Irina NIȚU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
MARE NOSTRUM – Miereanu interpretat de Kientzy
(Irina Nițu – 24 februarie 2014)
afișSolistul Daniel Kientzy, saxofonistul francez atât de cunoscut în peisajul muzical românesc continuă seria înregistrărilor cu muzică semnată de compozitori români.

De această dată, Costin Miereanu se prezintă ca autor al unei serii de 9 cantilene incerte ce aduc în prim plan o mare atemporală în tot atâtea ipostaze imaginate de compozitor. Ele sunt gândite pentru saxofonul total (reprezentat de întreaga familie a saxofonului stăpânită de Daniel Kientzy) și mediu electronic, combinație timbrală capabilă să redea sonorități diverse, cu trimiteri la personajul principal al compoziției: marea.

Lucrare definitivată în decursul anilor 2010-2013, Mare nostrum dezvăluie un proces de creație bazat pe introspecție și variație ce pare a fi rezultatul unei viziuni personale asupra arhetipului marin. Mobilitatea, instabilitatea, sunt extrem de bine surprinse din punct de vedere muzical, la fel ca și substanța apei, complexă, cu diverse caracteristici determinate de ambient (mare mosso, mare calmo, mare agitato, mare azzuro, eletrico etc).

Discul a fost realizat de Daniel Kientzy în studio-ul Nova Musica din Paris cu concursul unor muzicieni francezi, români și nu numai. Efortul lor, probabil la fel de mare precum cel al creației propriu-zise n-a fost în zadar, dacă stau să mâ gândesc la o exclamație extrem de sinceră a unui personaj care a auzit din întâmplare un fragment din Mare mosso: „muzica asta e o capodoperă”!

Chiar și pentru cei care nu sunt familiarizați cu acest tip de muzică, sonoritățile aparte datorate mediului electronic prin care sunt filtrate sunetele naturale rezonează cu un fond aperceptiv destul de puternic. Și chiar dacă poți aduce obiecții legate de anumite aspecte ale lucrării, impactul vibrațiilor sale este de netăgăduit. Așadar, fără a insista asupra altor detalii, vă semnalez existența unui CD interesant, care merită ascultat.
Copyright: cIMeC 2014