Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
UN PORTRET – ALEXANDRU ARȘINEL
(Smaranda Oțeanu-Bunea – 25 iulie 2012)
ARȘI !

Fiecare dintre noi, dacă am vrea să ne numărăm prietenii, prietenii adevărați, la care oricând poți găsi o vorbă, un sfat, chiar dacă îi vezi când și când, și nu-ți permiți să le mănânci timpul degeaba – am constata că degetele de la o mână sunt prea multe... Pentru mine, unul dintre ei, la fel ca și STELA, este, fără îndoială, ARȘI!

ARȘI, cel despre care am scris, în calitate de critic muzical, zeci de cronici laudative, făcându-mă, pe vremuri, că nu pricepeam „șopârlele” și „șopârlițele” textelor lui Mihai Maximilian. Cel care mă atrăgea, prin numele lui de pe afiș, la toate minunățiile BOEMEI. Cel care, cu siguranță, m-a făcut să respect și mai mult genul atât de complex și sofisticat al revistei, pe cât de popular, tot atât de dificil de construit în datele bunului simț și ale profesionalismului.

Și-a cîștigat popularitatea, ridicînd la cote maxime audiența spectacolelor, s-a zbătut ca nimeni altul, ca revista românească să aibă toate onorurile publicului, dar și ale edililor, care nu aveau încotro, trebuiau să înțeleagă că fără o sală renovată și ultradotată, fără un buget care să dea fastul atît de specific marilor producții, revista nu poate trăi onorabil. Pentru că ARȘI este un mare actor, pe care toată suflarea românească îl iubește, ambitusul posibilităților artistice fiind extrem de generos – face comedie, cântă cu vocea sa caldă, penetrantă, evergreen-uri pe care nimeni nu le refuză, niciodată, poate rezolva, este știut, orice rol de dramă, de orice calibru, te face să-ți ții respirația la cupletele acide, sarcastice, la travesti-uri sale râzi în hohote... Este un mare actor, dar și un formidabil manager care ține la performanțele echipei lui, care nu uită tinerii, care gândește evenimentele teatrului pe care îl conduce, pe termen lung... Și, mai e ceva: i se luminează fața, zâmbește cu ochii când vorbește despre distinsa lui soție, despre băieți, despre nepoți – familia fiind sufletul lui..., și, poate, și marele secret al unei vieți împlinite...

Sunt mulți actori de top. Pe unii însă prefer să-i văd doar pe scenă, bănuindu-i măcinați de orgolii, de toate convulsiile lumii în care trăiesc.
Harul lui ARȘI este însă, aparte! Așa cum am spus, la fel ca și STELA – poate de aceea durează de decenii acest CUPLU DE AUR care face săli arhipline, oriunde pe lumea asta sunt români! – face parte dintre ELITE. E uriaș, marea popularitate, culmea, îl ține cu capul pe umeri, cu picioarele pe pământ și, niciodată nu o să-l vezi că uită să fie și MARELE OM.

Copyright: cIMeC – 2012