Irina STĂNESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME
Festivalul Internațional George Enescu, ediția a XIX-a
Recital pianistic Alexander Melnikov

(Irina STĂNESCU, muzicolog – 9 septembrie 2009)
Pentru seara zilei de 9 septembrie, programul festivalului anunța un duo pian-vioară care din varii motive s-a transformat într-unul pentru pian solo. Interpretul, Alexander Melnikov a avut ocazia să susțină un adevărat tur de forță pe scena Ateneului în lipsa violonistei cu care urma să concerteze. În consecință, recitalul său a cuprins compoziții semnate de Alexandr Skriabin și Dmitri Șostakovici, creații pianistice de mare anvergură dacă ne gândim doar la 12 Preludii și Fugi aparținând celui din urmă compozitor.

Este de remarcat alegerea programului pianistului. A optat pentru Două poeme op.32, Fantezia op.28, Sonata op.68 nr.9 și Sonata op.19 nr.2 de A. Skriabin, lucrări ce explorează zone distincte din universul interior propriu compozitorului. Spectaculozitatea Fanteziei, contrastele dinamice, modulațiile specifice, schimbările dese de stare au fost bine ilustrate de pianist. Tehnica sa i-a permis etalarea unei palete sonore complexe, atât în primele două piese, cât și în următoarele. În ceea ce privește Sonatele, Alexander Melnikov a intuit și redat cu rafinament într-o interpretare expresivă coloritul armonic propriu lui A. Skriabin. Nici părțile rapide, figurative, dinamice nu s-au situat mai prejos, fapt ce a dovedit o permanentă adaptare, o mobilitate afectivă transpusă în cele mai potrivite gesturi pianistice.

Finalul recitalului a fost unul cu greutate, din toate punctele de vedere. Preludiile și Fugile lui D. Șostakovici reprezintă o încercare pe care pianistul serii a trecut-o cu brio, reușind să aducă prin intermediul fiecărui preludiu și fiecărei fugi un nou centru de interes. Au fost intens prelucrate, atingând sonorități dintre cele mai diverse, de la cele mult estompate de surdină până la altele puternice, îndeosebi în fugi. Profilarea clară a temelor, urmărirea filonului polifonic, construirea discursului prin conștientizarea importanței fiecărei voci a menținut vie atenția publicului, puțin extra-solicitată de densitatea și încărcătura expresivă a acestor ultime compoziții din recital.

Înclinația spre virtuozitatea de dragul virtuozității nu a fost prezentă în concertul pianistului Alexander Melnikov. Dimpotrivă, alegerea prezentării acestor compoziții a spus foarte multe despre solist. Cartea sa de vizită este una serioasă, la fel ca și programul interpretat.
Copyright: cIMeC 2009

.