Irina STĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Recital cameral la patru mâini
(Irina Stănescu – 26 septembrie 2007)
Corina Raducanu si Eugen Dumitrescu Versiunea pentru pian la patru mâini a Dansurilor ungare de Johannes Brahms a fost prezentată duminică, 25 septembrie 2007 în Aula Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România de către Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu. Eram tentată să scriu „tineri pianişti”, şi nu aş fi fost prea departe de adevăr. Privind însă numărul recitalurilor şi participărilor la concursuri – impresionant în CV-urile ambilor interpreţi, sunt convinsă că ei sunt pe drumul unei maturităţi interpretative conferită de cantitatea, calitatea concertelor şi pasiunea depusă de multă vreme în munca lor.

După un recital la Slobozia în aceeaşi dimineaţă de duminică, cei doi pianişti s-au prezentat seara în faţa publicului destul de numeros al Aulei din Bucureşti, oferind o versiune calitativă a Dansurilor ungare. Celebrele pagini brahmsiene s-au succedat pe rând, întretăiate de aplauzele spontane ale ascultătorilor sincer entuziasmaţi. Pathosul, inflexiunile melodice specifice dansurilor maghiare, lirismul insinuant sau ritmurile pline de vervă i-au încălzit pe cei prezenţi în sală. Lor le-a fost dedicat un final de săptămână viu, impregnat de muzicalitatea pieselor lui J. Brahms şi a dezinvolturii interpretative propusă de Corina Răducanu şi Eugen Dumitrescu.

Ambii pianişti sunt profesori la Liceul de Muzică şi Coregrafie „Dinu Lipatti” şi doctoranzi ai Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, foşti studenţi şi masteranzi ai aceleiaşi instituţii. Cântă împreună din 2005, alcătuind un duo omogen, sincronizat. Tehnica lor este subordonată sonorităţilor cerute de piese, iar expresivitatea nedisimulată a acestora a fost exploatată prin alternarea de tensiuni şi relaxări muzicale bine echilibrate. Astfel, integrala Dansurilor ungare interpretate în acea seară a constituit un real succes. Le doresc ca acesta să fie unul dintre multele ce vor urma să se înscrie în palmaresul lor comun!
Copyright: cIMeC 2007