
Strada Principală, decumanus maximus, se desfășoară între poarta de est și cea de vest. Săpăturile au stabilit că nivelul la care s-a dezvelit este varianta intrată în uz în secolul al IV-lea p. Chr., odată cu reconstrucția constantiniană și refăcută în sec. V - VI p. Chr. De la nivelul pavajului porții de est, strada principală urcă în pantă ușoară până la intersecția cu cardo maximus, punctul cel mai înalt din cetate, pentru ca apoi să coboare spre poarta de vest, care se află la un nivel cu cca. 13 m mai jos.

Median, via principalis este străbătută de un apeduct, ce vine dinspre est și de un canal de evacuare a apei. Apeductul este construit din tuburi ceramice. Doar sub pragul porții de est este înlocuit de un tub de plumb, desigur pentru a nu fi afectat de loviturile porții cu ghilotină.
Decumanus maximus are în sectorul estic lățimea inițială de 14 m, din care 7 m sunt destinați circulației pietonale desfășurate de o parte și de alta, pe sub portice largi de 3,50 m. S-au păstrat in situ bazele coloanelor acestor portice, ele dovedind prin diversitatea lor multiple refaceri, pe care le-a suferit din sec. al IV-lea și până la părăsirea lentă a cetății. Partea mediană, pentru circulația vehiculelor, era acoperită cu lespezi mari de piatră, dintre care nu s-au păstrat decât câteva peste canal și apeduct.

La vest de intersecția cu cardo maximus, axa nord-sud a orașului, porticul s-a păstrat doar pe flancul nordic, pe cel sudic, strada fiind ocupată în ultimele faze de existență în cetate de construcții care ajung să acopere chiar și canalul median. Ocupându-se de descrierea străzilor principale, Monica Mărgineanu-Cârstoiu și Al. Barnea au alcătuit o schiță a trei etape succesive de folosire a porticelor1.. Cum însă s-a dezvelit via principalis doar la nivelul din epoca lui Iustinian, numai săpăturile viitoare vor putea urmări dezvelirea în suprafață a nivelurilor anterioare.
La vest de basilica forensis, strada a fost îngustată la 5-6 m, prin întinderea construcțiilor civile peste trotuare în sec. al VI-lea p. Chr., poate chiar la sfârșitul sec. al V-lea p. Chr.
Pe partea de nord a străzii principale, în fața zidurilor edificiilor târzii, s-au păstrat plinte sau baze de coloane, dar aceste urme ale porticului sunt cu 1,50 m mai la sud decât erau în sectorul estic.
Cardo maximus, perpendicular pe decumanus maximus, îl împarte în proporție de 2/3, spre est, în timp ce via principalis trece cam la jumătatea lungimii totale a axei nord-sud. Această schemă este relativ generală în urbanismul roman. De la această bază se trasează rețeaua stradală, care crează cartiere patrulatere (insulae). În zona centrală, de obicei, edificiile publice ocupau mai multe insule. Deocamdată nu avem elemente necesare pentru a cunoaște dimensiunile insulelor orașului roman timpuriu. Pentru epoca Dominatului este dezvelită doar basilica forensă.
Axul nord-sud a fost doar parțial cercetat, în zona centrală, de o parte și de alta a viei principalis. Sunt în curs cercetări spre poarta de sud și noi am cercetat pe cca. 4 m ultimele faze ale străzii la poarta de nord. Pentru moment, s-a dezvelit această axă doar pentru faza Anastasius-Iustinian.
În această fază, cardo maximus la sudul intersecției era mărginit spre vest de tabernae adosate pe latura estică a basilicii forensis și spre est de atrium-ul basilicii cu transept. Aici strada este lată de 7 m și are spre est un porticus vial, ale cărui plinte și baze de coloane au rămas pe locurile lor. Una din aceste plinte este de colț, fiind comună atât pentru porticul de pe decumanus cât și de pe cardo. În cele din urmă, se renunță la porticul porțiunii sudice a străzii cercetate.
Partea nordică a cardo a fost cercetată doar în fața basilicii A. Și aici a existat un portic, construit odată cu basilica și refăcut atunci când s-a refăcut aceasta.
Pentru capătul de nord al arterei nord-sud, în secolele V - VI, am oferit elementele definitorii mai sus, când ne-am referit la poarta de nord.
Cercetări încă inedite au avut ca urmare obținerea unor date despre faza de secolele II - III p.Chr. a acestor două axe, în zona de intersecție. |