INTERNATIONAL SOCIETY FOR CONTEMPORARY MUSIC (ISCM)

RAPORT ANUAL SNR-SIMC 2011-2012


Principalul eveniment muzical organizat de SNR-SIMC (Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană) a fost și în această perioadă Festivalul Internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”.

Între 5-10 decembrie 2011 a avut loc în București cea de-a 7-a ediție a Festivalului Internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”. Având ca generic permanent Puncte cardinale, Festivalul Secțiunii române de muzică contemporană a propus publicului, și în acest an, un program de mare interes în ceea ce privește experiențele și tendințele estetice de ultimă oră din muzica de azi. Afișul festivalului a inclus concerte camerale, recitaluri, o lansare de carte muzicală și partituri, spectacole de muzică contemporană și de expresie coregrafică contemporană susținute de interpreți și ansambluri de notorietate din țară și din străinătate. Au fost prezente la București cu acest prilej – fie ca oaspeți ai Festivalului, fie cu lucrări incluse în program – personalități componistice din diferite țări: Canada, Serbia, Ucraina, Italia, Suedia, Franța, Austria, Bulgaria, Israel, Brazilia, Slovenia, Rusia, Spania, Marea Britanie, Statele Unite. Muzica românească a fost în prim-plan și la această ediție a Festivalului prin lucrări aparținând diferitelor generații de compozitori. Aula Palatului Cantacuzino, sala „George Enescu“ și Studioul de Operă ale Universității Naționale de Muzică București au vibrat, la început de decembrie, de sonuri contemporane în cadrul unui eveniment muzical de mare prestigiu și de tradiție pe scena muzicală românească și în lume: Festivalul Internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC”.

Cea de-a 8-a ediție Festivalului Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană a avut loc în București, între 4-8 decembrie 2012, în Aula Palatului Cantacuzino și la Universitatea Națională de Muzică din București: în Sala „George Enescu” și în Studioul de Operă și Multimedia. Festivalul a avut o extensie și la Timișoara, unde a fost programat, în ultima zi, un concert simfonic. Festivalul și-a păstrat genericul din ultimele ediții: „Puncte cardinale”, încercând să exploreze universul sonor contemporan la noi și în lume, abordând în programele sale de concert orientări estetice dintre cele mai diverse. Ediția din 2012 a avut ca invitați interpreți și ansambluri de prestigiu din România și din străinătate. Programul a cuprins concerte și recitaluri camerale, spectacole de muzică contemporană, vernisarea unei expoziții de fotografii, o lansare de CD și un concert simfonic susținut la Timișoara de către Orchestra Filarmonicii „Banatul” dirijată de Radu Popa.

În privința participării compozitorilor români la Festivalul ISCM World Music Days 2012 din Belgia, juriul internațional al Festivalului ISCM a selecționat două lucrări: Furia de Dan Dediu și DIN DEMULT / FROM LONG AGO de George Balint. Din partea ARFA (Asociația Română a Femeilor în Artă) – partener al SNR-SIMC și membru asociat al ISCM – a fost selecționată lucrarea compozitoarei Mihaela Vosganian – președintă a ARFA și membră a SNR-SIMC – , Il gioco degli innocenti.

În anul 2012 SNR-SIMC a organizat și selecția lucrărilor pentru Festivalurile ISCM World New Music Days 2013 Slovacia și Austria și ISCM WORLD MUSIC DAYS 2014 – Wroclaw (Polonia). Pentru Festivalul ISCM din Slovacia și Austria juriul internațional a selecționat din partea SNR-SIMC lucrarea BrokenSpirEggEchoCristi de Octavian Nemescu. Din partea ARFA (Asociația Română a Femeilor în Artă) a fost selecționată lucrarea Glossolalia pentru vioară și bandă a compozitoarei Diana Rotaru, membră de asemenea a SNR-SIMC. Pentru Festivalul ISCM WORLD MUSIC DAYS 2014 – Wroclaw (Polonia) organizatorii au selecționat din partea SNR-SIMC două lucrări românești: Entropia de Cristian Lolea (la categoria 2 c) și L’Ange avec une seule aile de Doina Rotaru (la categoria 1 c).

Sorin LERESCU, președinte