HOME
FILARMONICA ORADEA

Orașul Oradea, vechi centru de cultură, a cunoscut o viață muzicală intensă încă din secolul al XVIII-lea, de când tânărul muzician Johann Michael Haydn, fratele cel mic al lui Joseph Haydn, a ocupat postul de organist și dirijor al orchestrei episcopale din localitate. El și urmașul său, Karl Ditter von Dittersdorf sunt ctitorii vieții muzicale orădene. În vremea lui Dittersdorf, orchestra era compusă din valoroși artiști de la Viena și Praga, numărând 34 de instrumentiști, astfel ea fiind una din cele mai bune orchestre din Europa. Viața muzicală intensă va atrage un număr mare de interpreți muzicieni pentru concerte de la Oradea, printre care amintim: Pablo Sarasate, Henryk Wieniawski, Pablo Casals, George Enescu, Bela Bartok, Bronislaw Huberman etc.

Din 1949, Societatea Filarmonică devine Filarmonica de Stat, având o activitate susținută și permanentă de concerte, colaborând cu un număr mare de muzicieni de renume: Igor Oistrah, Daniil Șafran, Gidon Kremer, Ruggiero Ricci, P. Pierlot, A. Joo, Zoltan Kocsis. Repertoriul orchestrei este foarte bogat, cuprinzând lucrările compozitorilor preclasici, clasici, romantici până la creațiile secolului XX: Serghei Prokofiev, Dmitri Șostakovici, Richard Strauss, Ottorino Respighi, Igor Stravinski, Carl Weber, Arnold Schonberg, Bela Bartok, Leonard Bernstein, Aaron Copland etc.
Pe lângă activitatea sa permanentă la sediu, orchestra a participat ca invitat la unele festivaluri de prestigiu din Europa: Lancut, Assisi, Macerata, București, Viena. De asemenea, a mai răspuns unor invitații de a susține concerte în Polonia, Ungaria, Austria, Germania, Franța, Luxemburg, Italia și Cehoslovacia.

Text oferit de secretariatul muzical, 1996


[Filarmonici (Philharmonics)]
Copyright: cIMeC