HOME

COMUNICAT DE PRESĂ

MINISTERUL CULTURII ȘI CULTELOR - OPERA NAȚIONALĂ TIMIȘOARA
Director general: CORNELIU MURGU

prezintă duminică, 2 ianuarie 2005, ora 18

CONCERT EXTRAORDINAR Johann Strauss
Conducerea muzicală: WOLFGANG GRÖHS (Austria)
ORCHESTRA OPEREI NAȚIONALE ROMÂNE TIMIȘOARA

WOLFGANG GRÖHS
S-a născut la Viena în anul 1950 într-o familie de muzicieni, tatăl său, Anton fiind violonist și profesor la prestigiosul cor de baieți din Viena (Wiener Knabenchores). Încă din copilărie, Wolfgang Gröhs a învățat să cunoască și să aprecieze compozitorii clasici. De la vârsta de cinci ani a început studiul pianului, mai întâi privat, iar mai târziu la Conservatorul de Stat din Viena.
După terminarea studiilor gimnaziale la profilul uman și-a început studiile despre compoziție, armonie și dirijat, în special cor, la Academia de Muzică din Viena, urmând ca în anul 1972 să-și înceapă pregătirea ca dirijor la clasa profesorului Hans Swarowsky, reușind, ca în același timp, să dirijeze marile Misse de Mozart, Haydn și Schubert în mai multe concerte în biserici. Prin abnegație și consecvența de care a dat dovadă a reușit ca în cel mai scurt timp să devină asistent și corepetitor al mentorului său la Opera de Stat din Viena.
Anul 1975 îl regăsește pe Wolfgang Gröhs la clase de dirijat ca titular, materializându-și cunoștințele în proiecte interesante, alături de studenții săi: "Bărbierul din Sevilla", "Fidelio" și "Ariadna din Naxos", presa de specialitate copleșindu-l de laude. Anii care au urmat au însemnat noi opere puse în scenă a compozitorilor: Paisiello, Haydn, Ibert, Menotti, Donizetti, Rossini, de Falla, fie ca dirijor, fie ca repetitor. În următorii șase ani, Wolfgang Gröhs este angajat în calitate de dirijor la Teatrul "Raimund" din Viena, realizând cu programe de operă și operete, numeroase turnee artistice în Germania, Elveția, Italia, Olanda. Tot în același timp urmează debutul său ca dirijor de "simfonic" la pupitrul celebrei filarmonici vieneze cu un concert pentru flaut și orchestră de W.A. Mozart. Este invitat să dirijeze la Napoli, Salzburg, Budapesta, Moscova, Tokio, Hiroshima, în Taiwan și în România.
După mulți ani de planuri și vise, Wolfgang Gröhs reușește ca în anul 1992 să ducă la împlinire înființarea unei orchestre multinațională și multietnică de elită: Europa Symphony Orchestra, formată din cei mai talentați artiști din Austria, Germania, Italia, Ungaria și România, reușind ca în cel mai scurt timp să-și găsească locul printre cele mai importante orchestre din Europa. Fondator, dar și dirijor al acestei orchestre, Wolfgang Gröhs a perfecționat continuu calitatea și omogenitatea interpretativă, realizând numeroase imprimări de radio și de televiziune, participând la numeroase festivaluri (Salzburger Festspiele) și concerte, inclusiv invitația permanentă anuală, în cadrul celor mai importante manifestări culturale din China.
Wolfgang Gröhs a fost invitat în anul 2001 la Orchestra simfonică din Hanoi (Vietnam) ca dirijor permanent, realizând aici o premieră națională cu spectacolul "Flautul fermecat" de W.A. Mozart. A participat, anual, ca dirijor sub egida Ministerului Afacerilor Externe din Austria la diverse proiecte culturale, concerte simfonice (Ludwig van Beethoven, Fr. Schubert), gale de operă (2001 la centenarul morții lui G. Verdi), zilele muzicii lui W.A. Mozart (300 de ani de la nașterea compozitorului). Din anul 1995, Wolfgang Gröhs la pupitrul dirijoral al Europa Symphony Orchestra realizează numeroase înregistrări pe CD cuprinzând operele marilor compozitori, printre care și colaborarea cu firma de accesorii muzicale "Thomastik-Infeld".
Wolfgang Gröhs este invitat în anul 2003 să colaboreze cu Orchestra Simfonică din Damasc (Siria), presa de specialitate afirmând: "o puternică personalitate cu un stil dirijoral economic și cu cote de calitate ridicate."

Program

Johann Strauss - "Tritsch Tratsch Polka"
Johann Strauss - "Accelarația"
Josef Strauss - "Plappermaeulchen"
Johann Strauss - "Tren de plăcere"
Johann Strauss - Escadrila din "Bal mascat"
Johann Strauss - Marș egiptean
Johann Strauss - "Im Krapfenwald"
Johann Strauss (tatăl) - "Galopul chinezului"
F. Lanner - "Izvorul minunat"
Johann Strauss - "Galopul bandiților"
Pauza
Johann Strauss - "Voci de primăvară"
Johann Strauss - "Libelula"
Johann și Josef Strauss - "Fără griji"
Johann Strauss - "La vânătoare"
Josef Strauss - "Plăcerea cântăreților"
Johann Strauss - "Tik Tak"
Johann Strauss - "Vin, femei și cântec"
Johann Strauss - "Polka câmpenească"
Johann Strauss - "Polka șampaniei"
Josef Strauss - "Tunete și fulgere"

Conducerea muzicală: WOLFGANG GRÖHS (Austria)
Orchestra Operei Naționale Române Timișoara
Concert Maeștri: CORINA MURGU - OVIDIU RUSU


Însuflețit de spiritul Sfintelor Sărbători de Crăciun și ale Anului Nou, doresc să transmit publicului timișorean atât de îndragit de colectivul instituției noastre, multă fericire și pace divină, bucurii și împliniri, realizări și succese depline.

La Mulți Ani, 2005 !

CORNELIU MURGU, Director General

Copyright: cIMeC