Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
IMPORTANTE PREMII INTERNAȚIONALE pentru OPERA COMICĂ PENTRU COPII!
(Smaranda Oțeanu-Bunea – 23 iunie 2013)
De ani buni este o amplă dezbatere, la nivel european și, nu numai, despre folclorul autentic al fiecărei țări, despre șansa unei națiuni de a-și păstra identitatea culturală, spirituală, în aceste vremuri în care dominantă este goana formidabilă spre globalizare. Specialiști de top se întîlnesc des, discută, au sprijinul forurilor de resort din UE, al instituțiilor de cultură, al unor importante academii, centre universitare, organizează simpozioane, spectacole, concerte, dezbateri, invită foruri de decizie să sprijine evenimentele prin care pledoaria pentru autenticitatea și păstrarea folclorului este eficientă, ajunge la inima spectatorilor.

S-a înființat în urmă cu 10 ani EAFF – ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ A FESTIVALURILOR EUROPENE DE FOLCLOR, președinte NIKOLAI KALOIAN – un pas formidabil pentru o bună cunoaștere, colaborare! Au aderat la ea zeci de țări și, astăzi, pe agenda EAFF veți vedea festivaluri folclorice lansate în tot cursul anului, din SPANIA, PORTUGALIA, TURCIA, BULGARIA, SERBIA, CROAȚIA, MACEDONIA, GEORGIA, ARMENIA, UCRAINA la care se înscriu sute de formații (nu numai europene), și la care sunt invitate, în final, după vizionarea DVD-urilor de prezentare, doar cele performante.

Astfel, OPERA COMICĂ PENTRU COPII a avut onoarea să participe, în luna iunie a.c., la FESTIVALUL INTERNAȚIONAL ÎNCHINAT CULTURII ȘI ARTEI MEDITERANIENE de la KEPEZ, ANTALYA (TURCIA), și la BLACK SEA FESTIVAL EUROFOLK de la PRIMORSK-KITEN (BULGARIA). Competiții la care erau înscrise zeci de formații (mai exact, în Bulgaria, 108), în care, pe scene în aer liber, dansatori, soliști încercau să convingă juriile, publicul, mii de spectatori, de talentul lor – fie că era vorba de folclor arhaic (precum macedonenii), folclor clasicizat (ucrainienii, moldovenii), producții etno – extrem de apreciate de publicul tânăr – cum au fost momentele noastre mult aplaudate... Pentru că baletul OPEREI COMICE – 12 tineri dansatori de mare talent, în costume populare autentice, au cucerit prin virtuozitate, dinamism, eleganță, reușind ca CIULEANDRA, ANA LUGOJANA, BĂTUTA MOLDOVENEASCĂ etc. (coregrafia Mihai Babușka, Valentin Roșca), împletite cu cîntecele lansate de tinerii soliști ROBERTA, JENNIFER, BOGDAN, OANA, LUCIA – să devină repere ale evenimentelor.

Sigur, balerinii noștri au educație academică. Dar la Liceul de coregrafie, datorită unor excelenți profesori, ei studiază și folclor, și dans modern – adică, diversitate, un ambitus repertorial mai substanțial. Ceeace s-a văzut și apreciat și în competițiile recente, iar premiile obținute au fost elocvente: CERTIFICAT DE EXCELENȚĂ (ANTALYA, TURCIA), GRAND PRIX, ORFEUL DE AUR (BULGARIA), plus invitații cu baletele noastre de succes CENUȘĂREASA, FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ, MIRANDOLINA – la ANKARA, SOFIA, VELIKO TÂRNOVO.

Două mari competiții internaționale, în miez de vară.
Încă două mari succese pentru OPERA COMICĂ PENTRU COPII. Totul, sub genericul „BUCUREȘTI – CAPITALA MUZICII BUNE”!

Copyright: cIMeC – 2013