Irina STĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a
Cvartetul Fauré

(Irina STĂNESCU, muzicolog – 10 septembrie 2009)
Muzica de cameră este considerată unul dintre cele mai eclectice genuri ale muzicii clasice, și poate pe bună dreptate. Însă muzica este mai presus de orice aranjamente instrumentale, astfel încât dacă se constată existența autenticității atât în plan componistic, cât și în cel interpretativ, ea atrage și subjugă orice categorie de public. Acest lucru a putut fi constatat cu prilejul concertului susținut de Ansamblul Fauré din 10 septembrie, 2009.

Rivalizând cu cele mai reușite concerte simfonice sau pentru solist și orchestră, membrii Cvartetului Fauré, și-au făcut apariția pe scena Ateneului aducând odată cu prezența lor un suflu nou muzicii de cameră. Repertoriul abordat s-a situat la cele mai înalte cote interpretative. Quartettsatz de Gustav Malher, Cvartetul cu pian op.16 de George Enescu și Cvartetul nr.1 cu pian de Gabriel Fauré li s-au potrivit cu prisosință, demonstrând noblețe, sensibilitate dublate de rigurozitate în relație cu semantica pieselor prezentate.

Cei patru – Erika Geldsetzer – vioară, Sascha Frömbling – violă, Konstantin Heidrich – violoncel și Dirk Mommertz – pian, alcătuiesc un ansamblu ce atinge perfecțiunea prin profesionalismul, expresivitatea și coeziunea membrilor. Indiferent de cvartetul interpretat, sinceritatea gesturilor, frazarea impecabilă au dezvăluit asimilarea și aprofundarea partiturilor, atitudini concretizate într-o redare convingătoare a stilului și sensurilor fiecărei creații în parte.

Păcat că publicul nu a putut fi la înălțime. Aplauze răzlețe între părți, sonerii buclucașe au umbrit impresia generală, care, culmea! n-a fost știrbită de lacune ale interpreților, ci tocmai de cei cărora muzica le era adresată nemijlocit și autentic. Poate că tocmai vraja ansamblului i-a fermecat pe posesorii de telefoane mobile, uitând să oprească cu un simplu gest glasul lor strident. Și poate din același motiv nu s-au putut abține să nu izbucnească în aplauze în mod inopinant... Dincolo de aceste neajunsuri, am putut asista la un concert cameral de mare clasă prezentat de Cvartetul Fauré.
Copyright: cIMeC 2009

.