Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
PREMIILE FORUMULUI MUZICAL ROMÂN – pentru anul 2005
(Smaranda Oțeanu-Bunea, muzicolog – 20 noiembrie 2005)
Lansat în anul 2000, FORUMUL MUZICAL ROMÂN – preşedinte de onoare DAVID OHANESIAN, for de opinie, de atitudine, for independent din care fac parte personalităţi din diverse domenii ale vieţii muzicale (critici, muzicologi, scenografi, regizori, dirijori, manageri de instituţii de rang naţional, interpreţi, publicişti şamd) – nu odată, în aceşti ani a pledat cu autoritate, cu succes, în faţa forurile de decizie, pentru îndreptarea unor grave erori privind soarta unor instituţii muzicale, pentru instituţionalizarea unor companii cu o agendă de larg interes, pentru lansarea unor talente autentice în circuitul internaţional...

Uniunea Criticilor Muzicali, Uniunea Interpreţilor, Uniunea Ziariştilor Profesionişti, prin reprezentanţi de marcă, au susţinut întotdeauna demersurile respective, iar atunci când succesul a devenit realitate, cu siguranţă, câştigător a fost marele public. În fine, iată că ne aflăm la cea de a 6-a ediţie a PREMIILOR FRM şi, consiliul a hotărât în aceste zile, numele laureaţilor. O dezbatere aprinsă care, în final a ajuns la cele mai interesante nominalizări. Pentru că trebuia să ţinem seama de cei care au determinat succesul recentei ediţii a Festivalului Internaţional „George Enescu” (succes managerial – ARTEXIM, succese media – POSTUL DE RADIO ROMÂNIA MUZICAL „GEORGE ENESCU”, muzicologul MIHAI COSMA, FORMAŢIILE MUZICALE RADIO...), de mari nume ale muzicii româneşti – compozitorul Aurel Manolache, dirijorul Ilarion Ionescu-Galaţi care, de-a-lungul a peste 5 decenii, au clădit o viaţă artistică plină de evenimente în oraşele cărora aparţin şi nu numai, de realizările unor distinşi creatori, precum regizorul Cristian Mihăilescu – directorul Operei din Braşov, pianista Ilinca Dumitrescu – directorul Muzeului Naţional „George Enescu” – profesionişti de marcă... NU puteau fi uitaţi sponsorii (numiţi MECENA), iar la PREMIILE DE EXCELENŢĂ – INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN, preşedinte Horia Roman Patapievici, cu o implicare exemplară în PROIECTE MUZICALE de referinţă, în special cele desfăşurate în ANUL ENESCU.

PREMIILE FRM – o sărbătoare pentru muzicieni, mai ales că DECERNAREA, GALA propriu-zisă va avea loc vineri, 9 dec. 2005, ora 19.00, în deschiderea concertului Orchestrei Naţionale Radio, în transmisie directă, tocmai pentru a fi conectaţi la eveniment milioane de melomani!

LISTA PREMIILOR
Copyright: cIMeC – 2005