HOME

O NOAPTE FURTUNOASĂ


Comedie muzicală în două acte. Muzica de Paul Constantinescu. Libretul de Paul Constantinescu, după comedia cu același titlu de I. L. Caragiale.
Premiera a avut loc la 26 octombrie 1935, la Opera Română din București.

Acțiunea se petrece la București, la sfârșitul secolului XIX.

ACTUL I. Din discuția dintre jupân Dumitrache (bas), poreclit Titircă-inimă rea, cherestegiu din București și căpitan în garda civică și prietenul său polițaiul Nae Ipingescu (bariton) aflăm cum, cu o seară înainte la grădina "Iunion", liniștea onorabilului cetățean Dumitrache și a familiei sale, alcătuită din soția sa Veta (mezzo-soprană) și sora acesteia, Zița (soprană), a fost tulburată de privirile insistente ale unui individ spilcuit și suspect. Chiriac (tenor), omul de încredere al lui jupân Dumitrache, cel care veghează veșnic la "onoarea lui de familist" - de fapt este amantul Vetei - vine să-i reamintească jupânului că la noapte "e de rond". Spiridon (mezzo-soprană), un băiat de "procopseală" și slugă în casa aceluiași Titircă-inimă rea îi aduce stăpânului său gazeta, sabia și centironul. Dumitrache și Ipingescu citesc încântați un articol semnat Rică Venturiano, dar sunt deranjați din lectură de către vociferările Ziței care se ceartă cu fostul ei soț. Dumitrache și Ipingescu sar în ajutorul tinerei femei, în timp ce Spiridon, privind scena de la fereastră, se.plânge de viața grea pe care o duce la stăpân (arie). Atunci când Zița intră în odaie, Spiridon îi dă biletul trimis de către adoratorul ei, Rică Venturiano. Prin același Spiridon, Zița îi trimite vorbă iubitului că îl va așteapta la ea acasă, la noapte. Apoi Zița o roagă - fără succes - pe Veta să intervină pe lângă soțul ei ca să meargă din nou cu toții la grădina "Iunion". Dar Veta e amărâtă din cauza lui Chiriac, care aflând cele petrecute cu o seară înainte la grădină, îi făcuse o furtunoasă scenă de gelozie. Curând însă Chiriac revine, dornic de împăcare. Convins de către Veta că, la "Iunion" nu s-a întâmplat de fapt nimic, el își îmbrățișează din nou iubita.
ACTUL II. Chiriac și Veta se pregătesc de culcare după ce și-au făcut ultimele jurăminte de dragoste. Confundând casele din cauza tăbliței cu numărul răsturnat, Rică Venturiano (tenor) ajunge, din greșeală, în camera Vetei și nu în cea a Ziței. Veta își dă în curând seama de eroarea junelui. Prea târziu însă. Tânărul a fost zărit pe fereastră de către jupân Dumitrache care scoală acum toată casa cu țipetele sale disperate. Rică abia mai are timp să sară pe fereastră. Chiriac și jupân Dumitrache se avântă în urmărirea "bagabontului". Sosește Zița care, disperată, se teme pentru viața iubitului ei. Acesta este prins, dar lucrurile se lămuresc repede, mai cu seamă cănd jupân Dumitrache descoperă în persoana tânărului ce se află în fața sa pe combativul semnatar al articolului citit în gazetă cu puțin timp înainte. El acceptă mulțumit căsătoria Ziței cu Rică Venturiano, dar mai cere răspuns la o întrebare: "a cui este legătura de gât pe care a găsit-o pe patul soției sale?". Pe un ton familiar, Chiriac o recunoaște ca fiind a sa. Mulțumit și pe deplin liniștit, jupân Dumitrache constată că "onoarea sa de familist" a rămas nepătată...

4 secole de teatru muzical, de Ana BUGA și Cristina Maria SARBU, București, Editura DU Style: 1999Copyright: cIMeC 2001