ÎNAPOI
Incinta de vest


Construirea incintei pe o arie mai mare, la limita platoului, este de pus în contextul sporirii nesiguranței vieții în teritoriu, ca urmare a atacurilor carpice și apoi gotice și din nevoia celor care anterior locuiau în villae rurale, de a se pune la adăpostul zidurilor. Acordarea dreptului de a construi o nouă incintă, mai largă, trebuia să reflecte și o schimbare a percepției asupra modului de abordare a apărării Imperiului, care nu se mai putea rezuma la linia granițelor. Fortificarea orașelor se produce la scară mare de la mijlocul secolului al III-lea p. Chr.1., dar se pare că doar Aurelian va propune un program, dând tonul prin începerea lucrărilor la noua incintă a Romei. Mai cu seamă în regiunile balcanice, bântuite de barbari, Aurelian va iniția o acțiune de fortificare a castella de pe limes și a orașelor, diferențele dintre sistemul de fortificații "civile" și militare dispărând.
Activitatea lui de consolidare a provinciilor sud-dunărene îi aduce recunoașterea ca restitutor patriae, la Callatis (CIL III,7586), și așezarea de inscripții, care ar putea trăda chiar reconstrucția incintelor de la Tropeaum (CIL III 12461= 7484) și Durostorum (CIL III 12456)2..
Forma turnurilor semicirculare alungite este doar un posibil indiciu cronologic, putând fi o inițiativă diocletiană, fără a fi sigur că nu este anterioară3..
O monedă de la Diocletian, descoperită pe fundația B 20, ar putea fi un terminus ante quem pentru faza fundațiilor nefinisate, atribuite unei dispoziții a lui Aurelian4..
P. Diaconu absolutizează datele obținute pe incinta de sud-vest, din păcate publicate incomplet, și neagă evidența fazelor romane timpurii de la poarta de est5., și consideră că toată incinta tropaensă este începută de Aurelian.
Monica Mărgineanu Cârstoiu absolutizează în sens contrar rezultatele cercertărilor noastre la poarta de est, considerând că faza timpurie, post atacurile costoboce, trebuie citită și în descoperirile făcute pe incinta de sud-vest6..
Investigațiile stratigrafice făcute până astăzi au confirmat existența locuirii romane timpurii, anterioare mijlocului secolului al III-lea p. Chr., doar în zona de răsărit și centrală dezvoltată pe cardo și decumanus maximus sub basilica de marmură, unde probabil se dezvoltase zona sacră, și la cisterna timpurie, transformată ulterior în basilică creștină. Fundatia turnului abandonat la mijlocul curtinei dintre T 19 si T 20

Deci, din datele de care dispunem, putem afirma că după o masivă distrugere a monumentelor principale din municipium Tropaeum s-a proiectat o nouă incintă, prelungindu-se axele principale ale orașului până la limitele platoului, poarta de vest devenind astfel pandantul celei de est. Evident, o cercetare la nivelul fundațiilor în turnurile porții de vest ar putea aduce elemente privind forma inițială a planului acesteia și ne-ar lămuri dacă proiectul inițial a fost schimbat și aici, cum pare foarte probabil. În sondajul din colțul nordic dintre incintă și turnul T 14 se poate observa că la nivelul -1,50 față de nivelul intrării în poarta din prima fază există o linie de demarcare foarte evidentă - fundația a fost construită apoi pe încă 1,10 m până la talpa zidului de incintă. Sub nivelul tălpii zidului de incintă, turnul T 14 are îngropate două rânduri de blocuri ecarisate și 33 cm în opus incertum. Ipoteza privind o fază de funcționare a porții de vest anterioară pragului de secol IV, sub care sunt asize de blocuri ecarisate, a apărut numai datorită faptului că s-a omis desenarea unui profil nord-sud și a unuia est-vest al zonei porții, cu prezentarea straturilor descoperite și, din păcate, îndepărtate până la pământul viu.
Tocmai pentru că pe zona vestică și sudică nu exista o incintă timpurie, constructorii antici s-au văzut nevoiți să concentreze de la bun început aici lucrările, finisându-se în primă instanță cele de la nord de poarta de vest. Faza avansată a lucrului pe acest tronson a fost, probabil, și motivul pentru care s-au respectat planurile elaborate în primul proiect, chiar dacă și aici s-a produs o temporară încetare a lucrului.
Dacă luăm în considerare rezultatul cercetării noastre din turnul T 4 putem presupune că lucrările s-au dezvoltat și pe incinta de pe latura de nord, traseul ei fiind probabil corectat față de cel din epoca traiană. Imagine a unui turn de pe incinta de vest, sectorul sud

Momentul întreruperii lucrărilor este neprecizabil tocmai pentru că nu avem un indiciu sigur pentru începerea lucrărilor și nu știm dacă pauza a putut fi de câteva decenii sau de câțiva ani. Datorită faptului că atât în fundația turnului T 22, cât și la turnul T 15 sunt folosite piese arhitectonice din monumente oficiale romane timpurii, pe baza rezultatelor de la poarta de est7. ne este posibil să datăm și cu materialul arheologic faza II a incintei, faza pe care Licinius și Constantin și-o arogă (Em. Popescu, Inscripții din sec. IV-XIII descoperite în România, 170). Afirmația că refacerea se va face a fundamentis este de înțeles în sensul că cei doi Augusti au schimbat proiectul de bază. După cum se poate deduce din ceea ce a fost realizat, în esență schimbarea a constat în recurgerea la pragmatism - în construirea elementelor de fortificație cele mai adecvate în funcție de condițiile de microrelief în care urmau să-și găsească rostul defensiv. Pe sectorul sudic al laturii de vest, mai puțin expus, se abandonează unul din două turnuri, mărindu-se distanța ce le revenea a fi apărată, în schimb se lungește axul lor, în așa fel ca apărătorii să acopere în întregime incinta. Tot în acest scop se reduc unghiurile pe care traseul primului proiect le admitea, mascate de câte un turn. Pe sectorul de la nord de poarta de răsărit, necercetat, o bună parte din curtină, este fără turnuri; colțul de nord-est a fost, totuși, bine protejat de două sau trei turnuri, și după cum credem că se va constata la curățarea și cercetarea totală a lor, cel puțin T 2 este o reminiscență a unei faze romane timpurii.

 

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 Pag.10 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | ÎNAPOI