Din cardo maximus se intra printr-un propylon - resturi din porticul vial - într-un atrium 6 x 8 m cu portic pe laturile de nord, sud și vest.
Curtea a fost pavată cu cărămizi. Din atrium se comunica cu nartexul doar prin partea centrală, prin două uși de o parte și cealaltă a axului central.
Nartexul are aceeași lungime ca și atrium și era împărțit în trei părți corespunzătoare celor trei nave ale naosului. Atât corpul principal cât și transeptul sunt împărțite cu șiruri de coloane care crează astfel trei nave și un dublu transept. Absida păstrează urmele unui syntron semicircular, care formează cu zidul exterior al absidei un culoar îngust - de ambulatorium, care avea deja un rost liturgic. În centrul absidei s-a construit o criptă sau un confessio, către care se cobora pe o scară cu 12 trepte. Cripta are o singură încăpere de mici dimensiuni cu o absidă spre nord și o nișe spre est; în aceasta din urmă erau adăpostite (în chivot) moaște sfinte.
Descoperirile făcute aici s-au risipit în cursul primului război mondial. Atât spre răsărit cât și spre nord s-au adăugat diferite spații cu rosturi în cult, sau adăpostind diferite "instituții" al căror patronaj a fost preluat de biserică. S-a considerat că spre nord ar fi funcționat un baptisterium. Totuși, nu avem indicii convingătoare privind această ipoteză.
În cazul în care s-ar dovedi sigură existența acestui baptisteriu, atunci cel puțin în secolul VI ar fi existat două baptisteria la Tropaeum. Cele două baptisteria ar confirma ipoteza lui N.Duval că în Illyricum de nord, și nu numai, botezul nu mai rămâne doar în grija episcopului.