INTERNATIONAL SOCIETY FOR CONTEMPORARY MUSIC (ISCM)

RAPORT ANUAL SNR-SIMC 2010-2011

Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC) a desfășurat în perioada 2010-2011 o activitate intensă de promovare a valorilor muzicii contemporane, cu precădere românești, atât în România cât și peste hotare. Am avut în vedere, în acest interval de timp, să continuăm proiectele din anii anteriori și să încercăm să construim noi punți de colaborare cu celelelate secțiuni naționale ale ISCM, dar și cu alte instituții sau organizații din sfera muzicii contemporane, fie din România, fie din străinătate.

În acest sens am organizat, între 13-18 decembrie 2010, în București și în Craiova, cea de-a 6-a ediție a Festivalului internațional „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC“, unul dintre evenimentele muzicale de referință și de tradiție din peisajul muzical românesc, apreciat totodată și pe plan internațional pentru valoarea programelor sale de concert.

Ediția a 6-a a Festivalului „MERIDIAN, Zilele SNR-SIMC“ a fost organizată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național – principalul susținător al acestei prestigioase manifestări muzicale internaționale – , Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România și Secțiunea Națională Română a Societății Internaționale de Muzică Contemporană (SNR-SIMC); co-organizator: Universitatea Națională de Muzică din București. Parteneri Media: Radio România Muzical, Radio România Cultural, revista Actualitatea Muzicală, Institutul de Memorie Culturală – cIMec.ro, No 14 Plus Minus, CONTEMPORANIA și Buletinul informativ în limba engleză al SNR-SIMC, Contemporary Music – Romanian Newsletter. Parteneri: Muzeul Național „George Enescu“, Asociația Română a Femeilor în Artă (ARFA), Uniunea Compozitorilor din Bulgaria, Centrul Cultural al Republicii Ungare București, AKKU (Ungaria).

Având ca generic permanent Puncte cardinale, Festivalul Secțiunii române de muzică contemporană a pus un accent deosebit, în ultima sa ediție, pe promovarea muzicii românești, în contextul aniversării, în 2010, a 90 de ani de la înființarea Societății Compozitorilor Români, în cadrul căreia funcționează SNR-SIMC. Programul a fost conceput, totodată, și în ideea raportării componisticii românești la valorile muzicale din lumea de azi, la ceea ce e nou în domeniul limbajelor și experiențelor muzicale contemporane. Ediția a 6-a a inclus pentru prima oară în programul său și un concert simfonic, în sala Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova, cu lucrări exclusiv românești.

Au fost prezente la București cu acest prilej importante personalități componistice și interpretative din diferite țări: Ungaria, Marea Britanie, Bulgaria, Franța, Letonia, Israel, Austria. Programul Festivalului din decembrie a cuprins concerte camerale, recitaluri, spectacole de operă și experimentale, într-o paletă largă de stiluri și concepte estetice, caracteristice muzicii de azi.

Aula Palatului Cantacuzino, sala „George Enescu“ și Studioul de Operă ale Universității Naționale de Muzică din București, sala Filarmonicii „Oltenia“ din Craiova au fost gazde primitoare, la mijloc de decembrie, pentru muzicieni și pentru melomani.

Luni, 22 februarie 2010, Secțiunea Națională Română a organizat la sediul său, în cadrul Cenaclurilor SNR-SIMC, o manifestare omagială cu titlul: Muzica lui Aurel Stroe. Invitate: Petruța Măniuț și Octavia Dinulescu.

Sâmbătă, 12 iunie 2010, a avut loc la Sofia, un concert de muzică românească contemporană sub genericul: Music in the Balkans (I): Romanian contemporary music. Concertul a fost organizat de SNR-SIMC și de Secțiunea bulgară a SIMC, condusă de compozitorul Velislav Zaimov, președinte totodată al Uniunii Compozitorilor din Bulgaria. În interpretarea Grupului de Muzică Nouă TRAIECT: Sorin Lerescu, director artistic, Geanina Săveanu-Meragiu, vioară, Răzvan Gachi, clarinet, Andrei Podlacha, pian au fost interpretate lucrări semnate de: Cornel Țăranu, Mihaela Vosganian, Valentin Petculescu, Elena Apostol, Sorin Lerescu, Laura Manolache, Petru Stoianov, George Balint.

Am continuat eforturile, în această perioadă, în parteneriat cu revista online No14 Plus Minus, de realizare a edițiilor online ale Buletinului informativ în limba engleză al Secțiunii Naționale Române a Societății Internaționale de Muzică Contemporană, Contemporary Music – Romanian Newsletter. Primul număr online (nr.8/2008) a apărut în martie 2011 putând fi accesat la adresa de web: http://snrnews.wordpress.com/. În perioada următoare vor apărea online nr. 9/2009 și nr. 10/2010 ale publicației noastre în limba engleză.

În ceea ce privește prezența compozitorilor români în cadrul festivalurilor ISCM World Music Days menționăm participarea președintelui SNR-SIMC la ediția din 2010 a celui mai important festival de muzică contemporană din lume, care a avut loc la Sydney, în Australia între 30 aprilie – 9 mai 2010, alături de alți membri ai SNR-SIMC, compozitorii: Mihaela Vosganian, președintă ARFA, Iulia Cibișescu-Duran și Adrian Borza. Lucrările ultimilor doi au fost selecționate – din partea ARFA și a SNR-SIMC – pentru concertele din Festivalul ISCM World New Music Days din Australia.

Pentru ediția din 2011 a Festivalului ISCM World New Music Days din Croația au fost selecționate lucrările: HĂU ZĂBAVĂ de Nicoale Teodoreanu, din partea SNR-SIMC, și Japanese garden de Doina Rotaru – membră în Comitetul Executiv al SNR-SIMC – , din partea Asociației Române a Femeilor în Artă (ARFA), organizație cu care SNR-SIMC are un acord de parteneriat pentru promovarea muzicii românești contemporane.

Sorin LERESCU, președinte