Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
OPERA COMICĂ PENTRU COPII – a 14-a stagiune!
PREMIU VIP pentru IMAGINEA ROMÂNIEI ÎN LUME!

(Smaranda Oțeanu-Bunea – 15 noiembrie 2012)
2012-2013 înseamnă pentru OCC, a 14-a stagiune. Exact la data de 15 octombrie 1998 anunțam, în Foyerul Universității de Muzică într-o conferință de presă, că am lansat OPERA COMICĂ PENTRU COPII având tot suportul moral și, nu numai, al Uniunii Criticilor Muzicali. Erau prezenți, bineînțeles, Grigore Constantinescu, colegi de la Radio, Televiziune, soliști de la Operă, dirijori, scenografi. De ce o companie de operă pentru copii? Știam că nicăieri in lume, nu există o astfel de instituție, prin care copiii să beneficieze de stagiuni permanente închinate lor, să poată vedea și asculta opere preclasice, clasice, balete, musical-uri, toate puse în scenă și realizate de artiști de top. Sigur, toate marile instituții lirice au și stagiuni de vară și de iarnă pentru copii, producții pentru cei mici – dar un ansamblu permanent și specializat în dialogul cu spectatorii cei mai sinceri și exigenți, COPIII, nu!

Momentul fondării a fost extrem de important, ca și primul spectacol, DIRECTORUL DE TEATRU de MOZART, în regia lui RADU GABREA, scenografia VIORICA PETROVICI, soliști SILVIA VOINEA și FLORIN DIACONESCU, premieră la Palatul Cotroceni! Ce a urmat? Ani de zbateri, pentru fiecare premieră, o goană incredibilă după sponsorizări, bucuria unor PREMII NAȚIONALE, intrarea într-un Program ARCUB, prin care am sărit de la 12 spectacole pe an la 36, INSTITUȚIONALIZAREA – 16 IANUARIE 2003 și lungul drum către impunerea brand-ului. Am jucat la Palatul Copiilor printr-o excepțională colaborare cu dl. director RADU ANGHEL VASILESCU până în 2009, cînd am devenit administratorii SĂLII fostului TEATRU GIULEȘTI și de sub o tonă de gunoaie, spre uluirea, enervarea, foștilor gestionari ai spațiului ajuns într-o stare deplorabilă – am realizat cel mai frumos teatru pentru copii – generos, elegant, funcțional, parter-etaj, 450 de locuri și de oriunde se vede perfect!

Ei, acum începe „Telenovela”! Dacă viețuiam în continuare la Palatul Copiilor, într-o sală de 200 de locuri, unde marea problemă era spațiul de repetiții – cred că puteam, vorba cuiva, să facem stagiuni permanente în Caraibe și nu deranjam pe nimeni. Acum însă, interesul este maxim, cu toate încrengăturile posibile, astfel încât, diverse voci răzlețe, care în viața lor nu au construit un coteț, se tot întreabă și se miră, într-o invidie nemărginită, cum de OPERA COMICĂ PENTRU COPII are vreo 200 de reprezentații pe an, peste 60 de titluri în repertoriul permanent, peste 60.000 de mici spectatori pe an, 16 PREMII INTERNAȚIONALE și 22 PREMII NAȚIONALE… Asta e, poți să ai, în același timp, și vorbe înveninate de la unii care habar nu au ce este opera comică, și aplauzele și entuziasmul copiilor de toate vârstele… Ce este mai important pentru noi?!

Iar de cînd FELICIA FILIP, director artistic al OCC, în work-shop-urile pe care le susține, îi invită pe cei mici nu numai să aplaude, dar să ceară și bis, dacă le place vreo arie, vreun moment coregrafic… durata spectacolelor s-a mărit simțitor. E simpatică problema, pentru că pe afiș sunt, înafară de CENUȘĂREASA – balet care a primit distincția VIP pentru „cel mai bun spectacol pentru copii”, „COANA CHIRIȚA” cu formidabila STELA POPESCU, premierele „VRĂJITORIILE LUI DULCAMARA” (adaptare după ELIXIRUL DRAGOSTEI de Donizetti), baletul „FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ”, musicalul „MARIA” – și, fiecare minut este numărat. Să nu uitați, noi avem spectacole luni și marți, orele 11.00 și 13.00, vineri ora 18.00. Iar turneele noastre, vezi GERMANIA, KUWEIT, SRI LANKA, REPUBLICA MOLDOVA, ISRAEL etc. (le numesc pe cele mai apropiate), la fel ca și cele din țară, cu mici excepții, nu depășesc 5 zile și, sunt programate în general, în perioada vacanțelor.

Și, pentru că am amintit de VIP, aflați că suntem onorați că VIP-ul pentru IMAGINEA ROMÂNIEI ÎN LUME - 2013 este al OPEREI COMICE PENTRU COPII! Nu de altceva, dar aceleași voci pline de invidie, se întrebau ce interes are bucureșteanul, ca o instituție artistică să aducă PREMII INTERNAȚIONALE? Nu mă obosesc să le răspund, dar faptul că OCC-BUCUREȘTI-ROMÂNIA este ovaționată pe BROADWAY sau la DISNEYLAND PARIS, la MUMBAY sau la MADRID –, decernându-i-se importante trofee înseamnă suprema răsplată.

A venit cu adevărat TOAMNA. Până și MAGNOLIA din fața casei mele, până și CORCODUȘUL SĂLBATEC au înțeles. Semn că, pînă la urmă, nimeni și nimic nu poate schimba nici mersul anotimpurilor, nici roata Istoriei, nici…

Copyright: cIMeC – 2012