Grigore CONSTANTINESCU, muzicolog Cronica muzicală on-line     HOME


Vladimir Jurowski, directorul Festivalului Enescu
(Grigore Constantinescu – 5 septembrie 2019)


Pe scena Sălii Mari a Palatului, dirijorul ruso-englez Vladimir Jurowski și-a dorit să realizeze primul concert susținut cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Berlin, ocazie binevenită a dialogului cu melomanii bucureșteni.

Proiectul său a cuprins creații contemporane („Discorso” de Gerg Katzer), capodopere romantice vieneze – „Concertul pentru vioară și orchestră” de Johannes Brahms și monumentala „Simfonie a III-a op.21 în Do major” de George Enescu.

Printre cele mai prestigioase competiții ale Juliei Fischer, invitată de dirijorul Jurowski, tânăra violonistă a câștigat premiul I la Concursul Internațional de vioară Yehudi Menuhin, premiul special pentru cea mai bună carieră solo în Bach și a opta competiție Eurovision pentru tineri instrumentiști. Pentru „Concertul de Brahms”, demonstrația sa a dovedit o perfectă stăpânire a partiturii și stilului, dialogând impecabil cu dirijorul și orchestra.

Finalul programului proiectat a avut calitățile de seamă ale componisticii enesciene, care s-a impus ideatic prin dramaturgia marelui muzician român, conferind în ultimii ani celebritatea dirijorului Jurowski în promovarea capodoperelor muzicale prin succesul demonstrației sale interpretative.

Copyright: INP – cIMeC 2019