibidache la Munchen. Cariera sa a început cu orchestrele din Târgu Mureș, Cluj și București, obținând curând un binemeritat renume. A colaborat cu orchestre de prestigiu din toată lumea, cu soliști de renume, cu orchestre de tineret (a condus cursuri de vară și a predat cursuri de măiestrie). Este invitat în jurii ale concursurilor internaționale de dirijat. Prestațiile sale au fost recompensate cu numeroase premii și distincții. Cristian Mandeal a dirijat în patru continente, în 32 de țări și în 25 de capitale ale lumii, a organizat turnee ale filarmonicii bucureătene în peste 20 de țări, din Portugalia și Japonia, până în Coreea de Sud și Singapore.

Vastul său repertoriu cuprinde și primele audiții absolute a peste 50 de lucrări simfonice semnate de compozitori români și străini. A dirijat balet precum și opera „Stiffelio” de Verdi la Opera de Stat din Viena. A realizat numeroase înregistrări pe discuri LP și compact cu muzică de operă, muzică simfonică și de film, între care o reușită și apreciată versiune a celor nouă simfonii de Bruckner pentru Electrecord; de asemenea simfonii și lucrări vocal-simfonice de Brahms pe nouă CD-uri, lucrări complete – simfonii, suite, piese concertante și lucrări de cameră, inclusiv cele două Rapsodii Române, de George Enescu – toate acestea pentru Arte Nova; pentru Claves a înregistrat lucrări de Arambarri, Sorozabal și Aita Donostia, ca și muzică bască, pe patru discuri compact, în compania Orchestrei Simfonice Euskadi.

Cristian Mandeal este un neobosit promotor al muzicii lui Enescu, dirijând lucrări ale acestuia pe toate meridianele. Astfel, a dirijat capodopera „Oedip”, la Opera Națională din București, la Deutsche Oper din Berlin și - în versiune de operă-concert –, cu un succes remarcabil, la Festivalul Internațional de la Edinburgh, ediția 2002. În ianuarie 2005, la Cagliari, a dirijat premiera italiană și primele șapte spectacole cu același „Oedip” enescian.Filarmonica „George Enescu”, Caietul-program

[Filarmonica „George Enescu” stagiuni 2002-2006]
Copyright: cIMeC 2006