ÎNAPOI
Planul basilicii de marmora obtinut ca urmare a sapaturilor din primul deceniu al sec. XX dupa V. Parvan


Basilica B, de marmoră în ultima sa formă, desăvârșită înaintea părăsirii orașului, a fost cercetată până în 1909; în 1979, am început cercetări stratigrafice în basilica de marmoră insuficient publicată și neconservată și am definit un plan complex, rezultat al adăugirilor repetate pe parcursul a aproape trei secole de existență. Basilicii B ințiale, cu trei nave și absidă semicirculară spre răsărit i s-au adăugat un nartex și un atrium, iar spre est pastoforia... Baptisteriul a suferit transformări esențiale între prima fază și cea pe care o cunoastem azi. Axul basilicii nu este paralel cu cel al baptisteriului; baptisteriul este parallel cu zidul de incintă pe sectorul de nord al laturii vestice.

Pavajul unei piatete ce se deschide spre stradela din sudul basilicii de marmora


Spre sud basilica B este mărginită de o stradelă lată de 2,10 m pavată cu țigle (28 x 32 cm), care debușează în curtea în care s-a ridicat baptisteriul. La sud, din această stradelă, se intra intr-o suprafață pavată cu lespezi de piatră.

Baptisteriul a fost construit într-o curte creată probabil prin închiderea unui decumanus. Între nivelul stradelei și ultimul nivel de pavaj din "piațetă" este un decalaj de 0,40 m, rezolvat prin trepte practicate în dalajul de piatră ce mărgineste baptisteriul.

Basilica B are un naos cu trei nave (nava centrală 7,85 x 25,50 m; nava de nord 3,90 x 25,50 m iar cea de sud 4 x 25,50 m) absida are o deschidere de 6,40 m și raza de 3,60 m; în fața absidei s-au păstrat bazele pentru cancelli în jurul altarului.

Spre vest, basilica are un nartex (18,20 x 4,35 m), din care se făcea accesul în fiecare din cele trei nave. În nartex se intra din spre atrium, dar și din spre sud din spre curtea în care se afla baptisteriul. În zidul exterior, în colțul dinspre baptisterium a fost folosită ca piatră de construcție o inscripție Această intrare era protejată de un propyylon sprijinit de două coloane (interaxul 3,20m).

Atât propylonul cât și intrarea de pe latura de sud a nartexului au fost desființate în ultima fază de refacere a basilicii.

Atrium-ul (7,10 x 7,70 m) este mărginit pe trei laturi de un porticus (lățimea acestuia pe cele trei laturi este inegală: cel de nord a fost inițial de 3,20 m, ulterior lătit la 5 m; cel de vest este de 2,50 m, iar cel de sud de 3,40 m). Prin porticul de vest se comunica cu zona în care se ridică baptisteriul. Porticul vestic avea o intrare centrală; iar spre nord se trecea spre o stradelă lată de 4,30 m. Zidul sudic al unui edificiu ce se desfăsoară la nord de basilică, mărginea această stradelă; în zidul de pe partea nordică a srtrăzii se profilează o poartă de 1,40 m lată.

Curtea atrium-ului, imagine dinspre sud


Curtea atrium-ului era pavată cu lespezi mari de piatră și avea o phiala, ale cărei ape se scurgeau printr-un canal spre vest; la est comunica printr-o scară largă cu partea centrală a nartexului. Și din cele două aripi laterale ale atriumului se comunica prin câte o scară cu nartexul.

În prima fază de existență, basilica de aceleași dimensiuni, cu trei nave și o absidă se pare că avea spre vest doar un porticus; nartexul s-a construit într-o fază ulterioară (sfârșitul secolului V - începutul secolului VI); masivitatea pilaștrilor care împart și nartexul în trei părți corespunzătoare celor trei nave ale naosului propun acoperirea lui cu bolți; simultan cu construirea pronaosului s-a construit atriul.

Între atrium și pronaos era în continuare o diferență de nivel, și s-a construit o scară largă centrală și două scări simetrice pentru porticele laterale. Odată cu reconstrucția radicală de la sfârșitul secolului V - începutul secolului VI se vor adăuga și pastophoria care flanchează absida; Într-o fază ulterioară, databilă către sfârșitul secolului VI, încăperea din spatele absidei va fi divizată cu coloane, ale căror base se păstrează in situ.

Coloanele de marmoră și capitelele cu impostă care descopeite prin săpăturile lui Gr.Tocilescu și von Cube au dat numele basilicii se pare că pot fi puse pe seama refacerii din vremea lui Anastasius-Iustinian, când posibilitățile comunității tropeense sunt mai degrabă potrivite pentru un astfel de efort material.

Baptisteriul de langa basilica B


Cercetările noastre au avut darul să demonstreze că baptisteriul nu este o creație din epoca Iustinian, cum se credea. Baptisteriul este o construcție 6 x 11m cu latura lungă orientată nord-sud. În faza ultimă are trei încăperi de dimensiuni diferite. Intrarea se face pe latura de vest a navei sudice. Nava sudică este dreptunghiulară (4,85 x 1,70 m) cu o absidă cu deschiderea de 1,20 m și adîncă de 0,70 m construită peste zidul de est, demolat anterior construcției ei până la nivelul de călcare acoperit de un strat de incendiu.

Nava sudică deschide o trecere spre nava centrală tot dreptunghiulară (5,10 x 1,70 m) cu o absidiolă 1,15 m largă și adâncă de 0,70 m. În grosimea zidului de nord, (distrus după un secol de când a fost descoperit, fără a fi fost conservat) au fost construite două absidiole care flancau intrarea în nava de nord. În colțul de sud-vest s-a păstrat și pavajul de cărămidă din ultimul moment de folosintă.

Planul baptisteriului


Nava nordică este de plan triconc. Suprfața interioară este de 3,50 x 3,60 m, absida de est este adâncă de 1 m și are o deschidere de 1,80 m, cea nordică are adâncimea de 0,95 m și deschiderea de 1,75 m; absida de vest a fost descoperită în starea cea mai proastă de conservare, fapt pentru care s-a și presupus că ar fi permis o deschidere spre stradela din vest; noi am constatat însă că peste zidul de vest s-a păstrat stratul de mortar care constituia baza pavajului în absidă; având acest element clar putem defini deschiderea absidei vestice de 1,40 m și adâncimea de 1 m.

Este foarte important de subliniat faptul că absida de nord a fost construită după ce s-a pus un pavaj de cărămidă în piața din nordul baptisteriului; cărămizile au acoperit talpa zidului nordic al baptisteriului (la un moment dat) și nu au fost îndepărtate când s-a construit absida cu adâncimea egală cu grosimea fundației.

Sondajele pe care le-am făcut în ceea ce a mai rămas după săpăturile de la începutul secolului XX, au permis să stabilim construirea edificiului baptismal la nivelul N IV, databil în epoca constantineană.

Suprafața edificiului baptismal era aceeași ca și cea din ultima fază, dar avea doar două încăperi de plan pătrat 3,90 x 3,90 și spre sud 3,50 x 3,60 m. Grosimea zidurilor variază între 1,20 și 1,36 m, ceea ce ne face să credem că cele două încăperi erau boltite.

Nava de est a baptisteriului, cu un canal pentru aductiunea apei la piscina


Încăperea de nord avea absidă spre est și fundația sub absidă era prevăzută cu un canal de aducțiune a apei urmând panta naturală a zonei unde s-a construit baptisteriul. Canalul avea o secțiune pătrată 0,30 X 0,30 m și s-a păstrat pe lungimea de 0,75 m. În exterior, nu am mai găsit urmele apeductului. Deasupra canalului se afla o mensa eucharistica de forma absidei al cărei lăcaș pătrat pentru fixarea piciorului de piatră s-a păstrat la nivelul de călcare din absidă.

Piscina, atat cat s-a mai pastrat sub nivelul de calcare din sec. V-VI


Din păcate o groapă a fost săpată în partea de răsărit a încăperii de nord și a rupt legătura dintre canalul păstrat în structura zidului și piscina; s-a păstrat doar o parte din fundația piscinei, pe care o puten reconstitui ca fiind de cruce greacă cu colțurile rotunjite; Piscina avea o fundație de 0,70 m, din care primii 0,15 m erau din piatră fără mortar; între pietrele brute din fundație a fost pus și un fragment arhitectonic din marmoră alb-albăstruie; Bazinul nu era peste tot la fel de adânc; doar partea centrală era mai adâncă cu cca 0,40 sub nivelul de călcare din N IV; ca tip, piscina quadrilobată are analogii la Ierusalim și Golgota. Considerăm că avem datele stratigrafice să datăm baptisteriul din prima fază în aceeași vreme cu prima basilică.

Ctitoria lui Traian din Scythia Minor este după cum se vede cinstită cu privilegii de către Constantin și socotim că tot lui i se datorează și edificarea basilicii B. Nu se poate pune problema că basilica s-a ridicat în absența unei comunități creștine în oraș. Desigur, nu avem date privind comunitatea crestină de la Tropaeum, anterior secolului IV; numărul mare de martiri anonimi sau consemnați în Dobrogea este doar cea mai elocventă dovadă că au existat comunități creștine în orașele dobrogene. Nu cunoaștem identitatea martirilor ale căror schelete au fost aduse în cripta de sub altarul Basilicii A și nu știm de unde sunt ei, dar nu este exclus ca să fi fost aduși din imediata apropiere, de către comunitatea care le cunoștea identitatea și martirajul.

 

| 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 Pag.17 18 | 19 | 20 | ÎNAPOI