HOME Dana BORȘAN, pianistă

Dana Borșan, solistă concertistă a Societății Române de Radiodifuziune, s-a născut la Cluj și a studiat cu profesorul Petru Florian la Liceul de Muzică din orașul natal. În 1974 a frecventat cursuri de măiestrie cu Hélene Boschi la Strasbourg și a luat parte la seminarul Muzical Internațional da la Weimar. La Universitatea Națională de Muzică din București a studiat la clasa profesorului Gabriel Amiraș. În 1992 a beneficiat de o bursă la Academia de Arte din Berlin, la clasa profesorului Georg Sava și, în același an, a studiat la Academia de Vară de la Mozarteum din Salzburg cu profesorul Hans Leygraf.

Dana Borșan a obținut numeroase premii în România în 1972, 1973, 1976, 1979 și 1983. Este laureată a unor concursuri internaționale – Varșovia (1975), Zwickau (1977), Viena (1985). A participat la festivaluri internaționale – Aberdeen (1973), „George Enescu” (1988, 1991), Postdam (1989), Florența (1991), Cluj (1995), București („Dinu Lipatti” – 1995, 1997).

De la prima apariție publică (1968) până în prezent a susținut mai mult de 750 de concerte și recitaluri, colaborând cu peste 50 de dirijori. A întreprins turnee de succes în Bulgaria, Cehia, Germania, Ungaria, Italia, Rusia, Slovacia, Marea Britanie, a realizat numeroase înregistrări pentru radio, televiziune și case de discuri (Eterna, Electrecord) și, în 1997, i-a apărut primul disc compact. În Germania a înregistrat o serie de CD-uri cu lucrări cunoscute de Schumann, Liszt, Chopin, dar și unele mai pțin cunoscute precum concertele pentru pian și orchestră de Hans Wolf și Maurice Moszkowski.

În stagiunea 2000-2001 Dana Borșan a inițiat proiectul „Integrala concertelor pentru pian de W. A. Mozart”, eveniment în premieră în viața muzicală românească, realizat în colaborare cu Orchestra de Cameră Radio și concretizat în concerte cu public, înregistrări speciale pentru fonoteca Radio și o serie de Cd-uri editate de Casa Radio.

În paralel cu activitatea concertistică, solista desfășoară o prestigioasă carieră didactică, începând din 1990, la Univesrsitatea Națională de Muzică din București. Prof.univ.dr. Dana Borșan deține din 2001 funcția de șef al Catedrei de pian, studenții săi, laureați la numeroase concursuri internaționale, fiind admiși la cursuri de perfecționare în instituții renumite din întreaga lume. Adesea este invitată ca membră în jurii naționale și internaționale.

Repertoriul Danei Borșan, extem de întins și de variat, reunește peste 30 de lucrări pentru pian și orchestră și un număr impresionant de sonate și piese pentru pian. Solista abordează cu același succes și genul cameral, evoluțiile sale împreună cu Cvartetul "VOCES" fiind de referință în acest sens. Elogioasele extrase de presă, de pretutindeni unde a concertat, subliniază excelentele calități interpretative ale artistei.Filarmonica „George Enescu”, Caietul-program

[Filarmonica „George Enescu” stagiuni 2002-2003]
Copyright: cIMeC 2006