ÎNAPOI
Profilul sectiunii S I D peste zidul de incinta la sud de turnul T 22


În secțiunea de pe latura de est a incintei am constatat că prima fază de construcție a unei incinte a orașului N II a avut loc peste un strat de locuire (N I), databil în secolul I a. Chr - I p. Chr. Zidului construit dintr-un calcar bine cristalizat îi corespunde o berma lată de 2 m și o fossa cu o deschidere maximă de 6,5 m și adâncimea de 1,6 m față de nivelul bermei. În vârf, fossa avea o adâncitură pătrată în secțiune, facută pentru a permite scurgerea apelor pluviale colectate în ea; acest element era cu grijă practicat la șanțurile de apărate din epoca romană timpurie. Șanțul de apărare fusese săpat în fața incintei în zona de legătură a platoului cetății cu dealurile din vest, spre Monumentul triumfal. Nu știm cât de lung era acest șanț, care debușa în văile ce înconjoară în mod natural platoul cetății spre sud și nord; sigur este că am intersectat fossa cu ocazia cercetării din interiorul turnului constantinian T 22, la a cărui construcție fossa a fost umplută intenționat cu straturi succesive de pământ. Cercetarea amănunțită a structurilor porții de est prin îndepărtarea depunerilor (în majoritate recente, peste fostele săpături de la începutul secolului al XX-lea) a dus la obținerea datelor necesare pentru cunoașterea aspectului porții în prima fază de existență (corespunzătoare nivelului de călcare NII).

Latura de nord a turnului sudic al portii


Poarta era flancată de două bastioane dreptunghiulare, ieșinde față de linia zidului de incintă. Bastioanele au fost construite pe o fundație din piatră brută, adâncă de 1,50 m în frontul estic și doar 1 m spre interior. Faptul se explică prin diferența de nivel a pământului ferm, care avea o pantă naturală spre răsărit. Flancurile turnurilor ce mărgineau drumul de acces în oraș au fundațiile în partea superioară de 0,30 m, construite din blocuri mari, parțial prelucrate.
Poarta propriu-zisă avea fundația continuă, construită concomitent cu cea a turnurilor. Linia exterioară a "pragului" este foarte pregnantă, marcată de blocuri de calcar îngrijit prelucrate, păstrate in situ. Față de această linie, talpa fundației este mai lată cu 0,60 m.
În zona porții s-au păstrat, de asemenea, toate blocurile primei asize a turnurilor din faza traiană.
Fundațiile laturilor de nord și respectiv de sud ale turnurilor au față de linia exterioară a pragului un ieșind de 2,40 - 2,50 m. Vederea est-vest a turnului T 1, identică cu cea de nord a turnului T 22 evidențiază faptul că s-a adăugat fundația constantiniană fundațiilor turnurilor patrulatere din prima fază, timpurii. Între cele două tronsoane de fundație există astăzi un spațiu de 5-8 cm, umplut cu pământ.

Turnul constantinian T 1, partial restaurat in 1975


La construirea turnurilor constantiniene T 1 și T 22 s-au demantelat până la prima asiză fronturile turnurilor timpurii, faza I a porții orașului. Laturile est-vest ale turnurilor din faza I a porții au avut o lungime de 6,80 m, la turnul de N, și de 7,10 m la turnul de S. Nu putem preciza care a fost lungimea laturilor frontale dinspre est ale celor două turnuri, căci a fost încorporată în structura laturii de vest a turnurilor constantiniene, iar latura de vest a fost parțial acoperită la construirea unui turn interior T A. Putem însă afirma că lungimea acestei laturi nu depășește 6 m, deoarece urmele turnurilor n-au fost descoperite în secțiunea perpendiculară pe pragul turnului T 22 efectuată în 1974 și nici în cea practicată în 1985 perpendicular pe intrarea în turnul T 1.
Poarta propriu-zisă era alcătuită dintr-un singur culoar lat de 3,45 m (15 pM) și avem temeiuri să credem că deschiderea porții să fi fost la o distanță de 0,44 m de laturile turnurilor.
Zidul de incintă nu era secondat de un agger, astfel că drumul de rond trebuie să fi fost integral sau parțial susținut pe stâlpi de lemn.
Atât pe berma, cât și pe nivelul interior s-au răspândit urmele unui incendiu. Zidul de incintă continuă să existe și după incendiul care a provocat sfârșitul nivelului N II. Subfaza următoere, definită printr-o refacere, are un nivel de călcare N III, peste care stratul de cultură este deosebit de bogat.
Berma corespunzătoare fazei A este mai ridicată cu 0,20 m decăt cea din N II, fără ca să ajungă la nivelul de călcare din interior. Acest sistem de a păstra un nivel de călcare mai înalt în interior decât în exterior cu cel puțin jumătate de metru avea rostul de a consolida zidul în fața unui eventual atac dușman. Pe berma N III am descoperit o monedă emisă de Septimius Severus (emisiune a orașului Nicaea), iar în interiorul orașului, în stratul de cultură, peste N III, am găsit o monedă emisă în timpul lui Caracalla.1. Dat fiind că N III există la sfârșitul secolului II, am propus pentru incendiul care a pus capăt nivelului NII atacul Costobocilor din anul 170 p. Chr., bine ilustrat prin textele de pe pietrele funerare descoperite la Tropaeum Traiani.
După atacurile din vremea lui Marcus Aurelius se consideră necesară o întărire a fortificației la intrarea de est cu o Binnenhoff adosată turnurilor porții spre interior.

Laturile de sud si de vest ale turnului interior, fundatiile pastrate sub nivelul de calcare de secolul IV p.Chr.

În acest nou moment constructiv - probabil ca urmare a experienței tragice din timpul acestui val de distrugeri legate de "războaiele marcomanice" pe toată granița de nord a Imperiului roman - se adaugă la micile turnuri patrulatere ale porții un turn interior, cu o fundație lată de 3,50 m și adâncă de 0,90 m sub nivelul de călcare N III. Acest turn interior a fost construit în acceași tehnică cu turnurile patrulatere - (opus quadratum). Turnul are dimensiuni interioare de 6 x 9 m. În cursul existenței acestui turn, construit așadar din blocuri ecarisate în toată lățimea sa, din pricina existenței fossae sau din cauza unui cutremur, a avut loc o prăbușire spre est. S-a produs o fisură lată și la nivelul fundației și a avut loc tasarea primei asize de blocuri din partea de răsărit a turnului interior, fapt pentru care au rămas in situ în momentul în care s-a hotărât refacerea structurilor porții. Pierzându-și utilitatea, intreg turnul a fost demantelat, fiind vizibile, în mortarul de peste fundații, urmele blocurilor extrase.

Structura de opus quadratum a turnului T A, demantelat in secolul IV


Turnul interior funcționa doar având un front parțial ieșit în afara incintei ceea ce ne dă dreptul să considerăm că s-au păstrat cele două turnuri anteriore ca să constituie în continuare frontul porții. Necunoscând lățimea turnurilor pe axul nord-sud nu știm în ce formă s-a efectuat legătura dintre turnurile existente și cel nou proectat. Cel mai probabil este să se fi prelungit laturile de nord ale turnului de miazănoapte și respectiv, de sud ale turnului sudic, ca laturi exterioare ale turnului T A , în acest caz axul turnurilor din prima fază ar fi de 5,60-5,70 m.
O variantă posibilă ar fi să considerăm că, de fapt, nu au fost construite două turnuri cu încăperi interioare, ci doar piloni lați de poartă în care să se fi practicat intrări pietonale (eventual construiți cu un modul de 15 p.M, cât era și lățimea porții în N II). În această variantă, turnul interior T A se sprijinea parțial direct pe zidul de incintă.
În ambele variante, la nivelul superior al turnurilor din faza A, trebuie să se fi putut circula peste deschiderea porții.
Poarta de răsărit, în faza de la N III, va fi alcătuită din două porți paralele, cea existentă anterior fiind prima poartă, iar pe latura de vest a turnului T A apare cea de a doua poartă.
La nivelul N IV, caracterizat prin material ceramic databil la sfârșitul secolului al III-lea p. Chr. - începutul secolului al IV-lea p. Chr., are loc o reconstrucție generală pe platoul cetății. La poarta de răsărit, fossa va fi umplută intenționat cu o mare cantitate de deșeuri. Are loc simultan o îngroșare a zidului de incintă spre interior cu 0,50-0,80 m. Săpându-se o groapă adâncă de 1,70 m prin straturile anterioare s-a adăugat zidului preexistent o parte construită din pietre provenind din monumente anterioare, demolate. Distrugerea nivelului N III trebuie să fi fost radicală, dar resturile distrugerii nu au fost lăsate pe loc, totul fiind refolosit ca material de construcții.
În exteriorul incintei s-a săpat o groapă de 2,50 m lungime, paralelă cu zidul, care atinge fundația primei faze de incintă. Am considerat această groapă ca fiind necesară începerii construirii zidurilor turnului de poartă T 22.

Incinta de est si latura de sud a turnului T 22 adosat


Fundația turnului a fost pusă la aceeași adâncime cu cea a zidului existent, fără a se întrețese cu acesta. Peste fundația din piatră de carieră, tot sub nivelul de construcție, au fost introduse la baza zidului de sud al turnului o serie de blocuri de arhitravă - provenind desigur de la un monument grandios, distrus. Aceste blocuri alcătuiau talpa zidului sudic al turnului - talpă la același nivel cu cea a zidului de incintă timpuriu.
Reamintim că prin sondajele efectuate la poartă am constatat același procedeu - fundația turnului T 22 se construiește adiacent celei a turnului anterior și punându-se talpa la același nivel, talpa fiind sub nivelul de construcție corespunzător refacerii incintei. Toate aceste constatări vin să infirme construirea turnului T 22 simultan cu zidul de incintă și exclud folosirea turnurilor T 1 și T 22 la nivelurile N II și N III. Cealaltă observație făcută în sondajul prin care am descoperit fundația turnului interior T A - acoperirea primei asize de blocuri păstrate peste fundație cu pavajul de piatră din fața intrării în turnul T 22 - stă la baza concluziei că întreg turnul interior a fost scos din sistemul de apărare al porții de est în momentul în care s-au construit turnurile semicirculare.
Ținând seama de nivelul de la care s-a săpat gropa de fundație a zidului sudic al turnului T 22, constatăm că inginerii romani au considerat necesar a îngropa sub acest nivel două asize din blocuri îngrijit ecarisate2.. Cercetarea a pus în lumină faptul că fossa exista la un nivel anterior edificării Turnului T 22, al cărui latură sudică o încalecă. Sub drumul constantinian de acces în cetate s-a constatat îngroparea a două asize, atât la turnul T 1, cât și la T 223..

Vedere din spre sud a celor doua turnuri ale portii de rasarit


Poarta de răsărit în faza II, constantiniană, era apărată doar de cele două turnuri semicirculare ieșinde și este similară porții de vest realizată în aceeași epocă. Turnurile aveau un prim nivel de locuire sub nivelul drumului de acces în cetate. Poarta se bloca cu o bârnă de lemn al cărui locaș prin care glisa s-a păstrat în emplectonul laturii de sud a turnlului T 1. Poarta va rămâne în uz până la sfârșitul locuirii în cetate, drumul de acces din secolul VI fiind doar cu 25 cm mai sus, ca urmare a așezării unor plăci de pavaj noi peste cele care au fost folosite în secolele IV-V. La distrugerea probabil lentă a cetății, trofeul, care orna poarta de răsărit, a căzut peste lespezile drumului de sec.al VI-lea, peste lespedea de canal cu rozetă, așa cum se vede din fotografia publicată de Tocilescu.
La sfârșitul secolului al IV-lea sau începutul celui următor s-au construit în spatele incintei, până și în fața intrării în turnul T 22, magazii în care se adăposteau cereale sau apă, în chiupuri de mari dimensiuni. Urme ale acestor ziduri târzii s-au păstrat peste ruinele turnului interior T A , în a cărui ruină s-a practicat o groapă superficială în care s-au și descoperit resturi ale unui chiup.

 

| 1 | 2 | 3 | 4 Pag.5 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ÎNAPOI