Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
SAMPLING BUCHAREST
(Smaranda OČ›eanu-Bunea, muzicolog – 22 aprilie 2007)
În timp ce viaţa artistică a Bucureştilor este cu adevărat extrem de ofertantă, că nici nu s-au stins bine ecourile „Trubadurului” lui Hausvater şi, Opera Naţională a fost gazdă Ansamblului olandez de dans contemporan care ne-a ţinut vreo două ore cu sufletul la gură, apoi a invitat-o pe Ruxandra Donose în concertul cu „Cenuşăreasa” de Rossini – nu de altceva, dar să culeagă binemeritate ovaţii, iar Opereta s-a lansat într-un „Broadway” mult discutat dar şi asaltat de melomani, ca să nu mai vorbim de Orchestra simfonică Radio şi splendidul Recviem de Verdi, din preajma sărbătorilor pascale... – se pregătesc mari evenimente şi în capitalele europene. Iar cel mai apropiat şi complex este, SAMPLING BUCHAREST, adică ZILELE BUCUREŞTILOR LA VIENA, în organizarea Primăriei Capitalei.

Ce înseamnă SAMPLING BUCHAREST? 27 de zile din luna mai, în care vienezii, turiştii se vor întâlni în Prater, Karlsplatz, pe străzile centrale, în pieţe, la Palffi Palace sau Stadt Theater – cu zeci de artişti români. Vor fi expoziţii de fotografii, de timbre, de sculptură, pictură, concerte de muzică populară, jazz, recitaluri stradale intitulate „muzica cetăţii”, spectacole de teatru, de pantomimă, animaţie, spectacole de balet... Sigur că actorii teatrelor „Bulandra”, „Nottara”, de Comedie, „Ţăndărică”, „Masca” etc. – au pregătite cele mai interesante reprezentaţii, dar sunt pe fază şi Orchestra populară condusă de Gheorghe Zamfir, şi formaţia Teodorei Enache, şi tinerele talente ale Liceului „George Enescu”. Cu alte cuvinte, nu va fi zi de lună mai în care să nu se vorbească la Viena despre arta românească, despre pictori, sculptori, animatori, virtuozi instrumentişti, balerini...

Şi pentru că veni vorba de balet, aflaţi că OPERA COMICĂ pentru COPII se va întâlni în PRATER, în KARLSPLATZ, cu cei mai mici melomani, oferindu-le în perioada 12-14 mai, nouă spectacole cu baletul de buzunar „PYGMALION”, în regia şi coregrafia lui Mihai Babuşka, din distribuţie făcând parte Oana Popescu, Cătălin Caracaş, Oana Bădănoiu..., actorii Daniel Filipescu, Sorina Tiron. De fapt, este unul dintre titlurile cu care OCC va fi prezentă în iulie la Festivalul internaţional de la Keochang – Coreea de Sud şi, în noiembrie, la New Delhi (India). Iar dacă în februarie, OPERA COMICĂ pentru COPII a făcut săli arhipline cu premiera musicalului românesc „PIATRA DIN CASĂ”, protagonistă fiind STELA POPESCU, dacă în luna martie, de furtunoase aplauze s-a bucurat şi premiera de balet „OBLIO” – drumul spre Viena, cu o reprezentaţie de ţinută, precum „PYGMALION”, la care mii de copii, până în momentul de faţă, au ovaţionat balerinii, actorii, pare o promisiune de mare succes.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2007