Irina ST ĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a
Program concertant

(Irina STĂNESCU, muzicolog – 15 septembrie 2009)
Mereu cu priză la public, concertele cu soliști s-au regăsit și în programul celei de a XIX-a Ediții a Festivalului „George Enescu”. Unul dintre ele a avut loc în seara de 11 septembrie, 2009, la Ateneul Român. Faimoasa Orchestră engleză de cameră a fost dirijată de muzicianul Roy Goodman într-un repertoriu de mare accesibilitate.

Mizând pe impactul direct al unei muzici percutante, concertul a fost deschis de compoziția americanului Aaron Copland, un Concert pentru clarinet și orchestră al cărui solist a fost românul Aurelian Octav Popa. Binecunoscut publicului, interpretul a abordat creația lui Copland cu dezinvoltură, nuanțele ironice, în manieră neoclasică potrivindu-i-se stilului său. Dialogul dintre solist și orchestră s-a desfășurat cu naturalețe, într-o relație de colaborare și completare reciprocă. Bineînțeles, publicul a apreciat pozitiv interpretarea clarinetistului, acesta oferind ca bis un moment solistic semnificativ desprins din partitura simfoniei secunde de George Enescu.

Regele instrumentelor, pianul, a fost reprezentat prin Concertul KV 414, în La major de W. A. Mozart. Sonoritățile sale au prins viață prin intermediul tânărului pianist Teo Gheorghiu. Cu recitaluri importante la activ, el s-a prezentat în Festival încrezător, cu o creație importantă a compozitorului vienez. Sunetul cald, tușeul perlat l-am putut remarca îndeosebi în partea lentă, care a prins viață într-un stil impregnat de romantismul specific vârstei interpretului.

În final, Apollon musagète de Igor Stravinski a echilibrat sonoritățile concertante, demonstrând calitățile extraordinare, experiența și rangul Orchestrei de cameră engleze. Caracterul, pulsația ritmică, paleta dinamică rafinată s-au concretizat într-o variantă interpretativă de referință a creației stravinskiene.

Iată un program interesant, care în ciuda eterogenității sale a cucerit prin sinceritatea și expresivitatea tuturor protagoniștilor. Succesul publicului a fost astfel garantat.
Copyright: cIMeC – Institutul de Memorie Culturală, 2009

.