Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
SĂ TE INVIDIEZE LUMEA, MARIUS ȚEICU!
(Smaranda Oțeanu-Bunea – 1 iulie 2014)
Minunată cartea MARIUS ȚEICU, COMPOZITOR DE TOP, autor DANIELA CARAMAN-FOTEA!

Nu știu dacă mai are vreunul dintre contemporanii noștri șansa unei astfel de lucrări minuțios concepută, alert și vivace scrisă, cu talent jurnalistic, dar, mai presus de orice, fiecare pagină așternută cu mult, mult suflet… Mai ales că este vorba de un creator în plină carieră, care a făcut și face istorie în muzica ușoară, pop, de gen, în musicalul românesc…

Știți cum mi s-a părut această povestire-fluviu, intersectată cu prețioase documente și cuprinsă în 270 de pagini? O superbissimă aniversare a lui Țeicu, undeva, într-un loc mirific, pe malul unui lac, la care, de voie, de drag, din prietenie, respect, au venit zeci și zeci de prieteni-soliști, libretiști, regizori, textieri, critici, muzicologi… fiecare adresându-i urări, vorbe bune, depănând amintiri... Țeicu nu are dușmani, nu este ținta vorbelor aiurea – măcar la vedere, este același minunat om care știe să aducă în prim plan respectul, relația echilibrată.

El, Țeicu, autor a zeci de șlagăre, pe care și generația tânără le preia prin band-uri, a unor spectacole muzicale care cu greu s-au dat jos de pe afișe, făcând săli arhipline, a unor coloane sonore pentru filme de referință.

El, ȚEICU, intrând în repertoriul unor vedete din Anglia, Norvegia, Brazilia, Spania, Finlanda..., ca să nu mai vorbesc de formidabilele interpretări ale celebrelor noastre soliste.

Vedeți dv., de aceea este o indiscutabilă reușită această carte, pentrucă muzicianul, compozitorul, solistul, interpretul, profesorul MARIUS ȚEICU, trebuie FILMAT în acțiune, pentrucă este în plină forță creatoare și, chiar dacă scrie și pentru nepoți – familia fiind pentru el aurul cel mai de preț – muzica lui are nestematele tinereții. Din laboratorul lui ies vedete, hit-urile dau greutate tălmăcirilor marilor vedete, show-rile lui, chiar și după decenii, sunt lecțiile unui superprofesionist, cu un inconfundabil simț a umorului… Dar, cred că vorbele sunt prea multe. Citiți cartea, excelent editată la EDITURA TIVOLI, și veți avea multe surprize...

Cum se încheie o aniversare în care protagonist este MARIUS ȚEICU, iar regizor și moderator, cunoscutul muzicolog DANIELA CARAMAN-FOTEA? Hai să visăm: în miez de noapte, probabil într-o seară caldă de mai – doar Marius s-a născut într-o zi de mai – cu un fundal sonor din refrene Țeicu, știute de toată lumea, cu focuri de artificii care să aducă zâmbetul pe fețele celor care au onoarea să se numere printre amicii lui ȚEICU!

Copyright: cIMeC – 2014