Smaranda OŢEANU-BUNEA, critic muzical Cronica muzicală on-line     HOME
OPERA COMICĂ PENTRU COPII și SFINȚIREA PRIMĂVERII
(Smaranda Oțeanu-Bunea – 21 aprilie 2013)
M-au întrebat câțiva copii de la o școală bucureșteană de elită, care nu prea ratează niciun titlu din stagiunea OPEREI COMICE, care au aplaudat și premiera VRĂJITORIILE LUI DULCAMARA, adaptare după ELIXIRUL DRAGOSTEI de Donizetti și IL SIGNOR BRUSCHINO de Rossini și premiera baletului FRUMOASA DIN PĂDUREA ADORMITĂ... – de ce nu lansăm mai des spectacole extraordinare, precum PRIMĂVARA MAGNOLIILOR sau MAGIA COMPETIȚIEI – de exemplu. Nu de altceva, dar alături de arii din opere, operete, celebre canzonete, sunt și acele crochiuri coregrafice moderne, după șlagăre de ultimă oră, pur și simplu, ovaționate de ei...

Bineînțeles că ținem seama da doleanțele lor și, cel târziu odată la trei luni, îi invităm la astfel de reprezentații, mai mult, le programăm vinerea, la ora 17,00 ca să nu aibă probleme cu orele de clasă, chiar dacă și-au reținut bilete la matineele noastre de luni sau marți, orele 11,00 sau 13,00. Numai că, de data aceasta, odată cu apropierea PAȘTELUI, am pregătit o GALĂ specială, pe care am intitulat-o SFINȚIREA PRIMĂVERII și căreia i-am dat nota de sobrietate, de noblețe, de generozitate, impusă de moment. Am invitat MADRIGALUL și dirijorul VOICU POPESCU a împletit cântări religioase de mare emoție, soliștii noștri – amintesc pe Andrei Lazăr, Oana Șerban, Gaby Daha, Dani Filipescu, au marcat cele mai frumoase momente din opera DIRECTORUL DE TEATRU de MOZART, melomani de toate vârstele (sala a fost arhiplină!), au aplaudat arii din CARMEN de BIZET, DON GIOVANNI de MOZART... Iar BALETUL OCC – premiat la cele mai importante festivaluri de pretutindeni, a cucerit prin virtuozitate, eleganță, dinamism, propunînd de data aceasta, nu hit-uri pe val, ci inspirate transpuneri coregrafice după celebra BADINERIE din SUITA a 2-a de BACH sau pagini din tumultoasa CARMINA BURANA de CARL ORFF. Un program special – după cum se vede – , marcat, așa cum am spus, de sobrietate, de distincția sonorității unor capodopere, dar cu o notă specială de lumină, de culoare, datorată și prezenței celebrei actrițe MAIA MORGENSTERN.

Cum au apreciat cei peste 200 de elevi – invitați de onoare?! Știu că au fost încântați și extrem de atenți la toate momentele, iar la sfârșit, după ce au înconjurat artiștii și au primit autografe, ne-au întrebat scurt, când va mai fi pe afiș, SFINȚIREA PRIMĂVERII?!

Copyright: cIMeC – 2013