Irina STĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Romantici în concert
(Irina Stănescu – 7 iunie 2008)
Concertul de vineri, 6 iunie 2008 confirmă faptul că un program al cărui afiș prefigurează nume celebre ale Romantismului atrage publicul bucureștean amator de muzică clasică mai mult decât oricare altul! J. Brahms, R. Schumann, F. Mendelssohn-Bartholdy au fost protagoniștii serii, alături de Orchestra Națională Radio, dirijorul Jin Wang și pianista Alexandra Costin. Datorită lor, sala de concerte a Radiodifuziunii Române a găzduit un număr mare de spectatori, dornici să asculte pagini romantice celebre precum Variațiunile pe o temă de Haydn compuse de J. Brahms, Concertul pentru pian și orchestră în la minor de R. Schumann sau Simfonia Scoțiana de F. M. Bartholdy.

Prezența lui Jin Wang pe scena de concert este un eveniment important, resimțit în sonoritățile vibrante ale orchestrei. Gestica amplă și clară, gândirea bine structurată și capacitatea de comunicare cu membrii orchestrei au determinat momente sonore memorabile în fiecare dintre cele trei compoziții dirijate. Deținând o experiență bogată, Jin Wang a captat atenția publicului și a instrumentiștilor reușind să formeze un ansamblu orchestral expresiv. Fără a insista asupra aspectelor mai puțin reușite, s-a putut ușor constata că perfecțiunea este rar întâlnită (atât în natură cât și în sălile de concert). Variațiunile brahmsiene s-au succedat într-un ascensio către ultima dintre ele, pe un traseu sinuos și extrem de complex, fapt ce ar fi necesitat o și mai mare concentrare din partea interpreților. Concertul lui R. Schumann a reprezentat momentul de maxim interes al serii, rememorând acele timpuri în care regele instrumentelor era pianul. Faptul că pianista Alexandra Costin nu este la prima sa colaborare cu dirijorul și Orchestra Națională Radio s-a putut observa în siguranța și naturalețea cu care aceștia au colaborat. Dialogul dintre orchestră și solist s-a concretizat firesc, iar sonoritățile romantice proprii creației schumanniene au fost redate cu bun gust și rafinament. Având capacitatea de a „proiecta” sunetul în întreaga sală și de a-l trimite spre sufletul ascultătorilor, Alexandra Costin a câștigat atenția publicului. Tușeul, controlul fin al auzului, detașarea și calmul pianistei au determinat o colaborare fructuoasă între muzicienii prezenți pe scenă în prima parte a concertului (cea mai reușită dintre cele trei). Acuratețea și claritatea au fost pe alocuri pierdute, dar în ansamblu se poate concluziona că am asistat la o interpretare elegantă și convingătoare a Concertului în la minor de R. Schumann.

Muzica romantică are meritul de a avea un impact puternic asupra sensibilității umane. Simfonia Scoțiana, ultima piesă din concert întrunește calitățile necesare unei perceperi imediate, iar membrii orchestrei alături de dirijorul Jin Wang au participat semnificativ la propagarea ei în rândurile ascultătorilor. Dacă omogenitatea timbrală ar fi fost realizată în rândurile tuturor partidelor din orchestră, probabil am fi asistat la un concert cu adevărat deconectant. Dând dovadă de o mare generozitate, publicul a trecut peste suișurile și coborâșurile inerente, ovaționând toți interpreții. Seara s-a dovedit a fi un real succes, repertoriul ales fiind decisiv. Doresc și concertelor de muzică contemporană o aceeași atitudine din partea publicului bucureștean!
Copyright: cIMeC 2008