ÎNAPOI
Basilica cisterna vazuta din spre est


Absența știrilor antice despre o comunitate creștină primitivă la Tropaeum Traiani nu poate fi socotită argument că aceasta n-a existat și că doar prin voința lui Constantin și a urmașilor săi imediati s-a implantat o structură creștină în oraș. Prezența unei comunități creștine și a unui episcop, chiar anterior Edictului de la Milan ar trebui luată în considerare pentru că cea de a doua basilică din oraș - basilica C s-a construit prin transformarea unei cisterne romane timpurii.

Cisterna. construită în urma atacurilor costoboce din jurul anului 170 a fost săpată în panta naturală a terenului, așa încât, cel puțin parțial era ascunsă, dar în partea de vest săpăturile de la începutul secolului XX au pus în evidență un basin - "fântână"; putem presupune că în această regiune în care lipsea apa, cisterna a fost folosită pentru botez în epoca anterioară lui Constantin. Construirea basilicii cu o singură navă (cu lățimea de 6,90 m) în basinul central al cisternei încă la mijlocul sec.IV ar putea fi un argument în favoarea acestei ipoteze. Tipul de basilică cu o singură navă și absidă semicirculară cu deschiderea puțin mai îngustă este timpuriu. Cripta cu două încăperi are axul ușor deplasat față de cel al basilicii și este un adaus dintr-o fază ulterioară.

Basilica C privita dinspre vest


Basilica cisternă C flanchează via principalis în vecinătatea porții de vest și nu pare să fi avut o desfășurare prea amplă, deși prin faptul că era în susul pantei ce urca din spre poarta de vest, era avantajată de perspectivă. Basilica de marmoră B și basilica cisternă au putut fi construite doar după dispariția lui Licinius.

Prezența unui episcopat la Troapeum Traiani este atestată de Notitia Episcopatum, o culegere de date redactată în sec. VIII-IX, dar pe baza unor referiri mult mai vechi; Emilian Popescu consideră că datele privind Scythia Minor se pot data în vreme lui Anastasius-Iustinian pentru sec. V-VI p.Chr.

Sozomenos scrie în secolul V că în Scythia minor "bisericile erau conduse bine de oameni îndrăzneți, mulțimile nu-și schimbau credința de mai înainte; fară îndoială se spune că din această pricină sciții au rămas la vechea lor credință. Neamul acesta are multe orașe , sate și cetăți. Capitala este Tomis, oraș mare și bogat, pe tărmul mării... Și până în ziua de azi stăpânește acolo vechiul obicei ca bisericile întregului neam să aibă un singur episcop" (hist eccl, VI, 21,2-3). Acest text reprodus aproape identic în Acta Sanctorum ian III 235, poate trimite la o orgnizare anterioară recunoașterii creștinismului și este de văzut ca fiind o formă de organizare specifică - bisericile numeroaselor orașe recunoșteau preeminența episcopului de la Tomis.

Împăratul Zenon (Corpus Iuris Civilis, I,3, 35 [36]) atunci când se îngrijește ca fiecare oraș nou sau reconstruit să aibă propriul episcop nu numai propriul teritoriu, independent de oricare alt oraș, face referire la particularitatea de organizare din Scythia Minor, unde "preasfintele biserici de sub oblăduirea orașului Tomis" să rămână cu organizare proprie. Motivul invocat ar fi starea precară a bisericilor, zdruncinate fără întrerupere de incursiunile barbarilor, ori de altfel sunt chinuite de sărăcie și nu pot fi ajutate în alt chip decât prin mijlocirea iubitorului de Dumnezeu episcop din Tomis, care este și orașul de reședință civilă. Analizând din nou textul prevederii lui Zenon este mai potrivit să vedem în clauzele generale ale legii consfințirea dezvoltării autonome a orașelor cu statut recunoscut de împărat, pentru a stăvili ingerințele în viața religioasă și civilă a acestora. Exceptia scitică constă însă în faptul că prin organizare proprie bisericile orașelor recunoșteau autoritatea episcopului de Tomis; dacă ținem cont că Paternus în 520 la sinodul de la Constantinopol era episcopus provinciae Scythiae, metropolitanus, este de presupus că în provincia dunăreană era din vechime obiceiul ca episcopul de Tomis să fie al întregii provincii, ceilalți episcopi locali, existenți cel puțin în marile orașe (grecești sau de drept roman), recunoscându-i autoritatea.

Textul legii chiar permite să se conchidă că episcopul de Tomis avea autoritatea metropolitană asupra celorlalți episcopi din provincie, în temeiul faptului că avea reședința în centrul puterii civile a provinciei.

Episcopul unui oraș de drept roman avea autoritate asupra comunității din oraș și din teritoriului său. Un baptisteriu într-un oraș roman de importanța celui care este Tropaeum Traiani nu poate să aibă aceeași semnificație cu cea a unor baptisteria în mici castella de pe limes; comunitatea religioasă din Tropaeum, nu poate fi asimilată cu micile centre religioase din așezările militare de pe limes. Din cele știute până în acest moment putem afirma că odată cu recunoașterea creștinismului și protejarea lui de către Constantin cel Mare, la Tropaeum Traiani își croește drum o nouă formă de autoritate morală și socială, cea a episcopului, ales de comunitatea creștină.

Basilica episcopală B se află în vecinătatea imediată a marelui turn dreptunghiular, în care s-au descoperit mari cantități de grâne carbonizate. Nu avem elemente de datare exactă a momentului construcției turnului de provizii, dar descoperirile arheologice și numismatice au permis concluzia că inscripția de fundație pusă de Licinius și Constantin în 316 nu a marcat terminarea lucrărilor de fortificație care s-au desfășurat și în deceniile următoare. Credem că putem pune în legătură edificarea marelui turn de provizii în vecinătatea basilicii episcopale de dreptul bisericii de a lua a zecea parte din recoltă în scopuri caritabile (Vita Sancti Severi, 17, 2; 18).

 

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 Pag.18 19 | 20 | ÎNAPOI