Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
RĂSUFLĂM UȘURAȚI, AVEM FESTIVAL ÎN 2015!
(Smaranda Oțeanu-Bunea – 18 iunie 2013)
Era întrebarea tuturor, dacă va exista pe harta festivalurilor lumii, ENESCU 2015, dacă, în continuare, la pupitrul de comandă, pentru siguranța marelui succes, va fi maestrul IOAN HOLENDER... Și, chiar Maestrul a dat vestea liniștitoare: va fi FESTIVAL, poate nu desfășurat în 30 de zile dar, tot Domnia sa îl va conduce în calitate de director artistic.

Acum, chiar și ultimul cârcotaș, pentru că să nu credeți că în țară, în lume, nu sunt și alte propuneri (ce simplu este să te urci în cârca unei construcții – gigant gata făcute și verificate și să devii instantaneu, lieder !) – este silit să recunoască: ceeace s-a întîmplat aici, la București, în acest septembrie, în favoarea MAGIEI MUZICII, e greu de egalat. V-ați întâlnit cu Daniel Barenboim, cu Radu Lupu, cu Antonio Papano, cu Rudolf Buchbinder, ca să nu mai vorbesc de uriașe orchestre, dar și de ansamblurile din Lucerna, Lausanne…, de bijuteria Saint Martin in the Fields…?! Ați ascultat opus-uri de Enescu în tălmăciri rarissime ?! V-ați tras sufletul prin PIAȚA FESTIVALULUI, unde tineri muzicieni aveau oferta lor sau prin sălile Universității de Muzică, la vreun work-shop închinat secolului 21, dar și lui Enescu și contemporanilor săi?! Greu de egalat o astfel de agendă dominată de INELUL NIBELUNGILOR, de INTEGRALA CONCERTELOR PENTRU PIAN și ORCHESTRĂ de BEETHOVEN…, de vâltoarea incredibilă în care au intrat melomani de toate vîrstele, mai mult sau mai puțin instruiți, dar dedicați total sărbătorii… Sigur, dacă pui sub lupă oricare moment, sunt multe de lămurit, dar dacă ai avut șansa să ajungi pînă la CER, în fiecare zi, nu te mai împiedica tu, spectatorule, de detalii aiurea, pentru că în inima TA trebuie să aibă loc doar bucuria detășării de grijile de fiecare zi.

Îmi vine în minte întîlnirea cu acel uriaș al violoncelului, alături de incredibila orchestră din LUCERNA, care, modest, a propus varianta sa, apropo de Concertul în si minor de Dvorak. 40 de minute, am avut senzația că nicio altă tălmăcire nu mi-a fost mai aproape de suflet, că iată cum poți intra, fără să știi, în această lume de poveste, decuplându-te de tot și de toate.

ASTA-I MAGIA, ASTA-I MUZICA!

Copyright: cIMeC – 2013