Irina ST ĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a
Tur de forță

(Irina STĂNESCU, muzicolog – 12 septembrie 2009)
Impresionantă prin sonoritățile sale ample, Orchestra Prague Sinfonia dirijată de Christian Benda a pășit pe scena Ateneului sâmbătă, 12 septembrie, cu o robustețe transpusă puternic în plan muzical. Se prea poate ca spiritul voluntar, siguranța interpretativă să fi fost neadaptate condițiilor, spațiului (sălii) în care s-a desfășurat concertul.

Repertoriul, unul de mare finețe, cu tușe extrem de variate, de la diafane până la puternic îngroșate s-a aplatizat prin forța impetuoasă cu care orchestra a abordat lucrările semnate de B. Martinu (Uvertura), G. Enescu (Intermezzo pentru orchestră de coarde, op.12), I. Stravinski (Pulcinella), C. Frank (Variațiuni simfonice pentru pian și orchestră) și C. Debussy (Mica suită în varianta orchestrală). Diferențierile stilistice au fost greu de depistat, lucru total neașteptat din partea unei formații și a unui dirijor cu experiență. Solistul serii, pianistul francez Jean Philippe Collard a fost acaparat de sonoritățile puternice ale aparatului orchestral, integrându-se poate mai mult decât cerea partitura în discursul orchestrei.

Marea majoritate a publicului n-a părut a fi deranjată de aceste neajunsuri, drept pentru care i-a aplaudat frenetic pe interpreți. Interesant a fost faptul că exact ultimele pagini sonore redate ca bis de Prague Sinfonia și dirijorul Christian Benda au fost și cele mai reușite dintre toate. Uvertura Coriolan de L. van Beethoven a încheiat în forță un concert care se anunța mult mai divers.
Copyright: cIMeC 2009

.