Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
BUCUREŞTIUL – VEDETA CAPITALELOR LUMII
(Smaranda Oţeanu-Bunea – 21 septembrie 2009)
Vârtejul, magia Festivalului Internaţional „George Enescu”, ediţia XIX-ea, sunt un câştig greu de egalat şi cuantificat: vezi parada unor mari orchestre europene, a unor celebri solişi, concursul, simpozionul, sălile arhipline la Ateneu, Opera Română, Sala Palatului...; sentimentul ciudat că după Saint Martin in the Fields nimic nu mai poate urma şi te întrebi unde ar putea cânta acest ansamblu cameral ca să-l asculte lumea întreagă: pe o culme de munte, într-o catedrală, pe o imensă plajă lângă un ocean liniştit?

Şi totuşi, după acea divină după-amiază, ofertele nu s-au oprit şi melomanii au încercat să nu piardă întâlnirile pe care, probabil, le aşteptau de ani.

Se comentează Festivalul pretutindeni în lume. Este comparat cu faimosul Salzburg, iar capitala noastră pare să aibă în acest septembrie o hlamidă de aur, o aureolă cu totul specială şi, unică în secole. Pentru că, tot în aceste zile, mai bine spus, pe data de 20 septembrie, s-au sărbătorit şi 550 de ani de la prima sa atestare documentare, când, în 1459, Vlad Ţepeş a semnat acea donaţie făcută unor mici feudali. Un prilej formidabil pentru Primăria Capitalei, Consiliul General, Comisia de Cultură, instituţiile de artă bucureştene, să fie prezente timp de 8 zile, 12-20 septembrie, la un maraton fără precedent: concerte, reprezentaţii pentru toate vârstele în spaţiile consacrate, dar şi în Piaţa Constituţiei, Piaţa George Enescu, Centrul istoric, parcuri, muzee (sper că nu aţi ratat Noaptea Albă dintre 19-20 sept, cu intrare liberă !), o etalare a costumelor de epocă, plimbări cu trăsura, tradiţionala bătaie cu flori de la şosea, gale, comunicări, târguri de meşteşugari, parada tramvaielor cu cai...

Public? Fără număr, cu aplauze şi ovaţii pentru cei ce le-au cucerit inima. Aşa cum s-a întâmplat şi la medalionul etno lansat de OPERA COMICĂ PENTRU COPII în Piaţa Constituţiei, chiar în dimineaţa de 20 septembrie, o onoare pentru această performantă companie de a anunţa fanii că iată, după 11 ani de existenţă (cu 150 de spectacole pe stagiune, 50 de titluri în repertoriul general,o audienţă de peste 50000 de copii într-un an, 12 Premii Naţionale, 8 Internaţionale, turnee din India , Coreea de Sud, până în Franţa, Spania Tunisia...) – are SALĂ DE TEATRU şi, nu peste multă vreme, Sala Giuleşti va deveni OPERA COMICĂ PENTRU COPII, şi-şi va deschide porţile pentru micii melomani!

Septembrie de aur pentru BUCUREŞTI!

Şi magia Festivalului Internaţional „George Enescu”, şi maratonul sărbătorii BUCUREŞTI-550, onorate de prezenţa unui impresionant număr de primari veniţi de peste mări şi ţări...

O şansă unică în calendarul de secole al capitalei mai tănără, mai colorată, mai dinamică şi optimistă ca niciodată... Semn că orice s-ar întâmpla, prin oricâte griji am trece să nu uităm ai cui suntem, de unde suntem şi, că mai ales dragostea şi respectul nostru o poate apăra, prin veacuri.

Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009