Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
DIN NOU: SĂ NU PIERDEM DIN VEDERE ESENŢIALUL!
(Smaranda OČ›eanu-Bunea, muzicolog – 24 septembrie 2007)
Aşa este: să nu cumva să pierdem din vedere Esenţialul!
Anume: trăim un mare eveniment, o sărbătoare pentru care ne invidiază celebre oraşe ale lumii, iar publicaţii consacrate recunosc rangul, talia, clasa Festivalului nostru.
Sigur, în orice „bătălie”, mai sunt şi pierderi şi mici erori de parcurs: vezi o anchetă importantă, pe tema unui subiect extrem de sensibil, precum „Oedip”, deturnată de un coleg mai harnic, fără acordul autoarei, spre altă publicaţie decât cea dorită...; vezi interviuri stângace care fac mai mult deserviciu interlocutorilor...; vezi dimineţi de muzică bună, fără prea mulţi spectatori...; vezi distribuţii nefericite pentru Traviata, Tosca...; vezi nenumăratele schimbări de program operate pe ultimii metri, care fac din pliante, de exemplu, o teribilă capcană – pe care am simţit-o pe pielea mea, într-o regretabilă citare... Dar ce conteză?

Ce mai contează când te afli pe un „Bulevard al Celebrităţilor” şi poţi să-i spui direct Doamnei Argerich ce minunată a fost, poţi să-l întrebi pe Sir Colin Davis care sunt mecanismele invizibile prin care un dirijor poate, de-a-lungul deceniilor, să-şi schimbe atitudinea, viziunea asupra unei capodopere, iar Menahem Pressler îţi povesteşte cum a intrat în posesia Trio-ului „Serenade Lontaine” şi, ce sentimente are pentru Enescu... Erori de parcurs?! Or fi, dar iată cum melomanul caută în fiecare seară Agendele „dirijate”, coordonate cu abilitate de Cristina Bohaciu, şi-şi confruntă părerile cu nume de vârf din critica muzicală: Viorel Cosma, Elena Zotoviceanu, Ada Brumaru, Daniela Caraman-Fotea, Luminiţa Vartolomei, Grigore Constantinescu, Petre Codreanu...

Cum MELOS-ul – publicaţie de critică şi informaţie muzicală – revistă pe care o conduc de 18 ani, lansată acum într-un impresionant tiraj – ediţie specială (redactor şef Costin Popa, secretar general de redacţie Liliana Constantinescu) a dispărut în câteva clipe de pe mesele presei, la Sala Palatului, la Ateneu, la Operă... Cum a crescut audienţa emisiunilor muzicale Radio închinate acestei desfăşurări artistice maraton!

Şi, parafrazându-l pe Domnul Traian Băsescu, preşedintele României, care a decorat deunăzi muzicieni celebri – Dan Grigore, Nicolae Herlea, Pascal Bentoiu, Ştefan Niculescu... – şi observa cu umor că uneori, cum a fost cazul lui Dan Grigore, eşarfa–simbol a Ordinului STEAUA ROMÂNIEI în Grad de MARE CRUCE, poate fi „prea mică”, gândind la tot ce a făcut un artist de talia sa pentru ţară – mă întreb: a reuşit această ediţie – cu defilarea ei impresionantă de celebrităţi venite din toate colţurile globului – să omagieze, cu adevărat, geniul lui Enescu?!
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007