
Poarta de sud, ridicată în epoca constantiniană, constă dintr-un turn patrulater ieșind față de frontul incintei. Turnul este alcătuit din două ziduri cu emplecton și parament din blocuri mari, ecarisate, late de 3,30 m și lungi, fiecare, de 7,50 m. Frontul turnului este de 9,15 m. Poarta externă este lată de 2,60 m, practicată între pilaștrii construiți concomitent cu flancurile turnurilor.
Pavajul porții este în trepte, iar un canal median, pavat cu lespezi mari, aduna apele pluviale de pe cardo, care, din sudul basilicii forensis, cobora accentuat până la poartă.
Atât pavajul porții, cât și panta abruptă spre sud a platoului dovedesc că această poartă nu era destinată vehiculelor. Din pavajul porții au fost extrase de Grigore Tocilescu câteva inscripțiai funerare.
Profilul nord-sud, desenat de arh. Fakler, înregistrează și subliniază faptul că sub pavajul porții de sud se află pământ galben, viu, fără material arheologic. Săpăturile desfășurate la poarta de sud de Radu Ocheșeanu au pus în evidență existența unei fundații de turn cu frontul semicircular. Demantelarea fundației a fost și mai radicală decât în celelalte cazuri: latura de vest a fost păstrată doar pe 2,30 m, cea de est având o lungime și mai redusă, fiind suprapusă de zidurile porții constantiniene. Și în acest caz, procesul de construcție s-a stopat în momentul în care urma să se pună prima asiză de blocuri peste un strat de mortar, așternut peste fundația din piatră brută.
Peste aceste fundații, în stratul de umplutură, R. Ocheșeanu a găsit o monedă emisă la 288/289 de Diocletian. Fără îndoială, această monedă constituie un terminus ante quem pentru construirea și abandonarea fundației turnului B 20, având o valoare certă pentru datarea tuturor fundațiilor din faza B. Moneda aceasta este totodată terminus post quem pentru edificarea porții de sud în forma în care se află acum.
Fotografia reprezentând profilul secțiunii perpendiculare peste fundația de est a turnului T 20 a înregistrat clar umplerea gropii de fundație a turnului B 20 cu deșeuri de la construirea porții de sud, până la nivelul primei asize de blocuri cu bosaj. Fotografia arată și aici că fundația a fost abandonată sub nivelul de construcție, sub nivelul de la care începuse săparea gropii de fundație. Toate aceste considerații sunt necesare pentru a contracara ipoteza că turnurile au fost construite și au fost o vreme în uz și abia apoi au fost demantelate.

Pe baza unor sondaje minuscule, fără observarea stratigrafică a depunerilor, Monica Mărgineanu Cârstoiu propune existența unei porți cu turn interior, flancat de două turnuri semicirculare ieșinde. Din cele ce s-au constatat prin săpăturile arheologice la această poartă, se poate stabili că turnul patrulater și turnurile semicirculare ieșinde nu au funcționat concomitent. Dar, o poartă de aspectul celor de est și vest la capătul prelungit al arterei nord-sud (cardo maximus) nu ni se pare a fi fost străină spiritului în care a fost conceput proiectul nepus în operă al grandioasei incinte romane târzii. Abandonarea proiectului de construire a unei porți de această amploare în locul unde panta naturală a terenului împiedeca circulația vehiculelor ni se pare a fi determinată de aceleași criterii de rațională economie care au condus la schimbarea proiectului în sectorul sud-vestic al noii incinte, prin construirea la intervale mai mari a unor turnuri ușor mărite.

Este plauzibil ca sub turnurile T 14 - T 19, existente astăzi pe incinta de sud să se descopere (ca la Turnul T 4) resturile de la demantelarea, pentru material litic, a fundațiilor anterioare. Se poate postula și că zidul vestic al fortificației adiacente s-a dezvoltat din structura unui turn abandonat al porții în faza B.
Cercetările de la poarta de sud, efectuate de R. Ocheșeanu, dau o dovadă în plus că nici în sectorul de sud al platoului cetății n-a existat un nivel de construcție databil în secolul al II-lea și începutul secolului al III-lea p.Chr.
Seria de descoperiri de pe sectorul de sud al incintei de vest permite să se afirme că punerea în operă a proiectului inițial de construcție al curtinei de sud-vest între cele două porți a fost abandonată și, după o vreme, reluarea lucrărilor a însemnat și schimbarea proiectului.
Ca să putem reconstitui proiectul inițial avem de răspuns la două întrebări:
- Toate laturile poligonului neregulat care reprezintă planul cetății romano-bizantine fuseseră cuprinse în proiect sau acesta se limita doar la zona nou inclusă în aria apărată de incintă a orașului - curtina de vest și cea de sud?
- Pe curtina dintre poarta de vest și cea de sud au fost proiectate și sub turnurile existente turnuri similare celor descoperite în stadiul de fundație sau acestea au avut aceleași dimensiuni de la început?
Pentru a găsi răspuns la prima întrebare avem doar câteva elemente pe care le putem folosi ca să considerăm că toate laturile incintei actuale au fost obiect al unor lucrări de construcție, databile la sfârșitul sec. al III-lea, anterior epocii constantiniene. Pe curtina de la nord de poarta de vest sondajul pe care l-am efectuat în turnul T 13 a constatat existența unei schimbări a aspectului fundației. Fundația de 0,90 m adâncime a fost turnată direct în groapa săpată în pământul galben. La limita superiară a stratului de lut s-a practicat o talpă a fundației de cca. 10-15 cm, ca apoi să se mai toarne piatră cu mortar pe cca. 0,45 m. Aici se pare că după o perioadă de timp a reînceput lucrul și s-a construit fundația din piatră de carieră, de dimensiuni ceva mai mari, așezată cu relativă grijă, pe încă 0,45 m. La acest nivel s-a practicat o talpă a zidului, comună atât în interior cât și în exterior, iar în interiorul turnului s-a practicat un prim nivel de călcare din cărămizi; de la acest nivel în sus, grosimea zidului s-a redus prin două crepidae la ambele fețe ale zidulul. Planul turnurilor T 13 și T 11, de dimensiuni și formă asemănătoare celor de pe sectorul sudic al incintei, se pare că a făcut parte din proiectul inițial și nu a fost modificat la reluarea lucrului.
La poarta de est, unde avusese loc o distrugere, eventual provocată de un cutremur, are loc o consolidare a zidului de incintă cu platforme de mari dimensiuni, construite simultan cu fundațiile frontului turnurilor semicirculare ieșinde.
Cea de a doua întrebare nu a primit răspuns prin cercetări stratigrafice în turnurile existente, care ar fi putut pune în evidență existența turnurilor de plan asemănător celor abandonate în faza de construcție și să surprindă modul în care planul inițial a fost schimbat. Avem însă posibilitatea să susținem că planul inițial avusese proiectate și turnuri amplasate pe locul celor actuale, ca urmare a faptului că sectorul nordic al incintei de vest, unde sunt turnurile de forma semicirculară puțin alungită, distanța dintre turnuri este de doar 15-20 m. Sectorul nordic al curtinei de vest, cu turnurile semicirculare și cu turnul dreptunghiular, se pare că face parte din proiectul inițial al incintei și a și fost realizat, probabil în prima etapă de lucru, căci se află pe porțiunea de platou cu panta cea mai accesibilă, mai expusă unui atac.
Având în vedere că proiectul inițial, cu turnuri semicirculare la o distanță medie de jumătate de actus, necesita pentru a fi pus în operă o investiție deosebit de mare, putem presupune că a fost abandonat mai cu seamă pentru că la un moment dat au lipsit mijloacele materiale pentru a continua lucrul. Nu avem elemente clare de datare pentru inițierea fortificațiilor de la Tropaeum Traiani. Materialul ceramic pe care l-am obținut pentru straturile N IV A, ne-a făcut să le datăm în perioada de la sfârșitul secolului al III-lea și începutul secolului următor.
Pe latura de est și de nord, frecvența turnurilor nu este aceeași ca pe latura de vest. Cum am spus, nu s-au cercetat turnuri notate ca fiind T 2 și T 5.
Stadiul actual al cercetărilor indică faptul că pe toate laturile incintei au avut loc lucrări de construcție la sfârșitul secolului al III-lea p. Chr., totuși nu sunt indicii că s-ar fi preconizat construcții de turnuri la distanța redusă la care ele există pe sectoarele care în ipoteza incintei municipiului făceau parte din incinta traiană. Observațiile de acum permit doar concluzia că fortificațiile traiane au fost "modernizate".
|